Szakmai Ártalom

Mi az a Szakmai Ártalom?

A Szakmai Ártalom a FarmMester – Szántóföldszakmai Műhely Facebook-csoport agrár-tematikájú tartalma, amelyben neves szakértők vitatják meg a mezőgazdaság aktuális, legfontosabb kérdéseit.

Több mint másfél éve indítottuk el formabontó Szakmai Ártalom sorozatunkat, mely nagy sikernek örvend. Látjuk az igényeket, ismerjük a szakma felgyorsult világát, így azért, hogy a mezőgazdaságot érintő és érdeklő témákra még gyorsabban, rendszeresen reagálhassunk, átalakítjuk, fejlesztjük a tartalmainkat. Ezért mostantól havonta, de akár sűrűbben is jelentkezünk az agráriumot foglalkoztató aktuális kérdéseket boncolgató podcast adásokkal, az igazán exkluzív témákat pedig a jövőben is videós formában dolgozzuk fel, Szakmai Ártalom Show néven.

Szeretnénk, hogy a Szakmai Ártalomban elhangzott tippek és tanácsok segítségével a magyar gazdák hatékonyabban, előrelátóbban, szakmailag a legfelsőbb szinten tudjanak termelni, ezáltal javítva a magyar agrárium helyzetét.

Reméljük, mindezzel hozzájárulunk sikeres gazdálkodásához!

További szakmai tartalmakért csatlakozzon közösségünkhöz az alábbi linken: https://www.facebook.com/groups/farmmester

Legfrissebb adás:

Terménypiaci kilátások Potori Norberttel - Szakmai Ártalom Podcast

Mik a nemzetközi folyamatok, melyek hatással vannak az elmúlt hetek terményárváltozásaira?

Miért jelentős az odesszai kikötő szerepe, hogyan hatnak a minőségi paraméterek, az ukrán búzabehozatal, az orosz fagy, a forint gyengülése vagy éppen a tranzakciós költségek a búza, kukorica vagy repce árára?

Mi várható 2025-ben?

Ezekre fontos kérdésekre keresi a választ a Szakmai Ártalom legújabb epizódjában Forró Richárd két vendége, Potori Norbert, az Agrárközgazdasági Kutatóintézet agrárgazdasági igazgatóságának vezetője és Berkes Gábor a BASF szaktanácsadója, aki most termelőként vett részt a beszélgetésben.

Hallgasd meg te is az adást, hogy jobban megismert a terménypiacot befolyásoló számtalan tényezőt! Jó szórakozást kívánunk!

Adásunk a következő linkeken érhető el:

Szakmai ártalom Podcastok

Mik a nemzetközi folyamatok, melyek hatással vannak az elmúlt hetek terményárváltozásaira?

Miért jelentős az odesszai kikötő szerepe, hogyan hatnak a minőségi paraméterek, az ukrán búzabehozatal, az orosz fagy, a forint gyengülése vagy éppen a tranzakciós költségek a búza, kukorica vagy repce árára?

Mi várható 2025-ben?

Ezekre fontos kérdésekre keresi a választ a Szakmai Ártalom legújabb epizódjában Forró Richárd két vendége, Potori Norbert, az Agrárközgazdasági Kutatóintézet agrárgazdasági igazgatóságának vezetője és Berkes Gábor a BASF szaktanácsadója, aki most termelőként vett részt a beszélgetésben.

Hallgasd meg te is az adást, hogy jobban megismert a terménypiacot befolyásoló számtalan tényezőt! Jó szórakozást kívánunk!

A Szakmai Ártalom legújabb epizódjában rendhagyó módon egy termékre fókuszálunk, ez pedig a Pictor® Active, a BASF legújabb fejlesztésű gombaölő szere.

Meghívott vendégeink sok szempontból körüljárják a terméket, érintik például a gazdaságosság és a jövedelmezőség, illetve a befektetés és megtérülés kérdését is.

Beszélnek arról, hogy napraforgóban mennyire éri meg kockáztatni egy kevésbé hatásos szerrel, és hogy mekkora termésveszteséget okozhat egy rosszul megválasztott növényvédelmi kezelés.

Ezenkívül a Pictor® Active-val kapcsolatos termelői tapasztalatokról és eredményekről is beszámolnak

Magyarországon idén egészen biztosan nőni fog a szója vetésterülete, ráadásul sokan először vágtak bele a termesztésébe.

