BASF Mezőgazdasági Megoldások Magyarország

Jelentkezzen itt!

Kattintson ide!

Mezőgazdaság

Gombabetegségek elleni védelem

A napraforgó gombabetegségek elleni védelme

A napraforgó főbb kórokozói - a fehérpenészes vagy szklerotíniás rothadás (Sclerotinia sclerotiorum), a szürkepenészes vagy botritiszes rothadás (Botrytis cinerea),valamint a diaportés szárfoltosság és korhadás (Diaporthe helianthi) - legnagyobb termésromboló hatásukat a szár és a tányér pusztításával fejtik ki. Közös jellemzőjük, hogy csapadékos időjárási viszonyok közepette lépnek fel. A szárat ért támadás hatására a tápanyag- és vízutánpótlás megszűnik, a levél elfonnyad, a növény kidől és elpusztul, mielőtt termést hozna. A termésveszteséget tovább fokozza, hogy a tányért ért fertőzés hatására a képződött termés a betakarítás előtt a földre hull.

Bizonyítottan egészséges napraforgó-állomány a Pictor®-ral

A Pictor® egyik hatóanyaga, a dimoxistrobin, folyamatosan védi a kezelt állomány szárának alsóbb, a gombák intenzív támadásának kitett zónáit azáltal, hogy a növény nem szállítja el a hatóanyagot a leendő fertőzési kapu helyszínéről. Másik hatóanyaga, a boszkalid, részben felszívódik a növényi szövetekbe és bekerül a növények áramlási rendszerébe. A boszkalid azonban nemcsak ezzel a klasszikus „felszívódó” mechanizmussal rendelkezik. A permetlécseppek beszáradása után a növényi szövetekbe azonnal be nem jutott boszkalid kristályos formában raktározódik. Ezekből a raktárakból újra és újra aktív hatóanyag szabadul fel és jut be a növény belsejébe, létrehozva egy megújuló, hosszan tartó, folyamatos védelmet.

Gombaölő tulajdonságai mellett a Pictor® növényeket serkentő, kedvező élettani tulajdonságokkal is rendelkezik. Hatására a növények fokozzák anyagcsere-folyamataikat, több tápanyagot vesznek fel a talajból, több energiát halmoznak fel szöveteikben. Emellett az etiléntermelés csökkentése révén lassulnak az öregedési folyamatok, a levelek tovább asszimilálnak. Ennek eredményeként nő a termés mennyisége, javul a minősége és csökken a kedvezőtlen időjárási körülmények károsító hatása, azaz a Pictor® alkalmazásával javul a napraforgó termésbiztonsága.

A Pictor® kritikus időszakokban folyamatosan megvédi az állományt az összes fontos szár-, levél- és tányérbetegséggel szemben.

Pictor®

Hatóanyag200 g/l boszkalid, 200 g/l dimoxistrobin
Forgalmazási kategória
II.
Kiszerelés
1 l, 5 l
KultúraKárosító /
felhasználás
DózisKijuttatási időszak
/
fejlettség
É. v. i.

Napraforgó
Fehérpenészes, szürkepenészes,
diaportés,
fómás és alternáriás
eredetű levél-, szár- és
tányérbetegségek
0,3–0,5 l/ha
Először 6–8 levélpáros
állapotban, majd
tányérképződéskor,
virágzás kezdetén
(BBCH 61-ig)
35 nap
Top