Mezőgazdaság

Mezőgazdaság

Kapcsolat

Clio + Kelvin 40 SC osztott kezelés az évelő egyszikűek ellen

Általános leírás
A Clio-Motivell® csomag 2011-től Clio-Kelvin 40 SC-re változik.

Az ország legjobb kukoricatermő területeinek jelentős részén az általános gyomosodás mellett a legnagyobb problémát a fenyércirok, esetenként a tarackbúza fertőzése okozza. Az évelő egyszikű gyomnövények ellen a szelektív megoldást a szulfonil-urea típusú herbicidek jelentik. Ilyen gyomirtó szer például a nikoszulfuron hatóanyagú Kelvin 40 SC. Azokon a területeken, ahol az évelő egyszikű gyomnövények nagy tömegben fordulnak elő, és az elhúzódó kelésű magról kelő egyszikűek is jelen vannak (pl. a fenyércirok, a vadköles vagy a muharfélék együtt), egy kezeléssel nem érhetünk el megfelelő gyomirtó hatást.

A Clio + Kelvin 40 SC technológiával a védekezéseket a gyomnövények keléséhez, kihajtásához igazíthatjuk. A korán kihajtó és kelő egy- és kétszikű gyomnövények ellen a Clio +Dash HC kombináció nyújt hatékony és szelektív védelmet. A később újrahajtó, esetleg kikelő egyszikű gyomnövények ellen a Kelvin 40 SC + Dash HC kombinációt használhatjuk biztonsággal.

A technológia két állománykezelésből áll: Clio + Dash HC és Kelvin 40 SC + Dash HC. Korai állománykezelés:Clio 0,15 l/ha + Dash HC 1,0 l/ha, kiegészítő állománykezelés:Kelvin 40 SC 0,75 l/ha + Dash HC 1,0 l/ha. A technológiától magról kelő és évelő egyszikűek, valamint magról kelő kétszikű gyomnövények elleni hatás várható el.
Korai állománykezelés
A korai állománykezelést a Clio 0,15 l/ha + Dash HC 1,0 l/ha dózisával végezzük. A kukorica kettő -három leveles állapotában kijuttatott Clio + Dash HC kombináció (amikor a gyomok általában kettő-négy levelesek) az egyik leghatásosabb megoldás a kikelt gyomnövények ellen. A magról kelő gyomokat a Clio kiválóan irtja, a már kihajtott fenyércirok és tarackbúza fejlődését pedig leállítja. A második kezelés tehát a fenyércirok és a tarackbúza évelő alakjára koncentrál. Talajon keresztüli hatása a magról kelő kétszikűek ellen eltart a lombzáródásig,a magról kelő egyszikűek ellen viszont kb. 10 nap alatt lecsökken.
Kiegészítő állománykezelés
A kiegészítő állománykezelést a Kelvin 40 SC 0,75 l/ha + Dash HC1,0 l/ha kipermetezésével végezzük. Az évelő egyszikűeket ezzel a kombinációval pusztíthatjuk el. A kijuttatás optimális időpontja a gyomok 10-15 cm-es magassága. Ezt a kezelést a kukorica hat-hét leveles koráig lehet elvégezni. A fenyércirok és a tarackbúza jól irtható a Kelvin 40 SC-vel, és a Clióval történő kezelés után esetleg megjelenő egyéb gyomok – mint a pirók ujjasmuhar, a vadköles vagy a muharfélék– is elpusztíthatók vele.
A Clio + Kelvin 40 SC osztott kezelés gyomirtó hatása
A magról kelő és évelő egyszikűek ellen biztos hatást két állománykezeléssel érhetünk el. Erőteljes hatás várható ettől a technológiától a magról kelő és évelő egyszikűek, valamint a magról kelő kétszikű gyomnövények ellen. A technológia komplett hatást nyújt az évelő egyszikű gyomnövények, például a fenyércirok és a tarackbúza, valamint a magról kelő pirók ujjasmuhar, a vadköles és a muharfélék ellen is.
A kombináció alkalmazása
A technológia két permetezést jelent. A Clio + Kelvin 40 SC + Dash HC csomag minden esetben két külön védekezést feltételez, hiszen a Clio + Dash HC a már kikelt gyomok ellenteljes hatású, a Kelvin 40 SC + Dash HC pedig a később kihajtó fenyércirkot és tarackbúzát pusztítja el. A technológia előnye, hogy a gyomokat megjelenésük után, de számottevő károkozásuk előtt irtja ki. Így a vízért és tápanyagért folyó versenyből kiesnek a gyomok,a kukorica pedig elérheti lehetséges terméshozamának maximumát.

A technológia előnyei
  • széles hatásspektrum
  • a kukorica gyommentes marad az állomány záródásáig
  • kiváló szelektivitás

Kiszerelés
A komplett megoldást nyújtó készítményeket együttesen forgalmazzuk. A négy hektárra elegendő csomag tartalma 0,6 l Clio + 3,0 l Kelvin 40 SC + 8,0 l Dash HC.
Top