Mezőgazdaság

Mezőgazdaság

Kapcsolat

Növekedésszabályozás a repcében

Nagy repcetermés csak szakértelemmel nevelt, egynemű állománnyal érhető el. A genetikai hozamlehetőségek optimális kihasználása érdekében a repcének egészségesen, erőteljes állapotban kell áttelelnie, majd kora tavasszal és virágzáskor a megfelelő technológiai lépéseket kell végrehajtani. A gombabetegségek elleni védelem mellett a hozam emelésének kulcsa a tartós növekedésszabályozás. A vetésmód, a fajtaválasztás, a vetési idő és a nemesítők által ajánlott állománysűrűség mellett a jó hozamot a gyors és egészséges fiatalkori fejlődés biztosítja. Ha a repce őszi és tavaszi növekedését kiegyensúlyozottan irányítjuk, a kiegyenlített, kompakt állomány jól telel, és a tavaszi újrahajtás is jobb lesz.

A Caramba Turbo hatóanyagai
A Caramba Turbo a BASF intenzív kutatómunkájának eredménye, speciálisan a repcére fejlesztették
ki. A szer a jól bevált metkonazol és a repcében új, innovatív hatóanyag, a mepiquatklorid kombinációja. A metkonazol – növekedésszabályozó hatása mellett – az egyik legaktívabb hatóanyag a repcében ősszel támadó kórokozó gombák ellen. A mepiquatklorid megerősíti a metkonazol növekedésszabályzó hatását, kevésbé függ az időjárástól, tartós hatást nyújt. A Caramba Turbo hatása a csak azolt tartalmazó termékekéhez képest biztosabb,
a szer már +5 °C-os napi átlaghőmérsékletnél garantáltan működik. Ez az eddigi standardokhoz
képest nagyobb rugalmasságot enged meg a kijuttatásban.
A Caramba Turbo őszi alkalmazása
Az őszi kezelés célja a tápanyagtartalék raktározásának elősegítése. A napenergiából, vízből és tápanyagokból felépült energiatartalék ősszel elsősorban a repce gyökereiben raktározódik el. A repce négy-hat leveles fejlettségénél kipermetezett 0,7–1,0 l/ha Caramba Turbokezelés eredményeként a föld feletti részek fejlődése éppen a szükséges mértékű lesz.
A rendelkezésre álló asszimiláták erősebb és mélyebbre hatoló tárológyökerekbe és sűrű mellékgyökér-rendszerbe épülnek be. Ez segíti a növények áttelelését, és megakadályozza, hogy a növény a túlzott levélnövekedésre „pazarolja” el az energiát. Ennek köszönhetően tavasszal – a vegetáció kezdetén – a repce erősen és egyszerre indul növekedésnek.
A Caramba Turbo tavaszi alkalmazása
A tavaszi kezelés célja a magasabb hozamot meghatározó tényezők támogatása. A tavasszal – a vegetáció kezdetén – kijuttatott 0,7–1,0 l/ha Caramba Turbo az elraktározott tápanyagokat a hosszanti növekedés mérséklésével az oldalhajtások és a virágkezdemények képzésére irányítja át. Az eredmény: homogén virágzat, a virágzás egységes lefutása, egyöntetű, széles és mély becőréteg a lombozatban. Az élettanilag egyidős becők kiszámíthatóbbá teszik a betakarítási időt és csökkentik a betakarítási veszteségeket, így az állományban hatékonyabban elvégezhető a betakarítás, valamint energia, költség és időmegtakarítás érhető el.
A repce fejlődésének irányítása
A gibberellin bioszintészisébe a metkonazol és a mepiquat-klorid egymástól függetlenül, különböző helyeken avatkozik be, és kölcsönösen kiegészíti egymás hatását. Ez a dupla növekedésszabályozó hatás tartósan gátolja a repcenövények túl korai és túl nagy hosszanti növekedését. A csak azolt tartalmazó termékekhez képest a Caramba Turbo hatása biztosabb és kevésbé függ az időjárástól. A szer így hatékonyan irányítja a repce növekedését, ideális felépítésű növények alakulnak ki.
Hatáskifejtés
A Caramba Turbo vékony védőréteget képez a növény felületén, gyorsan behatol a levél szövetébe és sokkal gyorsabban felszárad, mint az eddigi standardok. Ennek köszönhetően a termék esőállósága kiváló.

C14-es izotóppal megjelölt metkonazollal végzett tanulmányok bizonyítják, hogy a hatóanyag felvétele a Caramba Turbóból sokkal gyorsabb és jobb, mint az azol-fungicidekből. A metkonazol a repce viaszrétegében kötődik meg s tárolódik, és később onnan szabadul fel, így a növény többet képes felvenni belőle. A metkonazol így aktív állapotban áll rendelkezésre a növényben, és hosszabb ideig, nagy mennyiségben érhető el.