A Szakmai Ártalom legújabb adásában a szója termesztésének legfontosabb elemeit vizsgáltuk meg Ujvári Botonddal és Nemes Jánossal, annak érdekében, hogy a szójatermesztés hosszú időn keresztül egy jövedelmező eleme lehessen a növénytermesztésünknek.

Elérkeztünk a repce virágzásának idejéhez, ezáltal a repce növényvédelmének legfontosabb eleméhez, a virágzáskori fungicides kezeléshez.

A megmenthető termés mennyisége egyre jelentősebb, mivel a repce felvásárlási ára az elmúlt hónapokban növekedést mutat.

Ráadásul egy jó gombaölőszer-választással befektetésünk már a termésnövelő hatásnak köszönhetően is megtérül, így alacsony fertőzési nyomású években is jobban járunk!

A Szakmai Ártalom Podcast legújabb adásában, részletesen átbeszéltük a védekezés jelentőségét, a strobilurinok zöldítő hatását és az új Pictor® Active alkalmazását repcében!

A mezőgazdaság jövedelmezősége drasztikusan megváltozott az elmúlt években. Melyek azok a pontok, ahol érdemes, vagy egyáltalán nem ajánlott a költségek optimalizációja a megváltozott körülményekre reagálva?

Van fény az alagút végén?

Szakértő vendégeinkkel, Petőházi Tamással, Szűcs Imrével és Rozsi Józseffel ezekre a kérdésekre kerestük a választ a Szakmai Ártalom Podcast legfrissebb adásában.

A termelői búza-évértékelést követően megérkezett a már beharangozott árpatermesztésre kihegyezett termelői beszélgetés is!

A tavalyi év árpatermései országos szinten elmaradtak a várttól, a Szakmai Ártalom legújabb adásában ennek okait vizsgáljuk két, termelésben tapasztalt vendégünkkel, Rozsi Józseffel és Laposa Jánossal. Ha kíváncsi vagy mik voltak a fő tanulságai az előző évi árpatermesztési szezonnak, és mit várhatunk az idei évtől akkor mindenképpen hallgasd meg a legújabb adásunkat!

Újabb termelői beszélgetés a Szakmai Ártalom Podcastben!

Növényvédelmi szempontból kimondottan gazdag volt a tavalyi év, amiből mindenképpen sokat lehet tanulni, tanulságokat levonni az idei, 2024-es szezonra. A Búza Mesterkurzus Webinárium fejlesztői beszélgetéséhez kapcsolódóan készítettük el a Szakmai Ártalom Podcast legújabb részét, ahol a búza előző évi növényvédelmi tapasztalatai alapján hallhattok gazdálkodói jótanácsokat.

A Szakmai Ártalom 2024-es első adásában a mezőgazdaságban használt inhibítorok kérdéskörét veséztük ki. Ha érdekel, hogyan teheted hatékonyabbá, kiszámíthatóbbá a fejtrágyázásodat, ráadásul mindeközben jóval környezetbarátabbá is, akkor mindenképpen hallgasd meg a legújabb adást!

Elérkeztünk a Szakmai Ártalom Podcast idei utolsó epizódjához. Az új formátum keretein belül ezzel az adással együtt összesen 14 részt készítettünk 2023-ban, kitárgyalva az év mezőgazdasági szempontból fontos eseményeit.Pont ezért az utolsó adásban végig vettük azokat az eseményeket, amelyeket fontosnak tartottunk, és amelyekkel kapcsolatosan valamilyen tanácsot, javaslatot tudunk megfogalmazni a 2024-es évre, segítve ezzel a hatékony növénytermesztést.Az évzáró epizódban Pál Bertalan, a BASF dél-keleti és Krajczár Csaba, a BASF észak-nyugati régióvezetői voltak a vendégeik, ők osztották meg hasznos tapasztalataikat.

Jó szórakozást kívánunk az adáshoz!

Az ország jelentős részén okozott hatalmas termés kieséseket a Macrophomina phaseolina avagy hamuszürke szárkorhadás a napraforgó állományokban rombolva le ezzel az egész éves munkájukat a gazdálkodóknak. Időnként kellemetlen meglepetésként találkozhattunk a betegség tüneteivel, pedig az már a kezdetekben megfertőzte a növényeinket.

