Mezőgazdaság

Mezőgazdaság

Kapcsolat

Tavaszi árpa védelme

 
Talajmunka az ősszel csírázók ellen
A tavaszi árpa gyomflóráját a sokszínűség jellemzi. A vetést megelőző talajmunkával az ősszel kikelt közismert gabonagyomokat elpusztítjuk, kelésükkel így csak kivételes esetben kell számolni. Ilyen kivételes eset lehet a hűvös időjárás, ami kedvez a T2 életformájú – késő ősszel, tél elején csírázó – fajok (ragadós galaj, szikfű- és pipitérfélék) újrakelésének.
Tavasszal és nyár elején kelő gyomok
A legnagyobb tömegben a kora tavasszal kelő gyomnövények (vadrepce, füstike) jelenhetnek meg a tavasziárpa-táblákon, de komoly gondot okozhatnak a nyár elején kelő fajok is.Ez utóbbiak terméscsökkentő hatásával elsősorban abban az esetben kell számolnunk, ha a tavaszi árpa bokrosodása lassú, elhúzódó. Ilyenkor a kultúrnövénnyel nem borított helyeke nmegindul a kapáskultúrákra jellemző gyomnövények (disznóparéj- és libaparéjfélék,csattanó maszlag, selyemmályva, parlagfű, szerbtövis stb.) csírázása, fejlődése.
Az Arrat 0,2 kg/ha + Dash HC 0,5 l/ha hatása az árpa gyomnövényeivel szemben
Az Arrat + Dash HC herbicid kombináció az őszi kalászosokra jellemző gyomfajokon kívül jó eredménnyel alkalmazható a fentebb említett gyomnövények ellen is.

A kombináció a gyomnövények pusztulását a leveleken bejutva okozza. A kezelés hatására a szikleveles-kétleveles gyomok fejlődése leáll, a tövek deformációja, a levelek klorózisa,majd elhalása figyelhető meg. A fejlettebb – négy-nyolc leveles – gyomnövényeken a deformáció (csavarodás, csalánosodás) jelei látványosabban jelentkeznek.
Időzítés
A készítményt széles időintervallumban, a tavaszi árpa négyleveles fenológiai állapotától a bokrosodás végéig lehet kijuttatni. Az Arrat hatástartammal nem rendelkezik, így ezen a perióduson belül akkor érdemes elvégezni a permetezést, amikor további számottevő gyomkelésre már nem kell számítani. A kombináció biztonságosan és eredményesen alkalmazható a bokrosodás végéig, mert az Arrat + Dash HC a fejlettebb gyomokat is nagy hatékonysággal pusztítja. Az őszi kalászosokhoz hasonlóan a tavaszi árpa is érzékeny a megkésett kezelésre. A kultúrnövény kalásztorzulással, terméscsökkenéssel válaszolhat a bokrosodásután elvégzett gyomirtásra.
 
Hatékony védekezés az árpa betegségeivel szemben Tango Starral
 
Az árpa főbb kórokozói gyakran károsítanak egymás társaságában. Meglehetősen ritka azonban, hogy egyazon növényállományt négyféle gomba is fertőzze. Az együttes támadás ellen nehéz a védekezés, hiszen a kórokozók fertőzési időszaka nem esik egybe. Ha egyetlen kezeléssel próbáljuk meg fölvenni velük a harcot, olyan gombaölő szert kell választanunk,amelynek széles a hatásspektruma és hosszú a hatástartama. Ilyen a Tango Star.

Az egyes tavasziárpa-fajták termőképessége és betegségekkel szembeni fogékonysága eltérő.Olyan esztendőkben, amikor az időjárás kedvez a sörárpatermesztésnek, biztosak lehetünk benne, hogy a kórokozók támadása sem marad el. Ilyenkor a Tango Star-kezelésfajtától függetlenül megtérül.
A Tango Star-kezelés időzítése
Az árpa főbb kórokozói gyakran károsítanak egymás társaságában. Meglehetősen ritka azonban, hogy egyazon növényállományt négyféle gomba is fertőzze. Az együttes támadás ellen nehéz a védekezés, hiszen a kórokozók fertőzési időszaka nem esik egybe. Ha egyetlen kezeléssel próbáljuk meg fölvenni velük a harcot, olyan gombaölő szert kell választanunk,
amelynek széles a hatásspektruma és hosszú a hatástartama. Ilyen a Tango Star.


Az egyes tavasziárpa-fajták termőképessége és betegségekkel szembeni fogékonysága
eltérő. Olyan esztendőkben, amikor az időjárás kedvez a sörárpatermesztésnek, biztosak lehetünk benne, hogy a kórokozók támadása sem marad el. Ilyenkor a Tango Star-kezelés fajtától függetlenül megtérül. A Tango Star valamennyi árpabetegség ellen hatékony védelmet nyújt, ezáltal a terméshozamot jelentősen növelheti.

A tavaszi árpánál a termény minőségével szemben támasztott követelmények mások, minta búzánál. Hátrányos például, ha magas a sörárpa fehérjetartalma. Az árpa méreteihez képest csekélynek nevezhető zászlós levél csak kismértékben befolyásolja a termésképződést. Sokkal lényegesebb ellenben a bokrosodás, szárba indulás időszakában a növény egyenletesés zavartalan fejlődésének biztosítása. Mindezek miatt a tavaszi árpában a védekezés időzítése más, mint az őszi búzában. Egyszeri permetezés esetén általában a zászlós levél megjelenése, kiterülése körüli időpont (BBCH 37–39) tekinthető optimálisnak.
 
AZ OPERA NEW-ra alapozott árpavédelmi technológia
 
Az Opera New-val permetezett tavaszi árpa nagyobb zöldfelülettel tud asszimilálni, ami jelentős termésnövekedést eredményez. Az Opera New alkalmazásával – a betegségek elhárításán túl – további termésnövekedés érhető el a készítmény egyedülálló élettani hatásának köszönhetően.Az árpaszemek teltebbek lesznek, javul a termény osztályozottsága, sőt csökkenthető a fehérjetartalma is, ha a nitrogénellátás visszafogott, miközben a foszfor- és káliumellátás bőséges.

A tavaszi árpa érése gyorsabb, mint az őszi vetésű kalászosoké, ezért egy olyan igen hosszú hatástartamú gombaölő szerrel, mint az Opera New, még kritikus helyzetekben is elegendő egyszer permetezni. Erre az egyszeri védekezésre akkor kerüljön sor, amikor a lombozat teljesen kifejlődött, azaz a növény zászlós levele kiterült (BBCH 39), de a kalász még nem jelent meg. Az Opera New ajánlott adagja ennél az egyszeri védekezésnél 1,5 l/ha.

Néha előfordul, hogy az állományt már bokrosodáskor súlyosan veszélyezteti a lisztharmat. Ilyen esetekben a bokrosodás vége (BBCH 30) és a két szárcsomós állapot (BBCH 32) között– vagyis az Opera New-kezelés előtt – az Inovis (1,0 l/ha) kijuttatása is indokolt lehet.
 
Top