Mezőgazdaság

Mezőgazdaság

Kapcsolat

Repce rovarkártevők elleni védekezés

 
Rovarkártevők elleni védelem ősszel
Repcedarázs

A repcedarázs esetében a legnagyobb veszélyt a nyár végi rajzást követő, kora őszi álhernyó-generáció jelenti. A fiatal, szikleveles vagy néhány leveles repcét a kezdetben szürkés, majd későbbi lárvastádiumaiban szinte fekete álhernyó képes teljes egészében elfogyasztani. A kártevő fénykedvelő, így nem nehéz felfedezni a levélen. Karéjozó rágásnyomai is jellegzetesek.

A védekezést Fendona 10 EC-vel a korai lárvastádiumokban, a repce fejlődését még nem
veszélyeztető kártételi szintnél kell elvégezni.

A BASF ajánlata a repcedarázs elleni védekezésre:
Fendona 10 EC 0,1 l/ha, korai lárvastádiumokban kijuttatva
Dózis: 0,1 l/ha

Nagy repcebolha

A repcét támadó bolhák közül a nagy repcebolha a legjelentősebb. A bogarak és a lárvák ősszel a leveleken, tavasszal a száron károsítanak. A bogarak kívülről rágnak vagy hámozgatnak, a lárvák ősszel és télen a levelek nyelében furkálnak, tavasszal a szárban rágnak járatokat.

A Fendona 10 EC-vel a bogarak ellen is védekezhetünk, a repce kelése után, a kártevők megjelenésekor.

A BASF ajánlata a repcedarázs elleni védekezésre:
Fendona 10 EC, az imágók megjelenésekor kijuttatva
Dózis: 0,1 l/ha
Rovarkártevők elleni védelem tavasszal
Repcefénybogár

A repcefénybogár azzal okoz kárt, hogy a még ki nem nyílt bimbókat – virágport keresve – megrágja. A rágás következtében a bibekezdemény is megsérül, ennek egyenes következménye a virághullás és a terméskiesés.

A repcefénybogár elleni védekezés optimális ideje a virágzás előtt van. Ekkor tudjuk elhárítani a legérzékenyebb kárt, a virághullással járó bibekárosítást. A Fendona 10 EC mint szintetikus piretroid a rágó kártevőkre nézve taglózó hatású, ennek ellenére méhkímélő technológiával virágzó repcében is alkalmazható a kora esti órákban.

A BASF ajánlata a repcedarázs elleni védekezésre:
Fendona 10 EC, közvetlenül a virágzás előtt kijuttatva
Dózis: 0,1 l/ha

Repcebecő-ormányos

A repcebecő-ormányos mint kifejlett bogár azzal tesz kárt, hogy a repce szárát, levelét, kocsányát és bimbóját furkálja. A fő kártevő azonban a lárva, ami a becőben fejlődve a magkezdeményeket, éretlen magokat rágja meg. A becő idő előtti kovadását okozza, így a meg nem rágott magok is kihullanak, ami jelentősen fokozza a termésveszteséget.
A védekezésre a tojásrakás előtti időszakban kell sort keríteni, hogy a lárvakártételt megakadályozzuk.

A BASF ajánlata a repcedarázs elleni védekezésre:
Fendona 10 EC, tojásrakás előtti időszak, közvetlenül a virágzás előtt kijuttatva
Dózis: 0,1 l/ha
Javaslat
A repcebecő-ormányos és a repcefénybogár elleni védekezést időben egyeztethetjük, és közvetlenül a repce virágzása előtt egyetlen permetezéssel mindkét kártevőtől megszabadíthatjuk az állományt.

Repce technológiai ajánlás

Top