A Szakmai Ártalom legújabb adásában többek között a Makrofomina elleni védekezés lehetőségeit beszéljük át, de kitérünk a napraforgó megdőlés típusaira, és a tőszám termésre gyakorolt hatásaira is!

Megjelent a Szakmai Ártalom Kalászos körkép sorozatának idei negyedik epizódja, ahol ezúttal az ország eltérő részeiről hívtuk meg tapasztalt kollégáinkat, akik az őszi gyomirtásról osztottak meg hasznos tanácsokat. Ha érdekel, hogy mik az őszi gyomirtás előnyei és hátrányai, mikor érdemes alkalmazni, mire kell odafigyelni, akkor mindenképpen hallgasd meg a Szakmai Ártalom legújabb adását!

A ONE SMART SPRAY megoldásával már lehetséges csak ott permetezni, ahol arra valóban szükség van!

Az automatizált gyomfelismeréssel és a valós idejű foltkezeléssel maximális gyomirtási hatékonyság érhető el jelentős megtakarítás mellett.

A Szakmai Ártalom legújabb epizódjából kiderül, ez mégis hogyan lehetséges! A forradalmian új technológiának alapelveiről, működéséről, filozófiájáról kérdeztük Méhn Gábort a ONE Smart Spray európai kereskedelmi vezetőjét.

A Szakmai Ártalom podcast legújabb adásában az ország két, egymástól távoli pontjáról érkező termelő vitatta meg a repcetermesztés fortélyait. Martin Benett Makrai Észak, Báthori Barnabás Délkelet Magyarországról volt a vendégünk, eltérő időjárás, talajviszonyok, termesztési körülmények, de egy a közös: a repce magas részaránya a vetésforgóban.

Tudd meg a Szakmai Ártalom legújabb adásából miért tartják a legstabilabb jövedelmezőségű növénynek a repcét a vendégeink!

Elérkeztünk a Kalászos Körkép trilógia záró epizódjához ahol többek között a vetőmagpiaci kilátásokról, helyes vetőmag választásról, csávázási lehetőségekről kérdeztük Blum Zoltánt, a SAATEN UNION ügyvezetőjét és Bakos Péter Kenézt, a MARTON GENETICS kereskedelmi igazgatóját.
Az adásból kiderül az is, hogy a Vetőmag szövetség milyen tájékoztató árat adott ki a fémzárolt búza és árpa vetőmagokra, illetve mennyi és milyen minőségű kalászos vetőmaggal találkozhatunk majd a piacon az idei 2023-as évben, továbbá azt is megtudhatjuk, hogy a szakértők milyen vetésterületet prognosztizálnak a különböző kalászos növényeknek.

Itt a Szakmai Ártalom legújabb adása, amelyben Hangyel Attila fejlesztőmérnök foglalja össze a napraforgó gombás betegségek elleni védelemnek a legfontosabb alapelveit. Megtudhatjátok, hogy mik a hasonlóságok és a különbségek a napraforgó és a kalászosok védelmében, miért fontos a prevenció, hogyan minimalizálhatjátok a betegségek okozta veszteséget, melyek a védekezés legjobb időpontjai, valamint azt is, hogy milyen pluszt nyújthat a gombaölő szer a védelmen kívül.

A Szakmai Ártalom legújabb adásában ismét a kalászosoké a főszerep! Az őszi búza helyenként már kalászol, de van, ahol még csak most kezd kibújni a zászlóslevele. Kritikus ez az időszak a gombabetegségek elleni védekezésben, hiszen a zászlóslevél nem megfelelő védelme tonnákban mérhető termésveszteséghez vezethet. Többek között erről is részletesen hallhatsz a legújabb epizódunkban. A hosszan tartó nedves periódusok, és a melléjük társuló hűvös idő miatt a sárgarozsda fertőzöttségi szintje mindenütt erősödött, de vajon kimondhatjuk, hogy járvány van? Ehhez hasonló kérdésekre válaszolt dr. Füzi István és Molnár Szabolcs fejlesztőmérnök a Szakmai Ártalom Kalászos Körkép sorozatnak legújabb adásában.

