Mezőgazdaság

Mezőgazdaság

Kapcsolat

Callam + Dash HC az egyéves és évelő kétszikű gyomnövények ellen

Általános leírás
A Callam széles kétszikűirtó hatásspektrummal rendelkező levélherbicid. Hatóanyagai a gyomnövények levelein keresztül jutnak el a hatáskifejtés helyére. Kiváló szelektivitásának köszönhetően a Callam biztonságosan alkalmazható a kukorica kettő-hat levelesfejlettségi állapotában.

A Callam 125 g/kg tritoszulfuron és 600 g/kg dikamba hatóanyagot tartalmaz, amelyek csúcsi és gyökérirányba egyaránt szállítódnak. A gyomnövények a gyomirtó szer bejutását látványos tünetekkel jelzik. A szulfonil-karbamidok csoportjába tartozó tritoszulfuron az érzékeny gyomnövények fejlődést leállítja, néhány napon belül a levelek klorózisát figyelhetjük meg. Ugyanakkor a hormontípusú gyomirtó szerek közé tartozó dikamba a kétszikű fajok torzulását, csalánosodását okozza. A két hatóanyag tünetei együttesen jelennek meg,a sárgulást, torzulást követően a gyomok barnulnak, száradnak, majd – időjárástól függően– 10-14 napon belül elpusztulnak. A Callam eljut az évelők talajfelszín alatti szaporító gyökereibe (mezei acat, apró szulák), tarackjaiba (sövényszulák, vidrakeserűfű), és gátolja kihajtásukat. A herbicid hatékonyságát – különösen vastag viaszréteggel rendelkező gyomok ellen, száraz, páraszegény időjárás esetén – 1,0 l/ha Dash HC adjuváns segíti.
Hatásspektruma
A Callam hatóanyaira a kukoricában gyakori valamennyi egyéves és évelő kétszikű gyomfaj érzékeny. Külön ki kell emelni a preemergens eljárássokkal nem vagy csak nehezen irtható nagy magvú gyomokat, mint a szerbtövisfajokat, a csattanó maszlagot, a „közveszélyes” parlagfüvet,az évelő vidrakeserűfüvet, a mezei acatot és az apró szulákot. A Callam az egyszikű fajokkal szemben hatástalan.

A Callam csak minimális talajon keresztüli hatással rendelkezik, így csak a már kikelt gyomok ellen hatékony. Ennek a tulajdonságának köszönhetően rendeltetésszerű használat esetén a következő termesztési évben a Callam esetében utóvetemény-hatással nem kell számolni.

Hatástartama

A Callam csak minimális talajon keresztüli hatással rendelkezik, így csak a már kikelt gyomok ellen hatékony. Ennek a tulajdonságának köszönhetően rendeltetésszerű használat esetén a következő termesztési évben a Callam esetében utóvetemény-hatással nem kell számolni.
Technológiai ajánlat
A 0,4 kg/ha Callam + 1,0 l/ha Dash HC herbicidkombinációt a kukorica kettő- és hétleveles fenológiai állapota között permetezzük ki. A magról kelő kétszikű fajok kettő-négy levelesen a legérzékenyebbek. Az évelő gyomnövények közül a mezei acat tőlevélrózsás állapotban,a többi faj 10-15 cm-es hajtáshossznál irtható a legeredményesebben.

Cikloxidim-toleráns kukoricában egyszikű gyomnövények ellen a Callam 1,0–4,0 l/ha Focus Ultra graminiciddel kombinálható. A két gyomirtó szer egymás hatékonyságát nem rontja, így tankkeverékben is kijuttatható. Amennyiben a kukoricatáblán nehezen irtható évelő egyszikű fajok találhatók, és ezek elhúzódó kihajtására számítunk, a megoldást az osztott kezelés jelenti. Ilyenkor a 0,4 kg/ha Callam + 2,0 l/ha Focus Ultra + 1,0 l/ha Dash HC első kezelést akkor végezzük el, amikor a kétszikű fajok a legérzékenyebb (kettő-négy leveles) fejlettségi állapotban vannak, de legkésőbb a kukorica hatleveles fejlettségéig. A 2,0 l/ha Focus Ultra +1,0 l/ha Dash HC második kezelés 7-10 nap múlva esedékes.
Top