Mezőgazdasági megoldások
Mezőgazdasági megoldások

Kapcsolat

Technológiai ajánlás az őszi búza védelmére

Magyarországon a kalászos gabonák évi egyszeri kezelése mellett egyre inkább terjednek a nagyobb biztonsággal, jobb terméskilátásokkal kecsegtető kétszeri, sőt háromszori kezeléseken alapuló állományvédelmi technológiák. Az egyre szélsőségesebb időjárási körülmények között a gombabetegségekkel sok esetben csak 2-3 gombaölő szeres permetezés veheti fel a versenyt. A búza fungicides állományvédelmének lényege a felső levélszintek (különösen a zászlóslevél) védelme, mivel a termésképződéshez szükséges asszimiláták mintegy 90%-át ezek állítják elő. Amennyiben célunk a maximális terméshozam, ezeket a felső levélszinteket kell maximális védelemben részesíteni, amikor ezek már kifejlődtek, azaz a zászlóslevél kiterült.

Teljes védelem az őszi búzában kora tavasztól a teljes érésig

Maximális termés és hatékony DON-szint-csökkentés

A három lépésből álló BASF-technológia első elemének célja – Tango® Star 0,8 l/ha – a levélbetegségek korai kártételének megelőzése, második eleme – Priaxor® 0,8–1,0 l/ha a zászlóslevél kiterülésekor – a felső levelek rozsda- és foltbetegségek elleni védelmét adja. A harmadik lépésként teljes virágzásban kijuttatott 2,0 l/ha Osiris® pedig a kalászfuzáriózis elleni védelmet, az alacsony DON-szintet biztosítja.

Technológiai javaslat kalászosokban egyszeri gombaölő szeres

Amennyiben az alacsonyabb várható hozam vagy a későn fellépő betegségek miatt egy kezelés is elégséges, a Priaxor® a legjobb választás, hiszen hosszú hatástartamának köszönhetően lefedi a legkritikusabb fertőzési időszakot. Hozamnövelő hatását akkor is kifejti, ha alacsony a fertőzési nyomás, így ilyen körülmények között is gazdaságossá teszi a permetezést. Bár a készítmény szükség esetén akár már bokrosodáskor (BBCH 30) is használható, maximális termésnövelő hatását csak olyan időzítéssel tudja kifejteni, amikor a fotoszintézisben legaktívabban részt vevő fölső levelek már kifejlődtek (BBCH 39-től). Az Opera® New hatóanyag-kombinációjának köszönhetően képes elhárítani az összes fontos levélfelület-veszteséget okozó őszibúza-betegséget. Nemcsak megelőzésre, hanem akár a betegségek gyógyítására is alkalmas, és mindezek mellett rendelkezik pozitív élettani hatással is. Hatására a búza több nitrogént vesz fel, így tovább növeli a termés mennyiségét, javítja annak minőségét.

Opera® New

Hatóanyag
85 g/l piraklostrobin,
62,5 g/l epoxikonazol
Forgalmazási kategória
I.
Kiszerelés
5 l
Kultúra
Károsító /
felhasználás
Dózis
Kijuttatási időszak
/
fejlettség
É. v. i.
Kalászosok
(őszi buza, őszi
es tavaszi arpa,
tritikale,
rozs, zab)
Lisztharmat, rozsda,
szeptorias leveles
pelyvabarnulas,
csikos levelfoltossag,
kalaszfuzariozis
(merseklesere)
1,2–2,0 l/ha
A fertőzesveszely
időszakaban preventiv
jelleggel, buzaban
kalaszhanyas
kezdeten (BBCH
51–55), arpaban a
zaszloslevel kiterulesekor
(BBCH 39)
35 nap