Megjelent az Agro-ökológiai Programot (AÖP) tartalmazó jogszabálycsomag, vele együtt pedig a Szakmai Ártalom podcast legújabb adása ami a témával foglalkozik!Ha érdekel, hogy pontosan mekkora összegre számíthatsz a támogatásra pályázáskor, mik a legegyszerűbb módjai a 2 pont összegyűjtésének, egyáltalán megjelölhetsz-e 2-nél több pontot, vagy kíváncsi vagy hogyan helyezkedik el az AÖP az agrártámogatások között, és milyen támogatási rendszerre számíthatunk az AÖP után, akkor jó helyen jársz, hiszen az adásból ez mind kiderül.Az adásban Mezei Dávid az MKB és Takarékbank Agrár és Uniós kapcsolatok vezetője válaszolt a kérdéseinkre.

A Szakmai Ártalom podcast 5. részében a napraforgó gyomirtásáról kérdezzük Hangyel Attila fejlesztőmérnököt. Az adásban szó van arról, hogy milyen stratégiát válasszunk a különböző időjárású évjáratokban, hogyan gyérítsük hatékonyan a nehezen irtható, vagy nagy tömegben előforduló, problémás gyomfajokat, mint például a parlagfüvet, libatopféléket, mezei aszatot, fenyércirokot, kölesféléket. Továbbá arról is hallhattok, hogy milyen gyomkelés várható az előttünk álló szezonban, és mi lehet a legcélravezetőbb eljárás idén a napraforgó termés maximalizálására.

Ha kérdések merültek fel benned az elektronikus permetezési, vagy gazdálkodási napló vezetésével, használatával kapcsolatban, esetleg bizonytalan vagy, hogy milyen kötelezettségeid lesznek vele a 2023-as évben és azt követően, de ha csak az érdekel, hogy milyen fejlesztések várhatóak a rendszerben, akkor jó helyen jársz, hiszen hamarosan Szakmai Ártalom alábbi epizódjában, a legtöbb kérdésedre választ kaphatsz.

Az alábbi epizódban az elektronikus permetezési (e-permet) és gazdálkodási naplóról kérdezte Várszegi Gábort a NÉBIH Mezőgazdasági Genetikai Erőforrások Igazgatóságának igazgatóját és Vajkovics Balázst a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara Vas Megyei Területi Szervezetének elnökét Forró Richárd kollégánk, a Szakmai Ártalom Podcast házigazdája.

Szélsőségek közepette indult a 2023-as év, a hosszú idő óta nem mért csapadékmennyiség és a téli enyhe időjárás régóta nem látott kórokozó nyomást eredményezett a kalászos táblákon. Dr. Füzi István és Molnár Szabolcs fejlesztőmérnököket kérdezi Forró Richárd a kialakult helyzetről.
Az adásból kiderül, milyen állapotban vannak az ország kalászos területei, milyen betegségnyomás van jelenleg és mi várható a tavaszra nézve és ezek mentén milyen stratégiát javasolnak a szakértők a kalászos betegségekkel szemben a 2023-as évre.

Azt is megtudhatjuk milyen módszerrel védekezhetünk akár már csávázással is a levélbetegségek ellen.

Az epizódban szó van a növekedésszabályozásról is és, hogy érdemes e ezzel a technológiával számolnunk az idei évben.

Szakmai Ártalom Show-k

A Szakmai Ártalom Show legfrissebb adásában egy, a napraforgóban forradalmian új technológiáról, a növekedésszabályozásról beszélgetünk termesztéstechnológiában jártas szakemberekkel, akik egyben gyakorló napraforgótermelők is. Az adásból megtudhatod, hogy milyen előnyöket tud nyújtani a növekedésszabályozás napraforgóban, milyen elven működik, és hogyan járul hozzá a nyereségesség növeléséhez. Arról is szó esik, miként illeszthető technológiába ez az új elem, és mire kell odafigyelni a használata során.

El is érkeztünk a Szakmai Ártalom kertész különkiadásának 2. részéhez, ha nem hallottad volna az 1. részt mindenképp hallgasd meg. A 2. részben a szőlő, az alma további, valamint a csonthéjasok növényvédelmi kihívásairól beszélgetünk. Az adásból megismerhetjük az almafa varasodás és szőlő feketerothadás elleni védekezések kihívásait és a precíz védekezés alapelveit, ezen kívül a csonthéjasok legfontosabb betegségeire is hallhattok hatékony védekezési stratégiákat.

