BASF Mezőgazdasági Megoldások Magyarország
Mezőgazdaság

Gyomirtás

A repce gyomirtása

A repce termesztésének jövedelmezőségét már a kelés időszakában döntő mértékben meghatározzák a gyomviszonyok. A növény kezdeti fejlődése lassú, gyomelnyomó képessége gyenge. A csírázó repce elgyomosodása ezért mennyiségi és minőségi veszteségek forrása. Ráadásul a gyomokkal versengő repce hajlamos a felnyurgulásra, ami növeli a téli kifagyás veszélyét. A legjelentősebbek azok a gyomnövények – pl. a ragadós galaj (Galium aparine), az ebszékfű (Matricaria inodora), a pipacs (Papaver rhoeas), a tyúkhúr (Stellaria media), a sebforrasztó zsombor (Sisymbrium sophia), a pásztortáska (Capsella bursa-pastoris), a mezei tarsóka (Thlaspi arvense) és az őszi búza árvakelése –, amelyek egész tenyészidőben együtt élnek a repcével, így folyamatosan elvonják tőle a vizet és a tápanyagot.

A csapadékosabb országrészeken és évjáratokban a nagy széltippan (Apera spica-venti), a parlagi ecsetpázsit (Alopecurus myosuroides) és a rozsnok (Bromus spp.) is megjelenhet. Ha ősszel meleg az idő, a nyári gyomok – mint például a disznóparéjfélék (Amaranthus spp.), a libatop (Chenopodium spp.) és a csattanó maszlag (Datura stramonium) – tömegesen jelenhetnek meg a repcevetésekben. A gyomkonkurencia kizárása a jó termés egyik feltétele. A hibridrepce termesztésének terjedése, illetve a vetés fellazítása (1,5–2,5 kg/ha maggal, dupla gabonasortávra vagy még ritkábbra vetve) még inkább szükségessé teszi az állomány jó gyomirtását.

Hagyományos repce őszi gyomirtására alkalmazható készítményekButisan® Complete


A Butisan® Complete egy három hatóanyagot tartalmazó, pre- és korai posztemergensen alkalmazható gyomirtó szer. Széles spektrumának köszönhetően kiváló hatékonysággal irtja a repce legfontosabb gazdasági kárt okozó gyomnövényeit (pl. pipacs, ebszékfű, ragadós galaj, veronikafélék, árvacsalán fajok, tyúkhúr, pásztortáska, mezei tarsóka, gólyaorrfélék, nagy széltippan, parlagi ecsetpázsit, sekélyről csírázó gabona-árvakelés). Hatóanyagainak köszönhetően hosszú talajon keresztüli hatástartammal rendelkezik
és akár szárazabb időben is használható. Preemergens alkalmazása során a vetést követően minél hamarabb – maximum 3 nap után – permetezzük ki! Korai posztemergens felhasználás esetén a kezelés optimális időpontja a repce szik – 2 leveles fejlettsége.

Butisan® Complete

Hatóanyag
300 g/l metazaklór,
100 g/l dimetenamid-P,
100 g/l quinmerak
Forgalmazási kategória
II.
Kiszerelés

5 l
Kultúra
Károsító /
felhasználható
Dózis
Kijuttatási időszak
/ fejlettség
É. v. i.
Őszi
káposztarepce
Magról kelő
egy- és kétszikű
gyomnövények
2,0–2,5 l/haŐsszel vetés után, kelés előtt
preemergensen,
illetve korai
posztemergensen
a magról kelő
kétszikű gyomnövények szik – 2–4
leveles, a magról kelő egyszikű
gyomfajok 1–3 leveles fenológiai
stádiumában; a kultúrnövény 4
leveles fejlettségéig (BBCH 14)
N. k.