Az árpa gombabetegségek elleni védelme


Az őszi és tavaszi árpa egyik legjelentősebb gombabetegsége Magyarországon a hálózatos levélfoltosság. Őszi árpában különösen azért veszélyes, mert késő ősztől – a keléstől – támad, és enyhe télen, kora tavasszal komoly fertőzés alakulhat ki, amikor permetezéssel nem tudunk védekezni. A tavaszi árpa esetében szintén a keléstől támad, és akadályozza a kezdeti fejlődést, amikor a csekély lombfelület miatt a permetezéssel kijuttatott gombaölő szernek korlátozott lehetőségei vannak. A másik fontos betegség a ramuláriás levélfoltosság (kórokozója a Ramularia collocygni) – egyre többször és mind nagyobb területeken jelenik meg Magyarországon is. Az általa okozott foltok az árpa alsó levelein jelennek meg először, siettetve öregedésüket. Hozamkiesést és gazdasági kárt akkor okoz, ha a fölső levélemeleteket is megfertőzi. Élettani hatásának köszönhetően a dúsabb gyökerű, erősebb állomány kialakulását is segíti, így hatásos eleme egy magasabb termésátlagot megalapozó árpatermesztési technológiának.

Systiva®

Hatóanyag333 g/l fluxapiroxad (XemiumR)
Forgalmazási kategória
I.
Kiszerelés
5 l
Kultúra
Károsító /
felhasználás
DózisKijuttatási
időszak
/
fejlettség
É. v. i.
Őszi és
tavaszi
árpa
Gabonalisztharmat, arpa halozatos,
rinhosporiumos es ramularias
levelfoltossaga, poruszog,
hopenesz, fuzariumos betegseg
0,75–1,4 l/t
Vetőmagcsavazas
N. k.
 Arpa halozatos levelfoltossaga
0,5 l/t*  
*Kizárólag más gombaölő csávázószer kombinációs partnereként történő
felhasználásra, árpa hálózatos levélfoltossága elleni védekezés céljából.
    

A Priaxor® megvédi az árpát


Az árpa két legfontosabb betegsége a ramuláriás levélfoltosság (kórokozója a Ramularia collo-cygni) és a hálózatos levélfoltosság (kórokozója a Pyrenophora teres).
A BASF legújabban fejlesztett hatóanyaga – a fluxapiroxad/Xemium® – különösen hatékony a fenti árpabetegségek ellen. A fluxapiroxadot tartalmazó Priaxor® gombaölő szer nemcsak a gombabetegségek ellen nyújt hosszan tartó védelmet, de juvenilizáló hatása révén további hozamtöbblet eléréséhez is segíti a termelőket.


Mit tud a Priaxor®?
A Priaxor® közel 100%-os hatékonysággal védi meg az árpát az utóbbi években általános problémává vált gombás betegség, a ramuláriás levélfoltosság ellen. Hasonlóképpen
hatékony az árpa legnagyobb károsítási potenciállal rendelkező betegsége, a hálózatos levélfoltosság ellen is. Rendkívül hosszú hatástartamának köszönhetően egyetlen jól időzített kezeléssel eredményesebbek lehetünk vele, mint más készítmények két egymás utáni kijuttatásával. Mindkét hatóanyaga (fluxapiroxad/Xemium® és piraklostrobin) jelentős élettani hatással rendelkezik, így használata a termésnövelés szempontjából páratlan előnyökkel jár. Ha az árpa csávázására Systiva®-t is használunk, elegendő a Priaxor®-kezelést az őszi
és a tavaszi árpa zászlóslevelének megjelenése-kiterülése környékén (BBCH 37–39) elvégezni. Systiva®-s csávázás nélküli árpára a Priaxor® a betegségek megjelenésétől függően, bokrosodástól kalászhányásig (BBCH 25–51) juttatható ki. Az asszimilációs felület maximális védelme és juvenilizálása ilyenkor is általában a zászlóslevél megjelenése- kiterülése idején (BBCH 37–39) végzett védekezéssel érhető el, csak – a Systiva® hiánya miatt – magasabb fertőzöttségi szinten.

Priaxor®

Hatóanyag75 g/l fluxapiroxad (XemiumR),
150 g/l piraklostrobin
Forgalmazási kategóriaII.
Kiszerelés5 l
Kultúra
Károsító / felhasználásDózis
Kijuttatási időszak / fejlettségÉ. v. i.
Őszi és
tavaszi
árpa
Lisztharmat, rozsdabetegsegek,
helmintosporiumos,
szeptorias betegseg, rinhosporiumos
es ramularias
levelfoltossag
0,75–1,5 l/ha
Bokrosodastol
viragzas vegeig
(BBCH 25–69)
35 nap
Top