Mezőgazdaság

Mezőgazdaság

Kapcsolat

Clearfield® technológia repcében

Az őszi káposztarepcében a Clearfield gyomirtási rendszer az egyetlen nem transzgenikus (nem GMO) gyomirtószer-tűrő rendszer, amelyet speciálisan az imidazolinon gyomirtószer-családhoz fejlesztettek ki.

A Clearfield gyomirtási rendszer repcében az imidazolinon csoportba tartozó gyomirtó szert tűrő repcehibridből és a Clearfield hibridek kezelésére engedélyezett Cleratop® gyomirtó szerből áll.

A Clearfield gyomirtási rendszer biztonságos és hatékony őszi posztemergens gyomirtási lehetőség a repcében előforduló, gazdasági kárt okozó gyomnövények ellen.


Clearfield már repcetermesztőknek is!

 
Cleratop
Összetétel: 17,5 g/l imazamox + 375 g/l metazaklór
Dózis: 1,5 – 2,0 l/ha Cleratop + 1,0 l/ha Dash HC

Mivel a metazaklór elsősorban a talajon keresztül hat, az imazamoxnak pedig erős levélen keresztüli hatása van, a Cleratop egyesíti magában a pre- és posztemergens kezelések előnyeit.
Kellő mennyiségű őszi bemosócsapadék segítségével tavaszig megakadályozza a gyomok újrakelését. A Cleratoppal egy menetben megoldható a legfontosabb magról kelő egy- és kétszikű
gyomok elleni védelem.
Cleratoppal csak Clearfield repcehibridek kezelhetők, a szokványos hibridek és repcefajták elpusztulnak a Cleratop hatására.
Időzítés
A Cleratop kijuttatásának időzítése az uralkodó gyomok fejlettségétől függ:
  • A keresztesvirágú gyomok (sebforrasztó zsombor, vadrepce, repcsényretek, pásztortáska) virágzásáig kijuttatható. Jelenleg ez az egyetlen tökéletes megoldás a keresztesvirágú gyomok ellen.
  • Ősszel kelő T4-es gyomok ellen (libatopfélék, csattanó maszlag, disznóparéjfélék) a gyomok négy–hatleveles állapotáig hatékony.
  • Nagy területen elterjedt fűféle gyomok ellen, pl. nagy széltippan és az árvakelésű gabonafélék ellen kelés után, egy–háromleveles állapotban kell alkalmazni.
  • Ebszikfű és pipacs ellen kettő–(négy)leveles korig használva érhető el a legjobb eredmény.
  • Az árvacsalánfélék és a tyúkhúr négyleveles korig, ragadós galaj háromörvös fejlettségig irthatók legeredményesebben.
  • Ha a kezelendő területen nincs nehezen irtható gyom (pl. pipacs, ebszikfű, árvakelésű gabona), akkor 1,5 l/ha dózisban is jó hatékonyságot érhetünk el a Cleratop + Dash HC-vel.
A Cleratop hatása a különböző gyomokra
A Cleratopot ősszel kell kijuttatni. A kora tavaszi gyomirtás időszakában a gyomnövények jelentős része már túl van az érzékeny stádiumon, ráadásul egy részük a levelek takarásában lesz, így nem érhetők el a gyomirtó szerrel.
Felhasználási javaslat
A Cleratopot a biztonságos gyomirtó hatás érdekében 1 l/ha Dash HC-vel kell kiegészíteni. A hatásfokozó hozzáadása nem növeli a CL repce érzékenységét a Cleratoppal szemben. A Clearfield repce hibridek fejlettebb állapotban is jól tűrik a Cleratop-ot, az engedélyokirat szerint 8 leveles repce fejlettségig alkalmazható.
Rugalmas alkalmazhatóság
 • Csak a már kikelt állományt kell kezelni.
 • A hagyományos pre és korai poszt technológiákhoz képest a Clearfield gyomirtási rendszer esetében – a területen lévő gyomoktól függően – több idő áll rendelkezésre a gyomirtás elvégzésére.
 • Szükség esetén keverhető rovarölő szerrel (Fendona® 10 EC), regulátorral (Caramba® Turbo).
 

Cleratop prospektus

Letöltés

Top