BASF Mezőgazdasági Megoldások Magyarország
Mezőgazdaság

Axereal Hungary Kft.

A meleg párás időjárás elősegítheti az árpa lisztharmat (Blumeria graminis f.sp. hordei) megjelenését és annak robbanásszerű terjedését. A tenyészidőszak későbbi időszakában ügyelni kell a ramuláriás foltosságra (Ramularia collo-cygni), mely a zászlós levél egészségét veszélyezteti, a levél felületén barna foltok jelennek meg, melyeket sárga udvar vesz körül. Árpában jellemzően a sárga- (Puccinia striiformis) és feketerozsda (Puccinia graminis f.sp. secalis) okozhat problémát késő tavasszal, kora nyári időszakban.

A növényvédelem legfontosabb eleme a növényünk zászlós levelének védelme és minél hosszabb ideig zölden tartása, hiszen a zászlós levél nagymértékben hozzájárul a szemtelítődéshez. Utóbbi határozza meg leginkább a sörárpa szemek osztályozottságát, mely az egyik legfontosabb minőségi paramétere a terménynek. A fuzárium (Fusarium spp.) elleni védekezés a sörárpa termesztés utolsó, de az utóbbi években megkerülhetetlen növényvédelmi beavatkozása, csak preventíven lehet ellene védekezni.

A növényvédelem mellett a sörárpa minőség elérését leginkább a tápanyag-utánpótlás befolyásolja. A fejtrágyázást legkésőbb az első nódusz megjelenéséig el kell végezni. Köztermesztésben szokványos dózisok 60-110 kg N/ha között változnak. Egy adott területen a sörárpa mindig kevesebb műtrágyát igényel, mint a takarmány árpa vagy a búza.

Tudjon meg többet őszi sörárpa fajtaválasztékunkról

Tudjon meg többet tavaszi sörárpa fajtaválasztékunkról

További információ: www.axereal.hu

Top