BASF Mezőgazdasági Megoldások Magyarország
Mezőgazdaság

Az IKR Agrár kalászos gabona kínálata

Genius

A prémium malmi búza kategóriába tartozó, a Saaten Union által nemesített őszibúza-fajta megtestesíti mindazon tulajdonságok összességét, amit ma egy korszerű fajtától elvárnak a termelők. Az MGSZH 2008-2010 közötti vizsgálati időszakában az egyetlen olyan fajtajelölt volt, amely „A” minőségi besorolással kapott állami elismerést – mindezt úgy, hogy a minőségi standard fajták termésátlagát több mint 13%-kal múlta felül.

Kiegyensúlyozott eredményeinek köszönhetően a GENIUS a NÉBIH hivatalos kísérleteinek új standard fajtája lett.

Elismerése óta máig az egyik legnépszerűbb és legkeresettebb fajta, mely alkalmas valamennyi termőhelyre, intenzív és extenzív technológiákhoz egyaránt. Kiemelkedő termőképességéhez kiváló termőhelyi és évjárati stabilitás, megbízható télállóság, kiváló minőség és magasfokú lisztharmat- és rozsdatolerancia társul.

Vetését szeptember vége-október közepére tervezzük 3,5-4 millió db vetőmaggal hektáronként.

Complice

Az Isterra francia nemesítőház korai, szálkás fajtája, mely kiváló, 9-11 t/ha potenciális termőképességgel bír. Ezt bizonyítja, hogy az elmúlt 3 év átlagában az IKR Agrár kísérleteiben 8,8%-kal teljesített többet a kísérleti átlagnál, míg maximális termései 8,3- és 11,3 t/ha között alakultak.

Kiemelkedő termőképessége mellett az átlagosnál jobb betegségellenállóság is jellemzi, különösen jó szeptória, szárrozsda, sárgarozsda és fuzárium ellen.

Malmi búza, magas hl-súllyal, 12,5 % feletti fehérjetartalommal, 26-27% -os sikértartalommal, 380 feletti esésszámmal. Jól bokrosodik, ezért ajánlott vetőmagnormája 180-220 kg/ha.

További információ

Rubisco

2014-ben Franciaországban regisztrált, középkorai érésű, RAGT nemesítésű őszibúza fajta, mely Franciaországban több éven át piacvezető volt. Rövid, viaszos, szilárd szárú szálkás búza, mely nagyon jól bokrosodik, kiváló télállósága, és az átlagnál jobban ellenáll a betegségeknek, különösen a sárgarozsda és levélrozsda, valamint szeptória és lisztharmat elleni toleranciája kimagasló. Termőképessége kiemelkedő, mely szerencsésen esik egybe a kiváló szárazságtűréssel, és termőhelyi stabilitással, amit igazol, hogy az elmúlt 3 évben mindig az élvonalban szerepelt, átlagosan 10,4%-kal múlta felül a kísérleti átlagot, maximális termései pedig 8,9 -11,8 t/ha között alakultak. B1-es malmi minőség jellemzi. Elsősorban intenzív termesztési feltételek közé ajánlott, korai vagy normál idejű vetése 4,2-4,5 millió/ha csírával javasolt.

További információ

Pibrac

A Syngenta nemesítőház szálkás, középkorai–korai fajtája, mely képes beérni még az aszályos periódusok előtt. Rendkívül jó a korai fejlődési erélye, kiemelkedő toleranciával rendelkezik fuzárium és szeptória ellen. Tápanyag, különösen nitrogén hasznosítása az új nemesítési célkitűzéseknek megfelelően átlagon felüli.

Optimális, 75-85 cm magas állománya megdőlésre nem hajlamos, kalászai jól termékenyülnek, 40-42 g ezermagtömegű szemeket fejlesztenek. Minősége alapján a malmi búza kategóriába sorolható, megbízhatóan jó Hl tömeggel és esésszámmal.

Terméspotenciálja kiemelkedő, amit bizonyít, hogy az IKR Agrár kísérleteiben az elmúlt 3 évben a 2., az 1., és az 5. helyezést szerezte meg, az átlaghoz viszonyított 12,2%-os többletterméssel. Maximális termései 9,3 - 11,3 t /ha között alakultak.

Optimális vetésideje október 10-25, ajánlott vetéskori csíraszáma 400-450 szem/m2.Elsősorban intenzív termesztéstechnológiához javasolt, igazi „versenyló”, mely kissé érzékeny a környezeti feltételekre (csapadékhiányra, késői fagyokra), de ideális körülmények között rekordokra képes.

További információ

Falado

A Syngenta nemesítőház egyik legkedveltebb korai, rendkívül gyors fejlődésű, kiegyenlített, szálkás búzafajtája.

Az IKR Agrár kísérleteiben az elmúlt 5 év mindegyikében kiemelkedően szerepelt: 2015-ben a 3., 2016-ban az 1., 2017-ben a 2., 2018-ban a 4., 2019-ben az 5., 2020-ban a 6. helyezést érte el, ami magasfokú évjárati és termőhelyi stabilitását bizonyítja. Eddigi termésmaximumát 11, 812 t/ha Reménypusztán 2020-ban érte el. Az elmúlt 4 év mindegyikében vizsgált búzafajták versenyében az 1. helyen végzett.

