Mezőgazdaság

Mezőgazdaság

Kapcsolat

Motivell Turbo D

Hatás
A Motivell védelmet ad a magról kelő és évelő fűfélék mellett számos, kukoricában fontos kétszikű gyomnövény ellen.A Cambio hatékony a magról kelő kétszikűek (parlagfű, selyemmályva, szerbtövis, csattanó maszlag, disznóparéjfélék, keserűfüvek stb.), az évelő kétszikű gyomok (mezei acat, folyondárszulák stb.), valamint a termesztés szempontjából fontos valamennyi kétszikű gyomnövény ellen. A Dash HC segíti az együttesen kijuttatott gyomirtó hatóanyagok átjutását a növény levelének viaszrétegén és a bőrszövet felszíni sejtjein. A területen előforduló gyomnövények elpusztítására még vészhelyzet esetén is olyan szelektív kombinációk állnak rendelkezésre, mint a Motivell Turbo D.
Általános leírás
A Motivell nikoszulfuron hatóanyaga a szulfonil-urea csoport széles hatásspektrumú tagja. Szelektív. A kukorica a kipermetezést követően felveszi a hatóanyagot, és 20 órán belül biológiai úton lebontja azt. A jó szelektivitás előnye, hogy a készítmény a kukorica 7-leveles fejlettségi állapotáig felhasználható. A Motivell felvétele a zöld növényi részeken és a gyökereken keresztül történik. A nikoszulfuron a gyomnövényben mind csúcsi, mind gyökérirányban szállítódik. Hatását a merisztémasejtekben lévő AHAS enzimek működésének gátlásával fejti ki.

A Cambio két ismert hatóanyag, a dikamba és a bentazon kombinációja. Irtja a már rezisztenciát mutató gyomfajokat (atrazinrezisztens disznóparéjfélék). Mint kombinációs partner, jól illeszthető a preemergens technológiákhoz (Wing EC), valamint a csak posztemergens technológiákhoz (Motivell). Szelektivitásának köszönhetően a kukorica 6 leveles állapotáig felhasználható.

A Dash HC 37% metil-oleát és metil-palmitát 1:1 arányú keverékét tartalmazó folyékony permetezőszer- adalékanyag.

A Motivell Turbo D a csapadékviszonyoktól és a kukoricában uralkodó gyomösszetételtôl független,gyors és látványos hatással rendelkezik. A felhasználás a gyomok keléséhez igazítható:a kezeléseket rugalmasan, a kukorica maximum hatleveles állapotáig bármikor el lehetvégezni, ami 2-3 hetes felhasználási lehetőséget jelent.
Felhasználás
A Motivell Turbo D akkor fejti ki optimális hatását, ha az alábbi feltételek teljesülnek:
  • A gyomnövények 2-4 leveles állapotban vannak a permetezés idején.
  • Meleg, párás időben történik a permetezés, a talaj kellő nedvességtartalmú.
  • Kiváló permetléfedettséget sikerül elérni.
A Motivell Turbo D-kezelés után kelő gyomnövények ellen 10-14 napig még hatásos lehet a permetezés, ha a területre néhány milliméter csapadék hullik. A kombinációnak nincs hosszabb tartamhatása. Normál vetésváltás esetén a Motivell Turbo D használata nem befolyásolja az utónövény termesztését. A Motivell Turbo D kombinációt tilos más gyomirtó szerrel, rovarölő szerrel vagy műtrágyával keverni. A Dash HC adalékanyag fokozott felületaktivitása miatt a műtrágya vagy rovarölő szer együttes kipermetezése a kukorica károsodásához vezethet.
Javaslatok
  • A Motivell önálló alkalmazása esetén Dash HC 0,6 l/ha hozzáadása mindig kötelezô.
  • Stresszhelyzetben levô kukoricát (hideg esô után, 24 °C felett) ne kezeljünk!
  • A kukoricahibridek szulfonil-urea-érzékenységérôl a fajtatulajdonosoknál kell érdeklôdni.
  • Szerves foszforsav-észter hatóanyagú rovarölô szerrel történô kezelést követôen csak két hét eltelte után szabad Motivell-kezelést végezni.

Technológiai javaslat

Hatásspektrum táblázat

A négy gyomirtási lehetőség

Gyomra szabott megoldások

A felső 4 cm-es talajrétegből kelő általános gyomokat mindegyik ajánlat kitűnően irtja.

Top