BASF Mezőgazdasági Megoldások Magyarország

Jelentkezzen itt!

Kattintson ide!

Mezőgazdaság

SYSTIVA®

Csávázószer

A Systiva® csávázószer használatának köszönhetően az első korai lombvédelmi kezelés elhagyható. Ezt a képességet a termék hatóanyagának köszönheti. A fluxapiroxad (Xemium®) az SDHI hatóanyagcsoportba tartozik, kiváló mobilitással és hosszú hatástartammal rendelkezik. Amint a Systiva®-val csávázott fiatal növény gyökérzete megkezdi a víz és a tápanyagok felvételét, felveszi a fluxapiroxadot is. A felvett gombaölőszer ezután egyenletesen szétoszlik az egész növényben, a fiatal levelekbe, az újonnan fejlődött részekbe szállítódik, és belülről védi azokat. Ez az alapja a Systiva® megbízható gombaölő hatásának a levélre kijuttatott lombvédelmi kezeléshez hasonlóan, de sokkal korábban, már a csírázástól kezdve védi a kalászosokat. Az ilyen módon megelőző jelleggel felhasznált Systiva® sok esetben hatékonyabb, mint a kora tavasszal, már a betegség jelenlétekor kijuttatott lombvédelmi kezelés.

Előnyök

• A gazdának nem kell figyelnie arra, hogy mikor mehet ki permetezni

• Nincs megkésett kezelés

• Könnyebb munkaszervezés

• Jobban lehet időzíteni a zászlóslevél védelmére

Hatóanyag:333g/l fluxapiroxad (Xemium®)
Formuláció:vizes szuszpenzió koncentrátum csávázás céljára (FS)
Kiszerelés:5 l
Kultúra:őszi búza, őszi és tavaszi árpa, tavaszi búza, zab
Károsító:árpa hálózatos levélfoltosság, ramuláriás és rinhospóriumos levélfoltosság, szeptória, gabonalisztharmat, sárgarozsda, vörösrozsda, árpa törperozsda, pirenofórás levélfoltosság, hópenész, rizoktónia fajok, árpa tifulás betegség, árpa levélcsíkosság, búza kőüszög
Kijuttatási időszak:vetőmagcsávázás

Dózis:
Őszi és tavaszi búza: 1,0 l/t*
Őszi és tavaszi árpa: 0,75 l/t*
Zab: 0,75 - 1,5 l/t*
Csávázólé:4-10 l/t
Munkaegészségügyi várakozási idő:0 nap
Élelmezés-egészségügyi várakozási idő:N.k.
Forgalmazási kategória:I. kategória

* Kizárólag más gombaölő csávázószer kombinációs partnereként történő felhasználásra.

A Systiva® optimális vízoldékonysággal bír. Talajnedvesség hatására leoldódik a vetőmag felületéről, a mag körül helyezkedik el, nem mosódik le a talaj mélyebb rétegébe, így a növény a gyökerén keresztül képes folyamatosan felvenni. A lombvédelmi kezeléssel ellentétben a Systiva® akadálytalanul bejut a növénybe, és hatóanyaga, a Xemium® (fluxapiroxad) kiemelkedő mobilitásának köszönhetően gyorsan és egyenletesen szétáramlik, nem hagy növényi részt védelem nélkül. A Systiva® belülről, preventíven, már a keléstől kezdve véd a kalászosok korai lombbetegségei ellen. Ez az alapja, hogy a Systiva®-val csávázott állomány esetén nincs szükség az első indokolt korai fungicides állománykezelésre.

A Systiva® termésnövelő hatásának összehasonlítása a gyomirtáskor elvégzett lombvédelmi kezeléssel őszi búzában
A Systiva® gombabetegségek elleni hatékonysága és termésnövelő hatása őszi árpában

A lombvédelmi gombaölő szer kijuttatása nagyban függ a külső tényezőktől, a hőmérséklettől, a széltől, a talajnedvességtől és a növények állapotától. A vetőmagra felvitt Systiva®-nak köszönhetően a gazdálkodó ezektől a tényezőktől függetlenné válik. Megkönnyíti a tavaszi munkálatok tervezését, a rendelkezésre álló idő- és gépkapacitások jobb kihasználását pluszköltség nélkül. Nem kell ügyelni a korai lombbetegségek elleni védelemre, a gyomnövények ellen a legalkalmasabb időpontban lehet permetezni, és több idő, nagyobb kapacitás áll rendelkezésre, nem lesz taposási kár.

A Systiva® használatával célunk a korai lombvédelmi kezelés leváltása, ezért hektárköltsége a levélre kijuttatott gombaölő szerek költségszintjén várható. Ezenfelül sok esetben a tavaszi kijuttatási költséget is megspórolhatjuk (például őszi gyomirtás), illetve a Systiva® Komplett csomag vásárlása esetén nem kell számolni a gombaölő szeres csávázószer költségével.

A Systiva®-val csávázott növény nagyobb és hosszabb gyökeret fejleszt, zöldebb, életerősebb a kalászos gabona. Ennek köszönhetően hatékonyabb a víz, az ásványi anyagok és a nitrogén felvétele. Nagyobb biztonsággal vészeli át a hideg telet, és képes a stresszes körülményeket (nem optimális talajminőség, szárazság) is könnyebben túlélni.

A Systiva® vizes bázisú csávázószer-formuláció (FS), egyszerű a felhasználása, más csávázószerrel keverhető, kitűnő vetőmagfedettséget biztosít. A csávázott vetőmag nem tapad össze, nem boltozódik a vetőgép tartályában, egyenletes a vetőmag folyása.

A termék hatékonysága nagymértékben függ a vetőmagcsávázás minőségétől, ezért kérjük az itt felsorolt javaslatok betartását:

Használjunk száraz, tisztított, növényi részektől, portól, kövektől mentes vetőmagot!

 • Védőkesztyű, védőruha, szemvédő, arcvédő használata kötelező a csávázás során!
 • A csávázólé bekeverését az alábbi sorrendben javasoljuk:
  • 1. Víz
  • 2. Systiva®
  • 3. Premis® vagy más gombaölő csávázószer
 • A bekevert csávázólét folyamatos keverés mellett 24 órán belül fel kell használni!
 • Csak megfelelően beállított, kalibrált csávázógéppel végezzük a csávázást!
 • A Systiva®-t nedves csávázás formában kell a vetőmag felületére felvinni 4–10 liter/t csávázólé hozzáadásával vagy speciális csávázógép esetén víz hozzáadása nélkül.
 • A csávázott vetőmag száraz, hűvös, levegőzött raktárban 1 évig tárolható, hosszabb tárolás után ellenőrizzük a vetőmag csíraképességét!
 • Kerüljük a vetőmag felesleges mozgatását, mechanikai sérülését csávázás előtt és után!

Systiva® hatékony több talajból és vetőmagból származó betegség ellen, azonban a teljes mag- és csírabetegségek elleni védelem elérése érdekében javasoljuk hagyományos gombaölő szeres csávázószerrel együtt felvinni a vetőmagra. A Premis® kitűnő kombinációs partner, elsősorban porüszög, búza kőüszög és fuzárium gombák ellen hatékony. Így a Systiva®-val együtt az árpában, búzában előforduló vetőmag- és talajkórokozók ellen teljes védelmet nyújt. A Systiva® Komplett csomagban a Premis® ingyen elérhető, így a technológiának kedvezőbb a hektárköltsége, a Systiva® mellé nem szükséges külön kiegészítő partnert beszerezni.

Top