Pictorozzon tovább Pictor® Active-val!

A napraforgó gyomirtása

A napraforgó gyomirtása

A legutóbbi (2010-es) országos gyomfelvételezés alapján a parlagfű (Ambrosia artemisiifolia) továbbra is a legjelentősebb gyomnövény napraforgóban. A rangsorban a parlagfüvet a fehér libatop (Chenopodium album), az apró szulák (Convolvulus arvensis), a szerbtövis (Xanthium italicum), a kakaslábfű (Echinochloa crus-galli) és a mezei acat (Cirsium arvense) követi.

Rangsor
Gyomfaj

Átlagborítás

1.
Parlagfű (Ambrosia artemisiifolia)9,99
2.Feher libatop (Chenopodium album)
5,59
3.Mezei szulak (Convolvulus arvensis)3,68
4.Szerbtovis (Xanthium italicum)
2,37
5.Kakaslabfű (Echinochloa crus-galli)
2,28
6.Mezei acat (Cirsium arvense)
2,24
7.Vadkoles (Panicum miliaceum ssp. Ruderale)
2,22
8.Fako muhar (Setaria pumila)
2,12
9.Tarackbuza (Elymus repens)
1,65
10.Varjumak (Hibiscus trionum)
1,29
  Pinke, 2010-2011, Karacsony

Plusz a napraforgó gyomirtásában – Clearfield® Plus gyomirtási rendszer

A Clearfield® Plus gyomirtási rendszer 3 éve elérhető Magyarországon. A Clearfield® Plus hibridek a jelenleg elérhető legmodernebb nemesítési irányt képviselik, a Pulsar® Plus pedig igazi előrelépést jelent a gyomirtásban a Pulsar® 40 SL-hez képest. A BASF Hungária Kft. folyamatosan követi a technológia életét, évről évre dolgozunk azon, hogy a legmegfelelőbb megoldást tudjuk nyújtani partnereinknek.

Pulsar® 40 SL és Pulsar® Plus közötti fő különbség

A Pulsar® 40 SL és Pulsar® Plus közötti egyik fő különbség a Pulsar® Plus parlagfű elleni nagyobb hatékonysága, plusz rugalmasságot biztosítva a kijuttatás időzítésében. A kezelés optimális időzítése a Pulsar® Plus esetében is a gyomok 2–4 leveles állapota. A gyomnövények kedvező időjárási körülmények között akár 3–4 nap alatt képesek egy újabb levélemeletet fejleszteni, tehát akár 3 nap is elegendő lehet ahhoz, hogy kicsússzunk az optimális időzítésből. Ha tőlünk független okok miatt megcsúszunk a kezelés időzítésével, a Pulsar® Plus – szemben a Pulsar® 40 SL-lel – ezekben a helyzetekben is biztos megoldást ad, egy 6–8 leveles parlagfű növekedését is megállítja, ami nem fog újra kihajtani.

Mi áll a Pulsar® Plus plusz hatékonyságának hátterében?

A Pulsar® Plus hatóanyaga a Pulsar® 40 SL-ből már jól ismert imazamox maradt. 1 hektárra a 2,0 l Pulsar® Plus-szal 50 g, az 1,2 l Pulsar® 40 SL-lel 48 g hatóanyagot juttatunk ki. A hatékonyságbeli különbség oka a Pulsar® Plus új adjuváns rendszere. Ennek a többkomponensű vivőanyagnak köszönhetően még a viaszos-, szőrős- és keskenylevelű, valamint az elágazásra hajlamos gyomnövényekbe is gyorsabban, magasabb hatóanyag- mennyiség jut be, azaz a Pulsar® Plus hatékonysága kimondottan erősebb lett a parlagfűvel, a fehér libatoppal, a mezei acattal vagy a vadkenderrel szemben.

Spectrum® alapkezelésként

A Pulsar® Plus a Pulsar® 40 SL-nél annyival erősebb és rugalmasabban használható, hogy a preemergensen kijuttatott 1,0 l/ha Spectrum® megfelelő alapot biztosít a számára. A Spectrum® kiváló hatékonysággal rendelkezik a kakaslábfű, a muharfajok, illetve a legjelentősebb magról kelő egyszikű fajok, a kétszikűek közül a disznóparéjfélék ellen, de erős mellékhatással bír a parlagfű ellen is.

Szójában sem okoz többé gondot a napraforgó-árvakelés, ha Clearfield® Plus hibridet használ!
Minden szulfonilurea-típusú gyomirtó szer, ami a normál napraforgóhibrideket pusztítja, azonos hatékonysággal fogja irtani a Clearfield® Plus napraforgó-árvakelést is. Ennek oka, hogy a Clearfield® Plus hibridek csak az imidazolinon-típusú gyomirtó szerekre ellenállóak és semmiféle keresztrezisztencia nem jelenik meg bennük a szulfonil-urea hatóanyagokkal szemben.

Top