A különkiadásban Bereczki Máté, a BASF kertészeti kultúrák termékfelelőse beszélget dr. Hoffmann Péter fejlesztőmérnökkel és Imre Lászlóval a BASF kertészeti értékesítési vezetőjével. További hasznos tartalmakért kövesd a Szakmai Ártalom podcastet és csatlakozz a FarmMester facebook közösségünkhöz és a Defenso Szőlő és almavédelmi közösségünkhöz!

2023.05.31.

Megérkezett a Szakmai Ártalom vágatlan 2 részes kertész különkiadásának az első része, amelyben többek között a szőlő és az alma növényvédelmi kihívásairól beszélgetünk, de arra is fény derül mi a sikeres szőlő és alma lisztharmat elleni védekezés kulcsa növénykórtani szempontból. Az adásból azt is megtudhatjátok, hogy milyen kihívásokkal kell szembenéznie és mi a folyamata a növényvédő szer fejlesztéseknek a 21. században.

A különkiadásban Bereczki Máté, a BASF kertészeti kultúrák termékfelelőse beszélget dr. Hoffmann Péter fejlesztőmérnökkel és Imre Lászlóval a BASF kertészeti értékesítési vezetőjével.

2023.05.31.

A talaj világnapja alkalmából egy különleges Szakmai Ártalom epizóddal készültünk, ahol kimondottan a talajé volt a főszerep, a téma feldolgozásához dr. Dobos Endre, Bekecs Mátyás és Szabó László volt a segítségünkre. Ahogy az a beszélgetésből is kiderül, rendkívül sok tényező befolyásolja talajaink állapotát, köztük annak vízmegtartó képességét is. A beszélgetésben olyan gondolatmenetek hangzanak el, amiből minden magyar gazda hasznos tudást szerezhet, és sikerrel használhatja fel a saját gazdaságában is.

Már elérhető a Szakmai Ártalom 12. része podcast formában is, ahol dr. Feldman Zsolt, Petőházi Tamás, illetve Asztalos Gábor voltak a vendégeink, akikkel Hajnal Gábor kollégánk beszélgetett Magyarország vízgazdálkodásának a múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

Megtudhattuk, hogy a 2022-es év aszályos időjárása milyen hatással volt az ország öntözővíz-ellátottságára, és ez milyen problémákat vethet fel a jövőre nézve.

A beszélgetésben megvitatták, milyen módszerekkel tudnánk javítani az ország vízgazdálkodását, ebben az állam milyen szerepet tudna vállalni, illetve a gazdálkodóknak mit kellene teljesíteni ezek megvalósulásához.

Szó volt arról, hogy a 2023-tól érvényes KAP milyen eszközökkel kívánja elősegíteni a helyes vízgazdálkodást, illetve az új agrár ökológiai program milyen támogatást tud nyújtani az ehhez szükséges tevékenységekhez.

Ha érdekelnek a jövő vízgazdálkodásával kapcsolatban felmerülő kérdések és azok megoldásai, mindenképpen hallgasd meg az alábbi adásunkat, mert hasznos információkhoz juthatsz!

Már elérhető a Szakmai Ártalom 11., exkluzív része podcast formában is, amelyben Winkler Róbert újságíró-youtuber beszélget a BASF Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon elnevezésű kampányáról, és az ahhoz kapcsolódó oktatási programról Benkő András termékmenedzserrel és Polgárné Balogh Eszter agrár-mérnöktanárral.

10. részéhez érkezett a Szakmai Ártalom, a FarmMester Facebook-csoport növényvédelmi kibeszélője. A meghívott termelők megosztották velünk, hogy ők milyen technológiával termelnek sikeresen repcét, illetve a nehézségek ellenére miért tartják stabilan a vetésforgóban a növényt.
Részletesen átbeszéltük a vetőmagválasztás legfőbb szempontjait, továbbá kitértünk a fajták vigorosságára és a regulátorok összefüggésére.
A jubileumi epizódban Forró Richárd, a BASF termékmenedzsere beszélget Tóth Attila növényvédőszer- és vetőmag-fejlesztőmérnökkel, Berkes Gábor Somogy megyei termelővel, a BASF szaktanácsadójával, illetve Bíró Gábor termelővel, a Zöldmező Kft. ügyvezetőjével.

