Mezőgazdaság

Mezőgazdaság

Kapcsolat

Wing-P: Kelés után kelés előtt

Általános leírás
A Clearfield® technológiában az első gyomirtó szeres kezelés a vetés után talajra kipermetezett 3,5 l/ha Wing-P. A Wing-P több éve biztonságosan mutatja mindkét kedvező tulajdonságát. Az egyik a magról kelő gyomok elleni kiváló hatás, ami alól csak a csattanó maszlag és a parlagfű egy része képes kibújni, a másik pedig a szelektivitás.
A Wing-P hatásspektruma
A Wing-P alkotórészei – 212,5 g/l dimetenamid-P és 250 g/l pendimetalin – a Spectrum® 720 EC és a Stomp Super® hatóanyagai. A két ismert készítmény tulajdonságait egymás mellé állítva önként adódik a válasz a kérdésre, milyen előnyöket rejt a gyári kombináció. A két hatóanyag jól kiegészíti egymást mind a hatásspektrum szempontjából, mind a kezdeti hatás és a hosszú hatástartam tekintetében. A dimetenamid-P jó vízoldékonysága hozza a gyorskezdeti hatást, míg a pendimetalin a hosszú hatástartamról gondoskodik.

A kékkel jelölt gyomoknál a dimetenamid-P, a pirosaknál pedig a pendimetalin járul hozzá nagyobb mértékben a Wing-P hatékonyságához.
A Wing-P szelektivitása egyedülálló
A preemergens gyomirtó szerek szelektivitásában komoly különbségek mutatkoznak. A nem kellően szelektív preemergens készítmények 2010 extrém csapadékos tavaszán (sok helyen 300-400 mm eső esett májusban) bizony komoly károkat okoztak a napraforgónak, különösen ha alacsony humusztartalmú földeken alkalmazták őket, vagy nem volt
megfelelő minőségű a talajmunka és a vetés. A képeken látható terület 240 mm csapadékot kapott a kezelés után májusban, és a Wing-P-vel történő kezelés jól láthatóan semmilyen problémát nem okozott a napraforgónak.
A Wing-P a Clearfield® gyomirtási rendszerben
A Wing-P preemergens gyomirtó szer, hatása függ a bizonytalan csapadékeloszlástól is. A Clearfield gyomirtási rendszerben azonban csak a hatástartamot kell biztosítania, mivel a kikelt gyomok elpusztítását levélen keresztül a Pulsar 40 megoldja. A gyomok következő hullámának csírázásához újabb eső kell, márpedig ez az eső a Wing-P-t is bemossa, illetve újra oldja, elősegítve a gyomirtó hatás kifejtését.

Az elmúlt években – amikor a Clearfield gyomirtási rendszer kísérletei napraforgóban folytak – sokféle tavaszi csapadékeloszlást láttunk, de a hatástartamot biztosító talajherbicid mindig hozzásegített a kiváló gyomirtó hatás eléréséhez, még azokban az esetekben is, amikor a Wing-P kijuttatása után az első csapadék a napraforgó négyleveles korában jött csak meg. A hatástartamnak még az ilyen extrém körülmények között is megmutatkozott a haszna a későbbi esőktől csírázásnak induló gyomokkal szemben, a Pulsar 40 kijuttatásával gyommentessé tett területen.
Top