2015 - Bellis - Esős szezonvég, erős védelem
19.08.2020
Apostol Attila növényvédelmi szakmérnök 1997 óta foglalkozik gyümölcstermesztéssel. Családjával Egertől délre, Makláron gazdálkodik. Az ültetvény 12 hektár almából, 26 hektár körtéből és 50 hektár csonthéjasból áll.
A közel 90 hektáros birtok csepegtető öntözéssel van berendezve. Almában a fő fajta az Idared, de a Golden és Jonagold fajtakör fajtáival is dolgoznak. Az M9-es alanyon kialakított karcsúorsó-fákat 4×1,2 méteres térállásban telepítették. Körtéből a Packham’s Triumph a fő fajta, ezenkívül Vilmos, Bosc Kobak és Fétel Apát alkotja az ültetvényt. A térállás az almáéval megegyezik, a szűk sor- és tőtávhoz A és C birsalanyok mérséklik a nemes növekedését.
Apostol Attila a gazdaságban folyó munkáról így beszél:
Az alma és körte esetében a termelési cél az étkezési minőség biztosítása. Ennek megfelelően a termesztéstechnológia minden elemét igyekszünk összehangolni, hogy minőségi gyümölcsünk legyen. Különösen hangsúlyos eleme technológiáknak a jó tárolhatóság szavatolása. A szüretet követő friss értékesítés során ugyan jelentős tételek kerülnek közvetlenül a fogyasztókhoz, a teljes termést azonban nem értékesítjük ősszel. Saját tárolókapacitással rendelkezünk. Normál légterű hűtőkamráinkban 0°C-on tároljuk a körtét, 1°C-on az almát. A páratartalmat igyekszünk 93-94%-on tartani. Az újabb típusú kamrák gázzáró rendszerének köszönhetően elegendő az alacsony ventilációjú párásító berendezés alkalmazása, ritkán a padlók locsolása, hogy a páratartalmat a szűk intervallumban tudjuk tartani. Más a helyzet a régebbi típusú kamrákkal, ahol a ventilátor működésekor mikroszórófejekkel párásítunk. Az apadási veszteség így elhanyagolható, még a Golden típusoknál sem jellemző.
Osztályozó berendezésen (1,5–2 t/óra kapacitás) válogatjuk súly, méret és szín szerint a gyümölcsöt. A méreten aluli, de étkezési minőségű almát és körtét natúrlé-üzemünkben dolgozzuk fel.
A termékenyüléstől a szüretig 5–6 hónapon keresztül a gyümölcs egészségét a fán kell biztosítani, majd a betakarítást követően még ugyanennyi ideig a tárolóban kell egészségesnek maradnia a termésnek. A jó tárolhatóság a termőhelyi adottságoknál kezdődik. Mészmentes, savanyú talajokon gazdálkodunk; gyakori probléma volt a kalciumhiány a gyümölcsben. Ma már szigorú tápoldatozási receptúra alapján, csepegtető öntözéssel pótoljuk a kalciumot, így a sztipikesedés többé már nem okoz gondot.
A tárolási betegségek közül elsősorban a szürkepenészes rothadás és a glöospórium okozott jelentős problémát, amivel gyakran már csak a kitárolásnál szembesültünk. 2014-ben a rendkívül csapadékos nyárvége és kora ősz gyakran hátráltatta a betakarítást. A zárópermetezésnél szerettük volna bebiztosítani magunkat egy hatékony fungiciddel, ami után nem fogad majd meglepetés a tárolóban.
A BASF növényvédő szerei közül a meggyültetvényben rendszeresen használjuk a Signum® WG-t, amiben a piraklostrobin és boszkalid hatóanyag jól vizsgázott a monília ellen. Elsősorban ezért esett a választásoma Bellis®-re, mert a két hatóanyag ebben a készítményben is benne van. A Bellist 0,8 kg/ha-os dózisban szeptember 16-án juttattuk ki almában és körtében egyaránt. Azokban a napokban több mint 70 mm csapadék hullott, próbára téve a növényvédelmet. A 7 napos élelmezés-egészségügyi várakozási idő letelte után kezdetét vette a szüret, amit sikerült szeptember utolsó napjára befejeznünk. A kitárolt és feldolgozott tételekben összességében a beteg gyümölcsök aránya az 5 százalékot sem érte el.
Mivel egy nagykereskedelmi lánc beszállítói vagyunk a Packham’s körtével, minőségbiztosítási követelmény a növényvédőszer-maradványok vizsgálata a gyümölcsben. A december közepén vizsgált körteminták szermaradvány értékei meszsze a határérték alatt maradtak. A boszkalid esetében 0,255 mg/kg (határérték: 2 mg), a piraklostrobinnál 0,059 mg/kg (határérték: 0,5 mg).
Tapasztalataim alapján a Bellis rendkívül jó hatékonysággal védi az almát és a körtét, nem csak ULO típusú tárolókban
dr. Vanó Imre
szaktanácsadó