A Szakmai Ártalom 9. adásában a kalászos vetőmagellátás helyzetéről, valamint az idei év terméseredményeiről fogunk beszélgetni. Megvizsgáljuk, hogy mik azok a szempontok, amik alapján érdemes fajtát választani, különösen a jelenlegi szélsőséges időjárási körülmények között. Kitérünk arra, hogy mik azok a tényezők, amelyek befolyásolják a kalászos vetőmagárak alakulását és ennek tekintetében milyen költségekkel számolhatunk a jövőben. Mindezek mellett kivesézzük, hogyan segít bebiztosítani a termésünket a Systiva® Kontroll csávázási megoldás.
A beszélgetésben Sándorfy András, a Marton Genetics ügyvezető igazgatója, Blum Zoltán, a Saaten Union ügyvezető igazgatója és dr. Vadvári László az Isterra Seeds szaktanácsadója illetve Kurtz György a BASF kalászos és repce termékfelelőse lesz segítségünkre.

A Szakmai Ártalom 8. részében a precíziós megoldások jövedelemnövelő szerepéről értekezünk. A digitális agrár megoldások ma már a kényelmi funkciókon túl versenytényezőkké is váltak. Ennek keretében beszélgetünk a precíziós rendszerszemlélet fontosságáról, valamint, hogy ezeket hogyan tudjuk gazdaságunk mindennapjaiba tudatosan beilleszteni. Magyarország első okos-permetezőgépéről és annak gyakorlati fogásairól osztjuk meg legfrissebb információinkat, valamint a precíziós gazdálkodást segítő xarvio® platformunkról is értekezünk. A beszélgetésben dr. habil. Milics Gábor, egyetemi docens a MATE Precíziós Gazdálkodási és Agrárdigitalizációs Tanszékéről, Méhn Gábor a SmartSprayer okos-permetezőgép globális szakmai értékesítés vezetője, Trugly Bence precíziós gazdálkodási szaktanácsadó a xarvio® Digital Farming-tól, valamint Fazakas Áron digitális szakértő a BASF Hungária Kft.-től lesz segítségünkre.

A Szakmai Ártalom 7. részében a repce tavaszi növényvédelméről értekezünk. Megvizsgáljuk, milyen pozitív hatásai vannak a tavaszi regulátoros kezeléseknek, és hogyan tudjuk minél intenzívebbé tenni a termesztést.
Ezen felül górcső alá vesszük a repce gombás betegségei elleni védekezést és bemutatjuk, hogyan és mikor érdemes kijuttatni a hatóanyagokat. A rovarok elleni védelemről is beszélünk, és arról is, hogyan tudjuk ezeket a repce tavaszi növényvédelmi technológiájába beilleszteni.
A beszélgetésben két termelőt kérdezünk tapasztalatairól és a gyakorlati fogásokról a nyugati és keleti országrészről.

A Szakmai Ártalom 6. exkluzív részében megvizsgáljuk, hogyan tudjuk ebben a rendkívüli termelési helyzetben a minél jobb nitrogén-hasznosulást elérni? Értekezünk az intenzív termelés lehetőségeiről.
Megvitatjuk, hogyan tehetjük hatékonyabbá a szilárd karbamidot és az oldattrágyákat inhibitorok alkalmazásával, és milyen előnyökkel jár a növekedésszabályozók használata. Mindezek mellett a strobilurinok pozitív élettani hatásairól is beszélgetünk, valamint arról, hogyan illeszthetők be ezen elemek tudatosan a fenntartható, környezetkímélőbb gazdálkodásba.

A beszélgetésben Koós Sándor tudományos főmunkatárs, Lőrincz Dávid növényvédelmi szakértő, Németh Balázs fejlesztőmérnök, valamint Krupp Kristóf termékmenedzser lesz segítségünkre.

