Mezőgazdaság

Mezőgazdaság

Kapcsolat

Szója állománygyomirtási technológia

Általános leírás
A szója gyommentességét a növény sorzáródásáig biztosítani kell. Azokon a területeken, ahol a melegkedvelô, későn kelő gyomokkal (selyemmályva, csattanó maszlag, parlagfű, szerbtövis,fenyércirok) is számolni kell, a Wing-P-kezelés után állománygyomirtásra is szükség van.

A gyomirtó szer kiválasztását az adott területen a gyomflóra, illetve a szója után következő kultúrnövény határozza meg.
A Pulsar 40 SL hatása
A Pulsar 40 SL imazamox hatóanyaga igen széles gyomirtási spektrumot fed le. A magrólkelő egy- és kétszikű gyomnövények többségét irtja, és az évelő gyomok ellen is hatékony. A Pulsar 40 SL 1,0 l/ha adagban az egyszikű gyomnövényeket is jól irtja. Hatóanyaga levélen keresztül fejti ki hatását, talajon át csak korlátozott mértékben hat.
Felhasználása
A Pulsar 40 SL-t a szója korai állománykezelésében, a gyomnövények tömeges kelése után,azok kettő-négy leveles fejlettségénél kell felhasználni. Ekkor a szója még nem károsodotta gyomkonkurenciától.
PULSAR 40 SL A KÉSŐN KELŐ GYOMOK ELLEN
Gyomirtási hatékonyság
 • A Pulsar 40 SL egy tenyészidőszakban csak egyszer alkalmazható.
 • Talajon keresztüli hatástartama kétszikűek ellen 2-3 hét.
 • A Pulsar 40 SL-kezelés után az adott táblán cukorrépa és repce 12 hónapig nem vethető.
 • A Pulsar 40 SL formulációja segédanyagot tartalmaz, ezért nem kell kiegészíteni más segédanyaggal.
 • A Clearfield® és az Express 50 SX®6 toleráns árvakelésű napraforgók irtására szójában a Pulsar 40® nem alkalmas, ezért ügyeljünk rá, hogy egyazon terület vetésforgójába ne kerüljenek ezek a kultúrák.
A Basagran® 480 SL alkalmazása állománygyomirtásban
Ha a szóját cukorrépa követi, illetve azokon a területeken, ahol nagy számban fordul elő varjúmák,a Basagran® 480 SL használatát javasoljuk. A Basagran® 480 SL hatásspektruma a kétszikű gyomnövényekre terjed ki (pl. varjúmák, selyemmályva, csattanó maszlag, parlagfű, disznóparéj).

A Basagran 480 SL kontakt gyomirtó szer, így a kedvező gyomirtó hatás eléréséhez mind a szója, mind a gyomok fiatal fejlettségi állapotában kell a kezeléseket elvégezni. A magasabb hőmérséklet, az erősebb fény és a nagyobb páratartalom növeli a hatékonyságot, azonban 25 °C feletti hőmérsékleten nem javasoljuk a készítmény kijuttatását. A környezeti felelősség jegyében a BASF önkéntesen maximum 1000 g/ha hatóanyag-mennyiségben korlátozza a bentazon felhasználását, ennek megfelelően a Basagran 480 SL szójában
engedélyezett dózisa 2,0 l hektáronként. Hatáskiegészítés és megerősítés céljából kombinálható
a szójában engedélyezett más hatóanyagot tartalmazó gyomirtó szerekkel, keverési próba után, az azok engedélyokiratában előírtaknak megfelelően.
 • Magról kelő vagy évelő egyszikű gyomfertőzöttség esetén nem minden szelektív gyomirtó szer keverhető Basagrannal. Ilyen esetben inkább a kétmenetes permetezést kell választani: előbb a kétszikűirtó szert kell kijuttatni, majd a fűfélék elleni permetezést 4-6 nappal később kell végrehajtani.
 • A Basagran gyors kontakt hatást okoz, a kezelés utáni második napon a gyomok erőteljes pusztulást, száradást mutatnak.
 • A jó permetléborítás eléréséhez szántóföldi géppel 250-300 l/ha víz használata szükséges. Az állománykezelés ideje a szója első összetett levélpáros állapota. Ekkor a kétszikű gyomok még jól befedhetők a permetlével.
 • Utóvetemény-korlátozás nincs.
Állománygyomirtás száraz, napos időben
Ha az állománygyomirtás idején száraz, napos az idôőjárás, a gyomok növekedése lelassul, bőrszövetük megerősödik, a gyomirtó szerek felvétele nehezebbé válik. A hatékonyságnaka gyenge felvételből származó csökkenése megelőzhető a Pulsar 40 SL + Basagran tankkombinációval. A készítmények együttesen kijuttatva egymás hatását erősítik, ezáltal megőrizhetjük a gyomirtás hatékonyságát. Az ajánlott dózisok kombinációban: Pulsar 40 SL 1,0 l/ha + Basagran 2,0 l/ha.
Javaslatok a bentazon tudatos felhasználásához
Az alábbi körülmények fennállása esetén korlátozásokat javaslunk:
 • Ne használja a Basagran 480 SL -t karsztos területen ahol a talajréteg sekély (<35 cm szántásmélység) illetve kövekben gazdag feltalajú területeken (a felszínen megjelenő kőzetek aránya >10%) (meszes alapkőzet); ahol a talajok rendzina csoportba tartoznak.
 • Ne használja a Basagran 480 SL -t olyan talajokon (ahol legalább szezonálisan) a talajvíz szintje a felszíntől 1 méteren belül van. Általában ezekkel a területekkel folyó/patak völgyekben lehet találkozni.
 • Felszíni vizek közelében elhelyezkedő szántóföldeken a Basagran 480 SL -t csak akkor használja, ha a víztest és a kezelendő terület között egy 5 méteres, évelő növényzettel borított pufferzóna található.
 • Ne használja a Basagran 480 SL -t 1 %-nál alacsonyabb szerves szén (1,7 % szerves anyag) tartalmú talajokon!
Top