BASF Mezőgazdasági Megoldások Magyarország

Jelentkezzen itt!

Kattintson ide!

Mezőgazdaság

Növekedésszabályozás a repcében

Az energia mindig ott hasznosul, ahol a legnagyobb szükség van rá
A legmagasabb repcetermés csak szakértelemmel irányított, egyöntetű állománnyal érhető el. A repcének egészségesen és erőteljesen kell áttelelnie, hogy a kora tavasszal és virágzáskor következő technológiai lépésekkel együtt optimálisan ki tudjuk használni a genetikailag adott hozamlehetőséget. A gombabetegségek elleni védelem mellett a hozamemelés legfontosabb tényezője a tartós növekedésszabályozás. Így lehet a besugárzott napenergia maximumát repcemag formájában betakarítani.
Általános leírás
A Caramba Turbo a BASF intenzív kutatómunkájának eredménye, speciálisan a repcére fejlesztették ki. A jól bevált metkonazol és - a repcében új, innovatív hatóanyag - a mepiquat-klorid kombinációja. A metkonazol – növekedésszabályozó hatása mellett – az egyik legaktívabb hatóanyag a repcében ősszel támadó kórokozó gombák elleni harcban. A mepiquat-klorid megerősíti a metkonazol növekedésszabályozó hatását és időjárástól független, tartós hatást nyújt.

A giberellin bioszintészisbe a metkonazol és a mepiquat-klorid egymástól függetlenül, különböző helyeken avatkoznak be és kölcsönösen kiegészítik egymás hatását. Ez a dupla növekedésszabályozó hatás különösen tartósan gátolja a repce növények túl korai és túl nagy mértékű hosszanti növekedését. A csak azolt tartalmazó termékekhez képest a hatása biztosabb és kevésbé függ az időjárástól. A Caramba Turbo így hatékonyan irányítja a repce növekedését, ideális felépítésű növények alakulnak ki.
Gombaölő hatás
A Caramba Turbo akadályozza a kórokozó gombák ergoszterol-bioszintézisét. Ergoszterol hiányában a gomba nem képes ép sejtfalat kiépíteni. A következmény: a gomba további növekedése és fejlődése leáll.
Felhasználás
A Caramba Turbo hatása a csak azolt tartalmazó termékekéhez képest biztosabb, kevésbé függ az időjárástól. A Caramba Turbo már +5 °C-os napi átlaghőmérséklettől garantáltan működik. Ez nagyobb rugalmasságot tesz lehetővé a kijuttatásban az eddigi standardokhoz képest.

Közvetlenül a Caramba Turbo permetlécseppek növényfelületre érkezése után elkezdődik a permetlé terülése. A cseppecskék nyomban szétfolynak, és rövid idő alatt a felületet befedő film képződik. A Caramba Turbo rendkívül jó terülésének köszönhetően azokat a nehezen hozzáférhető növényi részeket is befedi, amelyeket a permetlécseppek nem képesek kellő számban elérni.

A Caramba Turbo vékony védőréteget képez a növény felületén, gyorsan behatol a levél szövetébe és sokkal gyorsabban felszárad, mint az eddigi standardok. Ennek köszönhetően a termék esőállósága kiváló.

