BASF Mezőgazdasági Megoldások Magyarország

Jelentkezzen itt!

Kattintson ide!

Mezőgazdaság

Szója gyomirtási technológia

Hatás
Mivel a szója érzékenyen reagál az elgyomosodásra, igen fontos, hogy olyan alapgyomirtó szer kerüljön a technológiába, amely gyomirtó hatásával és szelektivitásával biztosítja a kezdeti fejlôdést. Ilyen terméka Wing EC. A Pulsar 40 SL imazamox hatóanyaga igen széles gyomirtási spektrumot fed le. A magról kelô egy- és kétszikû gyomnövények legnagyobb részét irtja, az évelô gyomok ellen is hatékony.
Általános leírás
  • A Wing EC két hatóanyagból áll, 250 g/l dimetenamid-ot és 250 g/l pendimetalin-t tartalmaz. Ezeket az hatóanyagokat a szójatermesztők a Frontier és Stomp készítményekből már jól ismerik.
  • A két hatóanyag egymást vízoldékonyságban és hatás spektrumban egyaránt jól kiegészítve hatékony és biztonságos alap gyomirtást tesz lehetővé.
  • Valamennyi magrólkelő egyszikű gyom ellen kiváló hatékonyságú, a kétszikűek esetében azonban van néhány faj, így a csattanó maszlag, parlagfű, amelyek ellen önmagában csak alacsony fertőzési nyomás esetén ad megfelelő hatékonyságot. Az évelő gyomok ellen érthető módon nincs hatása. Ez az oka, hogy a közvetlenül vetés után a talajra kijutatott Wing-et, Pulsar 40 SL állománykezeléssel kiegészítve javasoljuk.
  • A Wing EC 5-6 hetes tartamhatással rendelkezik. A Pulsar 40 SL 1,0 l/ha adagban az egyszikû gyomnövényeket is jól irtja. Hatóanyaga levélen keresztül fejti ki hatását, talajon át csak korlátozott mértékben hat.
Felhasználás
A Wing kipermetezését közvetlenül a szója vetése után végezzük el, hogy a vetést követő bemosó csapadék a csírázó gyomokhoz moshassa a gyomirtó szert. 10 – 15 mm egyszerre lehulló csapadék elegendő a jó gyomirtó hatáshoz, de ha ez késik, és csírázni kezdenek a gyomok akkor a Pulsar kezeléssel 2-4 leveles állapotukban kiirthatjuk őket. A következő gyomhullám pedig csak a későbbi esők hatására indulna csírázásnak, amit a Wing a talajba mosódva ilyenkor is gond nélkül megakadályoz. A 4 l/ha Wingben kijutatott 1000-1000 gramm dimetenamid és pendimetalin mennyiség az önállóan is hatékony dózis a hatóanyagokra érzékeny gyomok ellen, viszont ebben az adagban biztosan nem okoz növénykárosodást a szójában.
A Pulsar 40 SL felhasználása: a szója korai állománykezelésében, a gyomnövények tömeges kelése után, azok 2-4 leveles fejlettségénél. Ekkor még a szója sem károsodott a gyomkonkurenciától.

Technológiai javaslat

Kísérleti eredmény

Hatásspektrum táblázat

Top