Mezőgazdaság

Mezőgazdaság

Kapcsolat

A rovarkártevők elleni védekezés technológiája Fendona 10 EC-vel

 
A védekezés technológiája Fendona 10 EC-vel
A védekezésre a lárvák tömeges kelésének az ideje a legalkalmasabb. Ekkor még a gazdasági kártétel előtt tudjuk kiiktatni a zászlós levelet fogyasztó kártevőket. A védekezést kalászos gabonákban 0,1 l/ha Fendona® 10 EC-vel végezhetjük el nagy biztonsággal.A permetezéshez földi géppel 200-300 l/ha, légi kijuttatásnál 50-80 l/ha permetlémennyiség szükséges.

A Fendona 10 EC taglózó hatását a rágó kártevők esetében elsődlegesen gyomorméregként fejti ki, de mindazon rovaroknál, amelyeknél a bőrszöveten keresztül be tud jutni az élőlénybe, kontakt méregként is hatékony. Ennek a tulajdonságának köszönhetően a Fendona 10 EC 0,1 l/ha dózisban hatékonyan véd nemcsak a vetésfehérítő lárvái és imágói, de a gabonalevelek színén szívogató levéltetvek ellen is.

A Fendona 10 EC 100 g/l alfametrin hatóanyagot tartalmaz, amely kontakt és gyomorméregként fejti ki hatását a rovarokban. Mint valamennyi piretroid, melegvérűekre nézve csekély toxicitású.

Javaslat
A védekezés időzítésénél legyünk figyelemmel a vetésfehérítő életritmusára, és lehetőleg a délelőtti órákban permetezzünk, hogy a déli, legintenzívebb táplálkozási időszakban a levéllel együtt a Fendona 10 EC-t is elfogyaszthassa a kártevő.
Védekezés a gabonapoloskák ellen
A gabonapoloskák egynemzedékes rovarok. A Fendona 10 EC 0,1 l/ha dózisban mind az imágók,mind a lárvák ellen hatékony. A védekezést ezért a májusi tömeges betelepedéskor optimális elvégezni, hogy a kártételt a gazdasági kár kialakulása előtt megakadályozhassuk.
Figyelem
A Fendona 10 EC mint kontakt méreg a méhekre kifejezetten veszélyes. Használataesti, méhkímélőtechnológiával ennek ellenére is engedélyezett a virágzó, illetve virágzógyomokat tartalmazó kultúrákban is
Top