Focus® Ultra

Hatóanyag
100 g/l cikloxidim
Forgalmazási kategória
II.
Kiszerelés
1 l, 5 l
Kultúra
Károsító /
felhasználás
Dózis
Kijuttatási időszak
/ fejlettség
É. v. i.
 Magról kelő
egyszikű
gyomok
1,0–1,5 l/ha
A repce 4–6 valódi leveles
állapotában, a gyomok
1–3 leveles fejlettségénél
 
Őszi
káposztarepce
Évelő
egyszikű
gyomok
3,0–4,0 l/ha
A repce 4–6 valódi leveles
állapotában, a gyomok
10–30 cm-es fejlettségénél
120 nap
 Őszibúzaárvakelés0,75–1,0 l/ha
FocusR Ultra +
1,0 l/ha
DashR HC
A repce 4–6 valódi leveles
állapotában, az árvakelésű
őszi búza 1–3 leveles
fejlettségénél
 
Hagyományos és Clearfield®-technológiában egyaránt használható.
    

Clearfield® repce gyomirtása

A Clearfield® gyomirtási technológia

Az elmúlt évek változékony nyár végi, kora őszi időjárása a repce gyomflórájában ésa gyomirtási technológiák változásában is megmutatkozott. A bizonytalan csapadékhatására egyre jobban terjednek a korai posztemergens és a posztemergens gyomirtási
megoldások. A meleg őszi időjárásnak köszönhetően előretörtek a nem tipikusan repcegyomnak számító, melegkedvelő T4-es gyomnövények is. Az ország egyre több repcetermesztő körzetében okoznak gondot a keresztesvirágú gyomok (pásztortáska, sebforrasztó zsombor, mezei tarsóka, vadrepce), a nagy széltippan, és évjárattól függően veszélyt jelentenek a gabona-árvakelések is. A Clearfield® technológia nagy terméspotenciálú repcehibrideket és egy posztemergens gyomirtási lehetőséget kínál, amellyel nagy biztonsággal védhetők ki az említett
időjárás és gyomok okozta problémák. A Clearfield® repce őszi gyomirtására alkalmazható készítmény. Markáns levélen keresztüli hatása miatt független a csapadéktól és azonnali, gyors gyomirtó hatást biztosít, emellett hatástartamának köszönhetően tavaszig gyommentesen tartja a repcét. Kijuttatásának optimális időpontja a gyomok 2–4 valódi leveles állapota.


Cleratop®
A Cleratop® a Clearfield® repcében alkalmazható, két hatóanyag (imazamox, metazaklór) kombinációját tartalmazó posztemergens gyomirtó szer. Használatával egy őszi kezeléssel megoldható a repce legfontosabb magról kelő egy- és kétszikű gyomnövényei elleni védelme, és hatásának köszönhetően a speciális egyszikűirtók alkalmazása akár el is hagyható. Kimagasló hatékonysággal bír a repce rokonnövényeinek számító keresztesvirágú gyomok, az egyre nagyobb tömegben megjelenő T4-es (pl. disznóparéj fajok, libatopfélék, csattanó maszlag), valamint az egyszikű gyomnövények ellen, beleértve a kezelés idejére már kikelt gabona árvakeléseket is.

Cleratop®

Kizárólag Clearfield® (CL) repcehibridek kezelésére használható.
A hagyományos repcefajták és hibridek érzékenyek a Cleratop® imazamox hatóanyagára, így azok pusztulását okozza!
 
Hatóanyag
17,5 g/l imazamox,
375 g/l metazaklór
Forgalmazási kategória
I.
Kiszerelés
5 l
Kultúra


Károsító / felhasználásDózisKijuttatási időszak / fejlettségÉ. v. i.
Clearfield®
(imidazolinonellenálló)
őszi káposztarepce
Magról kelő
egy- és kétszikű
gyomnövények
1,5–2,0 l/ha
Korai posztemergensen,
a magról kelő kétszikű
gyomok 2–4 leveles fejlettségénél
(a Clearfield®
őszi káposztarepce 2 leveles
állapotától 8 leveles
koráig)
N. k.
Top