BASF Mezőgazdasági Megoldások Magyarország
Mezőgazdaság

A kukorica gyomirtása

A legnagyobb termésveszteséget a gyomok akkor okozzák, amikor a kukoricával együtt kelnek, s vele azonos talajrétegből veszik fel a vizet és a tápanyagokat – vagyis keléstől a kukorica hétleveles állapotáig. A gyomirtás akkor sikeres, ha ezt a károkozást meg tudjuk akadályozni.

A gyomok és a kukorica a kelés utáni időszakban egyazon talajrétegből táplálkoznak, és ha a kukorica zavartalan fejlődéséhez szükséges víz- és tápanyagkészletből a gyomok tolvaj módjára elcsennek, ennek a kultúrnövény fejlődése látja kárát. A kár mértéke a gyomnyomástól, a tápanyag-ellátottságtól és a csapadékviszonyoktól függ. Ha kevés a gyom, illetve bőséges a víz- és tápanyag-ellátottság, a kukorica fejlődésén – és később a termésén – alig vesszük észre a gyomok kártételét. Ha viszont a tápanyag mennyiségét nem a luxusfogyasztás szintjére állítjuk be, és a csapadék sem bőséges, már kevés gyom is súlyos, mázsákban mérhető mennyiséget rabol el a termésből.

A gyomirtási technológia kiválasztása során ezért a kukorica terméshozamának védelmét tekintjük elsődleges szempontnak, és nem a – sokszor megtévesztő – látványra hagyatkozunk. Hiszen szépen mutat a tábla, ha a kukoricát hétleveles korában a gyomviszonyoknak megfelelő herbiciddel lepermetezzük: egy hét múlva a gyomok elbarnult tömegéből zölden emelkednek ki a kukoricasorok. Mindez tagadhatatlanul látványos, ám a gyomok az eltelt idő alatt vizet és tápanyagot vettek el a kukoricától, ami meg fog
látszani a termésen!

A gyomok kártétele megelőzhető hatástartammal rendelkező talajon keresztüli gyomirtó szerekkel, illetve állománykezelésben levélen keresztül ható készítményekkel. Sőt, ma már elérhetőek olyan széles hatásspektrumú, levélen és talajon keresztül is ható gyomirtó szerek, amelyek esetében csak a túlfejlett kukorica takarása szab korlátot a kijuttatásnak.


Magról kelő fűféle gyomok ellen preemergensen (vetés után, kelés előtt) vagy korai posztemergensen javasoljuk azokat a gyomirtó szereket, amelyek elsősorban talajon keresztül fejtik ki hatásukat: Spectrum®, Stomp® Super, Stomp® 400 SC, Wing®-P. Kellő mennyiségű bemosócsapadék segítségével sokáig megakadályozzák a fűféle gyomok csírázását és kelését, emellett erősen visszafogják a magról kelő kétszikű gyomokat is.

Gyomnövények ellen alkalmazható készítmények

Jumbo® – Stomp® kereskedelmi gyűjtőcsomag

Az új Jumbo® – Stomp® kereskedelmi gyűjtőcsomag extra erővel irtja a kukoricaállományból a magról kelő és évelő gyomokat, kiemelkedő hatású az évelő kétszikűek, például a mezei acat, a mogyorós lednek és a vidrakeserűfű ellen. A csomagban található Stomp® 400 SC talajon keresztüli hatástartamával gátolja a fűféle gyomok zömének és a libatopféléknek az újrakelését. A Callam® dikamba hatóanyaga pedig akadályozza a magról kelő és évelő kétszikűek újrakelését, illetve újrahajtását.

A Jumbo® – Stomp® kereskedelmi gyűjtőcsomag az esetek többségében egyszeri kijuttatással megfelelő eredményt ad, ha a kukorica és a gyomok is egyenletesen keltek. Osztott kezelés javasolható, ha a gyomösszetétel és a fejlettség heterogén, vagy a gyomkelés elhúzódó, elsősorban rizómás fenyércirokkal fertőzött területeken.

A Jumbo® – Stomp® kereskedelmi gyűjtőcsomag akkor fejti ki hatását optimálisan, ha:
• 2–4 leveles magról kelő kétszikűek, illetve 1–3 leveles magról kelő egyszikűek ellen
juttatjuk ki,
• a mezei acatot tőlevélrózsás korban, a fenyércirkot 20 cm-es állapotban kezeljük,
• meleg, párás időben permetezünk,
• kiváló permetléfedettséget biztosítunk,
• a Stomp® 400 SC megkapja a hatóanyag aktiválásához szükséges 15–20 mm bemosócsapadékot.

A Jumbo® – Stomp® kereskedelmi gyűjtőcsomagban 5 ha kezelésére elegendő Kelvin® Ultra és Callam®, valamint 4 ha kezelésére elegendő Stomp® 400 SC van.

Hatóanyag
40 g/l nikoszulfuron,
125 g/kg tritoszulfuron,
600 g/kg dikamba,
37% metiloleát es metilpalmitát
1:1 aranyu kevereke,
400 g/l pendimetalin
Forgalmazási kategória
I.
Kiszerelés
1x5 l KelvinR Ultra*
+ 1x2 kg CallamR
+ 1x5 l DashR HC
+ 2x5 l StompR 400 SC
Kultúra
Károsító /
felhasználás
Dózis
Kijuttatási időszak
/
fejlettség
É. v. i.
Kukorica
(takarmány)
Magról kelő
és évelő
egy- és kétszikű
gyomok
1,0 l/ha KelvinR Ultra
+ 0,4 kg/ha CallamR
+ 1,0 l/ha DashR HC
+ 2,5 l/ha StompR 400 SC
Posztemergensen,
legfeljebb a kukorica
6 leveles állapotáig
(BBCH 16)
60 nap

*A Kelvin® Ultra azonos a 3466/2006 NTKSZ számon engedélyezett Motivell gyomirtó permetezőszerrel.

Stomp® 400 SC

Hatóanyag
400 g/l pendimetalin
Forgalmazási kategória
III.
Kiszerelés
5 l
Kultúra
Károsító /
felhasználás
Dózis
Kijuttatási időszak
/
fejlettség
É. v. i.
Kukorica
(takarmány,
vetőmag,
csemege)
Magról kelő
egyszikű és
néhány magról
kelő kétszikű
gyomnövény
3,5–4,0 l/ha
Preemergensen
vagy korai posztemergensen,
4 leveles fejlettségig
(BBCH 00–14)
N. k.
  2,5 l/ha*
1 leveles állapottól
6 leveles állapotig
(BBCH 11–16)
 

*Csak kombinációban! Hatásfokozás céljából a tankkombinációhoz minden esetben metiloleát + metilpalmitát hatóanyagú adalékanyag hozzáadása szükséges.

Top