BASF Mezőgazdasági Megoldások Magyarország

Jelentkezzen itt!

Kattintson ide!

Mezőgazdaság

Növekedésszabályozás

A repce növekedésszabályozása


A növekedésszabályozók használata mára a biztonságos repcetermesztés nélkülözhetetlen eleme lett. Segítségükkel befolyásolni tudjuk a repce fejlődését, az optimális gyökérfejlettség elérését, valamint az ideális térállás kialakulását. A növekedésszabályozók megfelelő módon és időben történő használata hozzájárul a nagyobb termésmennyiség eléréséhez, a repcetermesztés gazdaságosságának növeléséhez.

Növekedésszabályozásra alkalmazható készítményCaramba®
Turbo
A Caramba® Turbo egy két hatóanyagot tartalmazó készítmény, amely speciálisan a repce növekedésszabályozására lett kifejlesztve. Hatóanyagainak és formulációjának köszönhetően erős kezdeti reguláló hatással rendelkezik és ezt hosszú ideig meg is tartja. Hatását már + 5 °C-tól kifejti és akár harmatos levélre is kipermetezhető a hatékonyság csökkenése nélkül.

A Caramba® Turbo őszi felhasználása

Az ősszel, a repce 4–6 leveles fejlettségénél kijuttatott Caramba® Turbo-nak köszönhetően a repce hajtáscsúcsának növekedése megáll, a szik alatti szárrész rövidebb lesz. Ezzel párhuzamosan a gyökérzet fejlődése erősebb lesz, így a növény több vizet és tápanyagot képes felvenni. Az így kezelt repce kellő fejlettséggel megy a télbe, jelentősen javul az áttelelés biztonsága és kevesebb levélveszteség mellett a kora tavaszi fejlődése is hamarabb beindul.

Kezeletlen: A növényeknek az elraktározott tápanyagból először pótolniuk kellett az elvesztett levélzetet, csak ezután indulhatott meg a fotoszintézis és a növekedés.

Caramba® Turbo őszi kezelés: A növények rendelkeztek elegendő levélzettel az azonnali fotoszintézishez és a kedvező
ó kora tavaszi időjárás kihasználásához, így fejlődésben megelőzték a kezeletlen állományt.

A Caramba® Turbo tavaszi felhasználása


A Caramba® Turbo kora tavaszi kijuttatásának ideje a repce szármegnyúlásának kezdete. A kezelés hatására a növény hosszanti növekedése visszafogott lesz, a levelek hónaljában fejlődő rügyek erősebbek lesznek, amelyekből fejlettebb, jobban elágazó oldalhajtások fejlődnek. A több elágazáson több virág, azokból több és erősebb becő lesz, ezáltal növekszik az elérhető termésmennyiség. A kezelés másik előnye, hogy így a kora tavaszi fómafertőzés is megelőzhető.

Caramba® Turbo

Hatóanyag
30 g/l metkonazol,
210 g/l mepiquat-klorid
Forgalmazási kategória
II.
Kiszerelés5 l
Kultúra
Károsító / felhasználásDózis
Kijuttatási időszak
/
fejlettség
É. v. i.
 Levél- és szárbetegségek
(alternária, fóma,
szklerotínia, cilindrospóriumos
betegség)
 Ősszel 4–6 leveles állapotban,
illetve tavasszal
az oldalhajtások megjelenésekor
 
Repce
A fagykár csökkentése0,7–1,4 l/ha
Ősszel, 4–8 leves
állapotban
56 nap
 Megdőlés csökkentése
(növekedésszabályozás)
 Ősszel 4–8 leveles állapotban
vagy tavasszal
a szárbaindulás időszakában
 
Top