Annak ellenére, hogy a Caramba Turbóban kevesebb a metkonazol, mint a Caramba® SL-ben, speciális formulációjának köszönhetően azonos hektárdózis mellett több jut be belőle a növénybe, és jobban is hasznosul.
Optimális őszi fejlődés és védelem a kifagyás ellen
A Caramba Turbóval kezelt repceállomány egységesen alacsonyabb lesz. A szárba indulás veszélye jelentősen csökken, kisebb lesz a téli tő- és levélveszteség. A tenyészőcsúcs, amely már ekkor tartalmazza az oldalágak és bimbók kezdeményeit s ezzel a jövendő termést is, jól védett. A gyökérzet ugyanakkor erősebben fejlődik. Az állomány egyöntetűbb, vitálisabb lesz, az átmentett energiának köszönhetően tavasszal fejlődési előnnyel indul. A Caramba Turbo így optimálisan védi a repcenövényeket a kifagyás és a téli károk ellen.
Megbízható energiagazdálkodás a gyökerekben
A Caramba Turbóval kezelt növények már ősszel több energiát raktároznak el erősebb főgyökereikben és kisebb mértékben a mellékgyökérrendszerben. Ez tavasszal jobb újraindulást tesz lehetővé.

A mélyebbre hatoló, erősebben kiépült fő- és mellékgyökérrendszer javítja a víz- és tápanyagfelvételt, továbbá stabilan rögzíti a növényt a talajban, így állóképességét már ősszel megalapozza. Száraz körülmények között a repce hosszabb időn keresztül, több vizet és tápanyagot képes felvenni, a szárazságstresszt könnyebben viseli, a termést tovább őrzi.
Mellékgyökértömeg és tápanyag-felvétel
A nagyobb gyökérrendszerrel a repce több vizet és tápanyagot képes felvenni a gyökerekkel átszőtt talajrétegekből, így jobban kihasználja genetikai potenciálját, többet terem.
Sikeres harc a fómás és cilindrospóriumos betegség ellen
A Caramba Turbo kiváló növekedésszabályozó tulajdonsága mellett nem szabad megfeledkezni a készítmény fungicid hatásáról sem. A Caramba Turbo eredményesen mérsékli a fómás levélfoltosság és szártőrothadás valamint a cilindrospóriumos betegség okozta károkat. Fómás levélfoltosság kezeletlen repcetövön Caramba Turbóval kezelt egészséges növény.

Fóma elleni hatékonyságát a 2010 őszén tapasztaltak is bizonyítják. A kezeletlen területeken szinte valamennyi repcetövön megjelent a betegség jellegzetes tünete. A leveleken kisebb-nagyobb szabályos kerek foltok jelentkeztek, amelyeken jól megfigyelhetők voltak a gomba parányi ivartalan termőtestei, a fekete színű piknídiumok. A levelek egy részén a fertőzés erősödésével a foltok összefolytak.

A Caramba Turbóval történt kezelés hatására a fertőzöttség gyakorisága és erőssége egyaránt számottevően csökkent.
Az ideális növényfelépítés haszna
A repce megdőlése érzékeny termésveszteséggel és nehéz aratással jár. A tavasszal kijuttatott Caramba Turbo tartósan és hatásosan fogja vissza a hosszanti növekedést, s ezzel jelentősen hozzájárul az állomány megdőlésének megelőzéséhez. A szilárdan álló növényeket betakarítani is könnyebb.
A Caramba Turbo-val elérhető kiemelkedő energiagazdálkodás előnyei
 • Nagyobb gyökérzet

 • Egyszerű és biztos használat hideg időben is

 • Kiváló télállóság, jobb tavaszi újraindulás

 • Erőteljesebb növekedésszabályozó hatás

 • Ideális növényfelépítés – rövidebb főhajtás, több oldalág kompakt állomány és egységes virágzás, jobb terméskötődés

 • A virágzás és terméskötődés energiaigényes időszakában a mélyebb levélemeletekre is lejut a fény, erősebb a fotoszintézis

 • Erősíti az asszimiláták szállítódását a becőnövekedés és szemkitelés időszakában

 • Egyöntetű, vastag becőtömeg alakul ki a lombozat széles rétegében

 • Megbízható betegségek elleni védelem ősszel és kora tavasszal

 • Egészséges, erős állomány

 • A becők egyszerre érnek, egyszerűbb lesz a betakarítás

 • Csekély lesz aratási veszteség, több betakarítható termésAz eredmény: magasabb hozam

Repce technológiai ajánlás

Top