BASF Mezőgazdasági Megoldások Magyarország

Jelentkezzen itt!

Kattintson ide!

Mezőgazdaság

Clio + Motivell kukoricában

 
Általános leírás

A Clio olyan széles hatásspektrumú gyomirtó szer, amely levélen és talajon keresztül egyaránt hat a magról kelô egy- és kétszikû gyomnövények ellen. Magról kelô egyszikûek elleni hatása kifejezetten erôs. A kukorica gyomirtására kiválóan alkalmazható, teljes szelektivitású készítmény; a kukorica 1 és 8 leveles stádiuma között bármikor fel lehet használni.

A topramezon hatóanyagú Clio a pirazolok csoportjába tartozó gyomirtó szer. Hatása a karotinoidok bioszintézisének gátlása révén alakul ki. Ebbôl adódik jellegzetes tünete: a gyomnövények elôször sárgulni kezdenek, majd kifehérednek, végül elpusztulnak. A topramezon levélen és talajon keresztül is felszívódik a gyomnövényekbe. Felszívódás után a hatóanyag elsôsorban csúcsi irányba szállítódik, de gyökérirányú szállítódást is kimutattak. A hatóanyag felvétele független a hômérséklettôl és más környezeti feltételektôl. Magas hômérsékleten és erôs napsütésben valamivel gyorsabban szállítódik, mint hûvös idôben és sötétben. A hajtásokban a kezelés után két órával a hatóanyag 60-70 százaléka mutatható ki. Ez kiváló esôállóságának alapja.

A Motivell nikoszulfuron hatóanyaga a szulfonil-urea csoport széles hatásspektrummal rendelkezô tagja.

  • Védelmet ad a magról kelô és évelô fûfélék mellett számos, kukoricában fontos kétszikû gyomnövény ellen.
  • Szelektív. A kukorica a kipermetezést követôen felveszi a hatóanyagot, majd 20 órán belül biológiai úton lebontja.
  • A jó szelektivitás elônye, hogy a készítmény a kukorica 7 leveles fejlettségi állapotáig felhasználható.
  • A Motivell felvétele a zöld növényi részeken és a gyökereken keresztül történik. A nikoszulfuron a gyomnövényben mind csúcsi, mind gyökérirányban szállítódik.
  • Hatását a merisztémasejtekben lévô AHAS enzimek mûködésének gátlásával fejti ki.

A Dash HC 37% metil-oleát és metil-palmitát 1:1 arányú keverékét tartalmazó folyékony permetezôszer-adalékanyag. Segíti az együttesen kijuttatott gyomirtó hatóanyagok átjutását a növény levelének viaszrétegén és a bôrszövet felszíni sejtjein.

Hatás

Az ország legjobb kukoricatermô területeinek jelentôs részén az általános gyomosodás mellett a legnagyobb problémát a fenyércirok, esetenként a tarackbúza fertôzése jelenti. Az évelô egyszikû gyomnövények ellen a szelektív megoldást a szulfonilurea típusú herbicidek jelentik. Ilyen gyomirtó szer például a nikoszulfuron hatóanyagú Motivell. Azokon a területeken, ahol az évelô egyszikû gyomnövények nagy tömegben fordulnak elô, és az elhúzódó kelésû magról kelô egyszikûek is jelen vannak (pl. fenyércirok és vadköles vagy muharfélék együtt), egy kezeléssel nem érhetünk el megfelelô gyomirtó hatást.

A Clio + Motivell technológiával a védekezéseket a gyomnövények keléséhez, kihajtásához igazíthatjuk. A korán kihajtó és kelô egy- és kétszikû gyomnövények ellen a Clio + Dash HC kombináció nyújt hatékony és szelektív védelmet. A késôbb újrahajtó, esetleg kikelô egyszikû gyomnövények ellen a Motivell + Dash HC kombinációt használhatjuk biztonsággal.

A technológiától magról kelô és évelô egyszikûek, valamint magról kelô kétszikû gyomnövények elleni hatás várható el. A technológia komplett hatást nyújt az évelô egyszikû gyomnövények, például a fenyércirok és a tarackbúza ellen, továbbá a magról kelô gyomnövények, így a pirók ujjasmuhar, a vadköles és a muharfélék is elpusztíthatók vele.A technológia előnyei:

  • széles hatásspektrum
  • a kukorica gyommentes marad az állomány záródásáig
  • kiváló szelektivitás.
Felhasználás

A korai állománykezelést a Clio 0,15 l/ha + Dash HC 1,0 l/ha dózisával végezzük. A kukorica 2-3 leveles állapotában (amikor a gyomok általában 2-4 levelesek) kijuttatott Clio + Dash HC kombináció az egyik leghatásosabb megoldás a kikelt gyomnövények ellen. A magról kelô gyomokat a Clio kiválóan irtja, a már kihajtott fenyércirok és tarackbúza fejlôdését pedig leállítja. A második kezeléssel így csak az évelô fenyércirok és tarackbúza fejlettségére kell koncentrál. Talajon keresztüli hatása a magról kelô kétszikûek ellen eltart lombzáródásig, a magról kelô egyszikûek ellen pedig kb. két hét alatt lecsökken.

A kiegészítô állománykezelést a Motivell 0,75 l/ha + Dash HC 0,5 l/ha kipermetezésével végezzük. Az évelô egyszikûeket ezzel a kombinációval pusztíthatjuk el. A kijuttatás optimális idôpontja a gyomok 10-15 cm-es magassága. Ezt a kezelést a kukorica 6-7 leveles koráig lehet elvégezni. A fenyércirok és a tarackbúza jól irtható a Motivell-lel, és a Clióval történô kezelés után esetleg megjelenô egyéb gyomok, mint a pirók ujjasmuhar, a vadköles vagy a muharfélék is elpusztíthatók vele.

Technológiai javaslat

Eredmény fotó

Hatásspektrum táblázat

A négy gyomirtási lehetőség

Gyomra szabott megoldások

A felső 4 cm-es talajrétegből kelő általános gyomokat mindegyik ajánlat kitűnően írtja.

Top