Pictor® Active: állandó védelem a gombák ellen!

Cukorrépa

Cukor: A természetes fitnesz-étel

A sportolás egészséges és jó szórakozás is. Azonban ahhoz, hogy kocogás, súlyemelés vagy egyéb sporttevékenység közben jól tudjunk teljesíteni, a testünknek folyamatosan energiára van szüksége. Az energiánk mozgósításához fontosak a szénhidrátok, és azon belül a cukor. Ennek az az oka, hogy testünk elsődlegesen ezeket az anyagokat alakítja át energiává. Bár az agyunk a testsúlyunknak mindössze két százalékát teszi ki, az energiánknak mintegy 20 százalékát fogyasztja el, és ez naponta körülbelül 130 gramm glükózt jelent.

Amikor valamilyen mentális stressz ér minket, például versenyzünk, a glükózbevitelünk további több mint tíz százalékkal növekszik. Európában a cukorrépa a legfontosabb cukorforrás.

Tudta Ön, hogy...

...az úgy nevezett háztartási cukor a teljes cukortermelésből csak egy kis mennyiséget tesz ki? A cukor elsősorban az élelmiszeripar által feldolgozott termékekben található meg. Az átlagos éves fogyasztás kétharmadát az ipari feldolgozás keretében italokban, pékárukban, kenhető élelmiszerekben és tejtermékekben felhasznált cukor adja. Különösen a készételek és az üdítőitalok tartalmaznak nagy mennyiségű cukrot.

A cukorrépa-termesztés kihívásai

Az egyre kisebb termesztési területen a cukorrépa csak akkor tudja teljes mértékben megvalósítani a potenciális terméshozamát, ha zavartalanul növekedhet, és egészen a betakarításig egészséges marad. A gyakran lassú fiatalkori növekedési szakaszban és előre nem megjósolható időjárási viszonyok esetén a cukorrépa számára hosszú, gyomoktól mentes időszak szükséges a sorok záródásáig.

Az ezt követő időszakban különös figyelmet kell szentelni a levélbetegségeknek, mint amilyen például a cerkospórás levélfoltosság, a ramuláriás levélfoltosság és a lisztharmat. A betegség által elpusztított levélfelületek, valamint a levelek állandó váltása a cukortartalom és a cukorhozam csökkenését eredményezi. Ez kapcsolatban van a répatest belsejének leromlott minőségével.

A répatest betegségei:

  • Cerkospórás betegség
  • Lisztharmat
  • Ramuláriás levélfoltosság
  • Rozsda

Különböző tényezők fejtenek ki káros hatást a bevételre

A szabályozói útmutatások számának növekedése korlátozta a növényvédő szerek használatát és a répafélék sokféleségét. Néhány problémát okozó gyomnövény, mint például az egynyári perje és a mérges ádáz ellen következésképpen nincs védekezés – és ez a bevétel csökkenésével jár.

A bevételre még negatív hatással lehetnek az alábbi egyéb tényezők is: korai vetés, szárazság és hideg, különösen a bokrosodás után, ezek foghíjas répapopulációt és a sorok későbbi záródását okozzák. Ez növeli a gyomnövényekkel (pl. kölesekkel) való fertőződés kockázatát. Továbbá, a párás, meleg nyarak során a betegségek gyakran robbanásszerű kitörhetnek, míg a nyári szárazság vagy a hideg stresszt jelent a répák számára és hátráltatja a fejlődésüket.

és egyszikű gyomnövények

A BASF hozzájárulása

  • Nagy teljesítményű, tartós hatású növényvédő szerek

  • Kiválasztott hatóanyagok a gyomirtóként való használathoz

  • Megnövelt terméshozam a harmonizált cukortermesztési összetevők révén

  • Gyommentes a korai sorok záródásáig, a széles körű hatékonyságot kínáló építőkövek révén.

  • Kiválasztott termékek az első használatra, vagy rugalmas alapozó gombaölő szerként

Top