Gyors kezdeti fejlődés, szilárd szár, megbízható télállóság, az átlagosnál jobb betegségellenállóság és stabil malmi (B1-B2) minőség jellemzi 12,8-15% fehérjetartalommal, és 24-26%-os sikérértékekkel.

Sofru

A Caussade nemesítőház által nemesített, Franciaországban regisztrált, korai, törpe növésű, nagyon erekt, viaszos levelű, szálkás búza.

Termőképessége kiemelkedő, stabilan 10-11 t/ha közötti. A rendkívül aszályos 2017-es évjáratban „csak” a 7., de többi évben (2016, 2018, 2019, 2020.) mindig az élvonalban, az 1-3. helyen végzett. Maximális termései 9,3 és 11,4 t/ha között alakultak, ami kiváló évjárati stabilitásra vall.

A termőhelyi viszonyokra kissé érzékeny, csakúgy, mint a betegségek közül a szeptóriára, fuzáriumra, viszont a rozsdákkal szembeni ellenállósága kiváló. Tipikusan takarmány minőséget adó fajta.

Mv Nádor

2012-ben minősített, máig az egyik legnépszerűbb, középérésű, intenzív búzatermesztésre is alkalmas hazai nemesítésű őszibúza fajta, melynek piaci részesedése jelenleg is a legnagyobbak között van.

Rövid szárú, jó állóképességű, jó télálló, kissé később kalászoló, szép egyöntetű állományt mutató fajta, melynek potenciális termőképessége 8,5-9,5t/ha között van. Az IKR Agrár kísérleteiben 4 év átlagában 7,4 t/ha termés ért el, maximális termésértékei 9,4-9,6 t/ha között alakultak. Ki kell emelni évjárati és termőhelyi stabilitását, mely a vizsgált fajtáké közül az egyik legjobb!Minősége stabilan B1, melyet 13-16% fehérjetartalma és 27,5-31,5% sikértartalma biztosít.

SU Ellen

A Saaten Union SU ELLEN nevű őszi árpája Európa-szerte robbanásszerűen terjedt, adottságai alapján igazi korszakalkotó fajta lett. 2016. évi elismerése óta Magyarországon is a legkeresettebb őszi árpa fajtává vált, mivel a korszerű agrotechnika és a legújabb genetika kombinációjával kiváló terméseredményeket és magas jövedelmezőséget biztosít. A regisztrációs kísérletek 3 évében átlagosan 23,1%-kal termett többet a kísérleti átlagnál. Emellett kiválóökostabilitás, jó technológiai alkalmazkodóképesség, erőteljes felépítés, kifejezetten aktív, egészséges levélfelület jellemzi.

Az SU ELLEN minden körülmények között versenyképes árpatermesztést tesz lehetővé a legintenzívebb és a hagyományos termesztés-technológiával egyaránt. Vetése szeptember végén-október elején, 3,5-4 millió/ha vetőmaggal történjen. Szárszilárdító használata általában nem szükséges. Évek óta szerepel az IKR Agrár Kft. vetőmagtermesztési programjában.

Jakubus

A Saaten Union kiváló termőképességű, stabil teljesítményű, kimagasló minőségű, egészséges takarmány alapanyagot biztosító őszi árpa fajtája, melyet jól bokrosodó robosztus növények, kiválótélállóság, meghökkentően jó regenerálódó képesség, megbízhatóbetegségellenállóság, magas fehérjetartalom, és nagy hl-súly jellemez. Az SU Ellen-nél kissé későbbi érésű hatsoros fajta, kiegyensúlyozott tulajdonságai révén képes megteremteni a jövedelmező termelés alapjait a mindennapi árpatermesztési gyakorlatban. Mindez nem meglepő, hiszen a JAKUBUS nemesítési szempontból egy kiváló szülővonallal, nevezetesen az SU ELLEN-nel büszkélkedhet.

Javasolt vetésideje szeptember vége-október eleje, 3,5-4 millió/ha vetőmaggal. Szárszilárdító használata általában nem szükséges. Hazánkban is elindult vetőmag előállítása, így az IKR Agrár vetőmagtermesztési programjába is bekerült.

Higgins

A KWS világszínvonalú árpa nemesítési programjának legújabb képviselője, mely termőképességben megelőzi a legkorszerűbb fajtákét, sőt még a hibridekét is. Korszerű, gyönyörű állományt hozó világoszöld, erősen viaszos, 6-soros takarmány árpa , melyre jellemző a középkorai kalászhányás-virágzás és érés, a magas (85-90 cm), de erős, stabil szár, és a betegségekkel szembeni tolerancia (lisztharmatra és hálózatos levélfoltosságra nem fogékony, az árpa sárga mozaik vírusára rezisztens és a barna rozsdára erősen toleráns).

Szemtermése kiváló minőségű, magas fehérjetartalommal, nagy hl-súllyal és nagy méretű egészséges szemekkel. 2020-tól szerepel az IKR Agrár vetőmagelőállítási programjában.

További információ: www.ikragrar.hu

Top