Engedélyezett dózis: 0,7-1,4 l/ha
Javasolt dózis: 0,7-1,0 l/ha
Permetlé mennyisége: 150-400 l/ha
Ősz: Tápanyagtartalék elraktározás
A napenergiából, vízből és tápanyagokból felépült energiatartalék ősszel elsősorban a repce gyökereiben raktározódik el. A Caramba Turbo-kezelés eredményeként a földfeletti részek fejlődése éppen a szükséges mértékű lesz. A rendelkezésre álló asszimiláták erősebb és mélyebbre hatoló tárológyökerekbe és sűrű mellékgyökér-rendszerbe épülnek be. Ez segíti a növények áttelelését és megakadályozza, hogy a növény a túlzott levélnövekedésre „pazarolja” el az energiát. Ennek köszönhetően tavasszal - a vegetáció kezdetén - a repce erősen és egyszerre indul növekedésnek.
Tavasz: A magasabb hozamot meghatározó tényezők támogatása
A tavasszal kijuttatott Caramba Turbo az elraktározott tápanyagokat a hosszanti növekedés mérséklésével az oldalhajtások és a virágkezdemények képzésére irányítja át. Az eredmény: homogén virágzat, a virágzás egységes lefutása, egyöntetű, széles és mély becőréteg a lombozatban. Az élettanilag egyidős becők kiszámíthatóbbá teszik a betakarítási időt és csökkentik a betakarítási veszteségeket, így az állományban hatékonyabban elvégezhető a betakarítás, valamint energia, költséget és időmegtakarítás érhető el.
Sikeres harc a fómás és cilindrospóriumos betegségek ellen
A Caramba Turbo-val végzett számos vizsgálat alátámasztja az ősszel és kora tavasszal támadó betegségek elleni megbízhatóságát. Kiváló a gyógyító hatása, és hosszú a hatástartama. A Caramba Turbo késő őszi és kora tavaszi kijuttatási időpontokban is, + 5 °C-os napi átlaghőmérséklettől kiváló növekedésszabályozó hatást és megbízható védelmet nyújt a fómás és cilindrospóriumos betegségek ellen.
A tavaszi Caramba Turbo kezelés csökkenti a megdőlés kockázatát
A repce megdőlése érzékeny termésveszteséggel és a nehéz aratással jár. A tavasszal kijuttatott Caramba Turbo tartósan és hatásosan visszafogja a hosszanti növekedést és ezzel jelentősen hozzájárul az állomány megdőlésének megelőzéséhez. A szabályozott növekedésű repcében a „biomassza-megmaradás elve” erős gyökérzetű, vastag szárú, kompakt állományban mutatkozik meg.

A Caramba Turbo csökkenti a főhajtások csúcsi dominanciáját, és segíti az egyenletes oldalág-képződést. A növények tökéletesített felépítésének köszönhetően az energia egyenletesebben oszlik el az oldalhajtásokban. A virágzás egységes lefutása segíti az egyöntetű becőkötődést és szemkitelést.Az egyöntetű állomány termése optimálisan érik be, kevesebb az eltérő érettségi állapotú becő és az ebből eredő betakarítási veszteség. Az ideális felépítésű növényekből álló növényállomány gyorsan szárad fel. Ez és a lerövidült virágzási időszak csökkenti a szklerotíniafertőzés veszélyét. Ugyanakkor nő a fotoszintézis hatékonysága, mert a virágzás és terméskötődés energiaigényes időszakában jobban eléri a fény a mélyebb levélemeleteket és jobban hasznosul. A szilárdan álló növényeket könnyebb betakarítani. A kompakt becőtömegű kisebb növények jobb minőségű, nagyobb hatékonyságú betakarítást tesznek lehetővé – ez a Caramba Turbo további fontos hozzájárulása az energiagazdálkodáshoz.
A Caramba Turbo-val elérhető kiemelkedő energiagazdálkodás előnyei
 • Nagyobb gyökérzet és abban több tárolt energia

 • Egyszerű és biztos használat hideg időben is

 • Kiváló télállóság, jobb tavaszi újraindulás

 • A legjobb növekedésszabályozó hatás

 • Ideális növényfelépítés – rövidebb főhajtás, több oldalág, kompakt állomány és egységes virágzás, jobb terméskötődés

 • A virágzás és terméskötődés energiaigényes időszakában a mélyebb levélemeletekre is lejut a fény, erősebb a fotoszintézis

 • Erősíti az asszimiláták szállítódását a becőnövekedés és szemkitelés időszakában

 • Egyöntetű, vastag becőtömeg alakul ki a lombozat széles rétegében

 • Megbízható betegségek elleni védelem ősszel és kora tavasszal

 • Egészséges, erős állomány

 • A becők egyszerre érnek, egyszerűbb lesz a betakarítás

 • Csekély lesz aratási veszteség, több betakarítható termés

Az eredmény: magasabb hozam

Csak összehangolt őszi és tavaszi technológiai lépésekkel érhető el a legmagasabb termés

A tavaszi Caramba Turbo kezelés csökkenti a megdőlés kockázatát

Innovatív formuláció-kiváló permetléfedettség

Top