A 2022-es év első, és immár a Szakmai Ártalom sorozat 5. részében a kalászosok termesztésének gyakorlati tapasztalatairól fogunk beszélgetni. Értekezünk a számos esetben fejtörést okozó kalászfuzárium betegségről, és az ellene való védekezések lehetőségeiről, elemeiről. Megvizsgáljuk a gombaölő szeres kezelések optimális időpontját, és a szerválasztás szempontjait is részletesen boncolgatni fogjuk. Mindezek mellett a toxincsökkentés rejtélyeibe is betekintést nyerhetünk. A beszélgetésben két tapasztalt termelő, Hegedűs Gábor növényvédelmi szakirányító, Kövécs Róbert ügyvezető, valamint dr. Füzi István fejlesztőmérnök és Kurtz György kalászos termékmenedzser vesz részt.

A Szakmai Ártalom című sorozatunk 4. részében a jelenlegi és várható agrárpiaci helyzetről beszélgetünk, elsősorban magyar viszonylatban. Megvitatjuk, hogy az elmúlt években milyen folyamatok játszódtak le a mezőgazdaságban, és ezek milyen változásokat hoznak magukkal a terményárak szempontjából. Szóba kerül a napraforgó, a repce és a kalászosok termesztésének stabilitása, ezen felül pedig a növényvédő szerek gazdasági előnyeiről is szót ejtünk. Szemügyre vesszük a mostani műtrágya árak körül kialakult állapotokat, és említést teszünk arról is, hogy jelenleg megéri-e beruházni vagy sem. A beszélgetésben Fórián Zoltán, vezető agrárszakértő az Erste Bank Zrt.-től, Pál Bertalan alföldi régió értékesítési vezető, valamint Hajnal Gábor marketingvezető lesz segítségünkre.

A Szakmai Ártalom immár valódi sorozatnak is nevezhető, hiszen már a harmadik epizóddal jelentkezünk. Ebben a részben a napraforgó-termesztés legfontosabb kérdéseit vitatjuk meg. Végignézünk egy teljes technológiát, a fajtaválasztástól kezdve a talajelőkészítésen, tápanyaggazdálkodáson és növényvédelmi kezeléseken át egészen a betakarításig. A beszélgetésben Bencsik Mihály termelésirányító, Sümeghy Tamás növénytermesztési ágazatvezető, Hangyel Attila fejlesztőmérnök és Benkő András napraforgó termékmenedzser segít bennünket abban, hogy megtudjuk, hogyan lehet szakszerű, és költséghatékony módon napraforgót termelni.

A Szakmai Ártalom második részének főszereplője a kukorica, amelynek betakarítása a beszélgetés felvételekor még javában zajlott. Ezért a legfrissebb információk birtokában vitathattuk meg, hogy melyek voltak az idei év nehézségei, milyen szezont tudhatunk magunk mögött, mind az időjárás, mind a gyomirtás szempontjából. Ennek kapcsán a kukoricában kárt okozó legfontosabb egyszikű gyomokról, többek között a fenyércirok veszélyeiről és a védekezési lehetőségekről is beszélgetünk a meghívott szakemberekkel, Gyulai Balázs, a Fejér Megyei Kormányhivatal nyugalmazott gyombiológusával és Molnár Szabolcs fejlesztőmérnökkel. És természetesen a beszélgetés végén tippeket, praktikákat is adunk a minket hallgató gazdáknak, hogy milyen módszerekkel vehetik fel a harcot, hogyan védekezhetnek korunk egyik legveszélyesebb gyomnövénye ellen. Tartsanak velünk második alkalommal is, jó szórakozást kívánunk a Szakmai Ártalom következő epizódjához!

A FarmMester legújabb exkluzív tartalma a Szakmai Ártalom című beszélgetős műsor, amelynek első részében a kalászosok múltbeli és jelenlegi gyomviszonyait vesszük górcső alá. Beszélünk arról, hogy a nagy széltippan mellett milyen feltörekvő egyszikű, illetve egyéb T1-es és T2-es kétszikű gyomok jelentek meg az utóbbi időben; ezeket hogyan ismerhetjük meg, hogyan különböztethetjük meg őket egymástól; és milyen gyomváltozások várhatóak a kicsit távolabbi jövőben. A beszélgetés végén természetesen megoldásokkal, javaslatokkal is szolgálunk a felmerülő gyomproblémák kezelésére. Előadóink: Ughy Péter gyombiológus, a Vas Megyei Kormányhivatal munkatársa, Molnár Szabolcs fejlesztőmérnök, és Kurtz György kalászos termékmenedzser.

Top