Mezőgazdaság

Mezőgazdaság

Kapcsolat

Stellar: valamennyi kétszikű gyom és a magról kelő egyszikűek ellen

 
Általános leírás
Gyakran előfordul, hogy a magról kelő gyomok mellett évelő kétszikűek – acat, szulák – fertőzik a területet.

A Stellart ilyen gyomviszonyokra fejlesztette ki a BASF.
Hatásspektrum
A Stellar két gyomirtó hatóanyag (topramezon + dikamba) kombinációja: ennek köszönhetően valamennyi kétszikű gyomfajjal és az egyéves egyszikűekkel egyaránt eredményesen veszi fel a harcot. A Clio hatóanyagaként már ismert topramezon a magról kelő gyomok ellen biztosít kiváló eredményt, míg a dikambára elsősorban az évelő kétszikűek leküzdésében van szükségünk.
Technológiai ajánlat
A Stellart 1,0 l/ha dózisban, 1,0 l/ha Dash HC-vel kombinálva a kukorica négy- és hétleveles állapota között permetezzük ki, amikor a magról kelő egyszikűek három-öt levelesek,a kétszikűek pedig kettő-hat leveles fejlettségben vannak. A gyakorlati tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a Stellar akár a hat-nyolc leveles egyéves gyomok ellen is eredményes. A mezei acat akkor a legérzékenyebb, ha fenológiai állapota a tőlevélrózsás fejlettség ésa szárba indulás kezdete között van, míg az apró szuláknak és a sövényszuláknak 15-20 cm nagyságúnak célszerű lennie a kezelés idején. A permetezést követő egy-két napon belül a gyomnövényeken megjelennek a herbicid hatóanyagaira jellemző tünetek. A fűfélék kifehérednek, míg a széleslevelű fajokon a fehéredés mellett deformáció, csalánosodás is megjelenik. A gyomnövények száradása, pusztulása időjárástól függően egy-két héten belül várható.

Száraz, meleg időjárás, alacsony páratartalom esetén a növények kényszernyugalmi állapotba kerülnek, táplálkozásuk lelassul. Ilyen körülmények között nitrogént tartalmazó műtrágya (pl. 3-4 kg/ha ammónium-nitrát, 6-8 l/ha Nitrosol) hozzáadásával fokozhatjuka herbicid bejutását a gyomnövényekbe. A nitrogén feloldja a kényszernyugalmi állapotot,megindul a táplálkozás,s ezzel együtt a herbicid hatóanyagok levélen való bejutása is fokozódik,másrészt a műtrágyák savas hidrolízise következtében a permetlé pH-ja csökken,ami szintén a hatékonyság növekedésében nyilvánul meg. A permetezést követő egy-két hétig a műtrágya hatására enyhe perzselésnyomokat láthatunk a kukorica levelén. Ez a kismértékű károsodása kukoricát nem veti vissza a fejlődésben, terméskiesést nem okoz.
Vetésváltás
A biztonságos vetésváltás érdekében egy tenyészidőszakon belül karotinoid-bioszintézist gátló hatóanyagot tartalmazó gyomirtó szerrel csak egyszer kezeljünk! A Stellarral kezelt kukorica után kalászosok és kukorica korlátozás nélkül vethető. Mélyszántást követően vethetőnapraforgó is. Szója a kezelés után 18 hónap elteltével vethető, a többi kultúra 14 hónap után vethető. A Stellar nem használható cirok, cirkos kukorica, köles, valamint szudánifű gyomirtására. A Stellar-kezelést követően extrémen száraz körülmények között a szója levélszéle kifehéredhet.
Top