BASF Mezőgazdasági Megoldások Magyarország

Jelentkezzen itt!

Kattintson ide!

Mezőgazdaság

Juwel TT + Tango Star kalászosokban

Hatás

A Juwel TT az egyedüli olyanstrobilurin-készítmény a kalászosfungicidek magyar piacán, amely három hatóanyaggal rendelkezik. A három hatóanyag (83 g/l krezoxim-metil, 83 g/l epoxikonazol, 317 g/l fenpropimorf) négy helyen fejti ki gombaölő hatását, ami ugyancsak páratlan. A krezoxim-metil a gombák légzését, az epoxikonazol pedig a gombák sejtfalképződését gátolja. A fenpropimorf két másik ponton akadályozza meg a sejtfalképződést, azonban még ennél is fontosabb, hogy szinergikusan segíti a növény számára az epoxikonazol fölvetételét és hatáskifejtését. Az eredmény: védelem a kalászosok valamennyi fontos gombabetegsége ellen.
A Tango Star még az elődjénél a Tango-nál is hatákonyabb gombatbetegségek ellen. A Juwel TT elődjéhez, a Juwelhez hasonlóan nem egyszerűen csak gombaölő szer. A Juwel TT a strobik között egyedülállóan 3 hatóanyagú termésfungicid, amely – a gombaölő hatás mellett – jelentős növényélettani hatással is rendelkezik. Az eredmény: védelem a kalászosok valamennyi fontos gombabetegsége ellen.
Általános leírás
A Tango Star a Tango továbbfejlesztett változata. A Tango Start ugyanúgy két hatóanyag, egy azol (epoxikonazol) és egy morfolin alkotja, mint a Tangót. Morfolinja, a fenpropimorf azonban korszerűbb a Tango tridemorfjánál. Ennek köszönhetően a Tango Star még a Tangónál is hatékonyabb a gombabetegségek ellen. Növényélettani (zöldítő) hatása az azoltartalmú gombaölő szerek és gombaölőszer-kombinációk csoportjában egyedülálló. A Tango Star hatékonyságának kulcsa a készítményt alkotó két hatóanyag szinergizmusa. A morfolinok a levelek viaszrétegéhez kötődnek, és gyorsan felszívódnak. Az azolok felvétele lassúbb, ugyanakkor hatásuk tartósabb, mint a morfolinoké. A kétféle hatóanyag (azol + morfolin) előnyösen egészíti ki egymást, kombinációjuk gyors, tartós és biztos hatást eredményez még hűvös idő esetén is. A Tango Star értékét tovább növeli, hogy nemcsak az azolja (epoxikonazol), de morfolinja (fenpropimorf) is hosszú hatástartamú. Ehhez járul még különleges – szuszpoemulzió – formulációja is, ami azt jelenti, hogy a készítmény epoxikonazol hatóanyaga részben szilárd formában, részben pedig a morfolinban oldva van jelen. Ez a különleges formuláció a Tango Star számára gyors, ugyanakkor tartós hatást biztosít. A Tango Star a levelekben egyenletesen oszlik el, így
 • a betegségek elleni védelem a növény minden pontján azonos;
 • a fertőzés pillanatában a hatóanyag gyorsan, egy pontra összpontosítva tudja kifejteni hatását, meggátolva a kórokozó további károsítását. A Tango Star hatóanyagai gombaölő hatásukat több ponton fejtik ki, így a rezisztencia fellépésének esélye csekély.
A Juwel TT az egyedüli olyanstrobilurin-készítmény a kalászosfungicidek magyar piacán, amely három hatóanyaggal rendelkezik. A három hatóanyag (83 g/l krezoxim-metil, 83 g/l epoxikonazol, 317 g/l fenpropimorf) négy helyen fejti ki gombaölő hatását, ami ugyancsak páratlan. A krezoxim-metil a gombák légzését, az epoxikonazol pedig a gombák sejtfalképződését gátolja. A fenpropimorf két másik ponton akadályozza meg a sejtfalképződést, azonban még ennél is fontosabb, hogy szinergikusan segíti a növény számára az epoxikonazol fölvetételét és hatáskifejtését. Az eredmény: védelem a kalászosok valamennyi fontos gombabetegsége ellen. A Juwel TT előnyei:
 • A Juwel TT hatását gyorsabban fejti ki, gyógyító hatása erősebb, még eredményesebben előzi meg a rezisztencia kialakulását.
 • Gyógyító és megszüntető (eradikatív) hatása egyedülálló.
 • Minden fontos állománybetegség (rozsdák, szeptóriás és pirenofórás levélfoltosság, lisztharmat, kalászfuzáriózis)ellen hatékony.
 • Hatástartama rendkívül hosszú.
 • Esőállósága kiváló.
 • Hideg időben is hat.
 • A készítmény strobilurinja, a krezoxim-metil élettani hatása gondoskodik róla, hogy a Juwel TT-kezelés minden körülmények között megtérüljön (még betegségmentes viszonyok esetén is).
 • Három hatóanyaga révén nagy biztonsággal alkalmazható, a rezisztencia veszélye nélkül.
Felhasználás
A Tango Star hatóanyagainak lassú lebomlása hosszú tartamhatást, ezáltal biztonságosabb védelmet nyújt a kórokozókkal szemben egyszeri védekezés esetén. Így lehetőség adódik a minél korábbi védekezésre, ezzel a fellépő betegségek együttes elhárítására.

A kalászoláskor 1,0 l/ha-os adagban kijuttatott Tango Star biztosítja elôbb a fehérje, majd késôbb a keményítô zavartalan beépülését a szemekbe, így a megnövekedett termés mellé kiváló minőségi mutatók társulhatnak.

A védekezés időzítése alapvetően három módon történhet:
 • előrejelzésre alapozva,
 • rendszeres megfigyelések segítségével a kórokozók járványdinamikájához igazodva,
 • programszerűen, a növényfejlettséghez kapcsolva.

A BASF technológiájával (Tango Star, majd Juwel TT) kimagasló hatékonyság érhetô el valamennyi kalászos betegség (rozsdák, lisztharmat, szeptóriás és pirenofórás levélfoltosság,fuzáriózis) ellen. Ez eredményezi – a kiemelkedő élettani hatás mellett – a nagyobb zöldfelületet és végeredményben a magasabb terméshozamot.

Intenzív gazdálkodás esetén az ôszi búza szárszilárdítása elengedhetetlenül szükséges. Azokban az években, amikor csapadékos a tavasz és a nyárelő (pl. 2004 és 2005), a szárszilárdítás látványosan mérsékelheti a megdőlést. A Cycocel 460-at 1,5 l/ha-os adagban,a gyomirtó szerekkel (Biathlon Star 50 g/ha, illetve 0,3 l/ha + Dash HC 0,5 l/ha, vagy Arrat 0,2 kg/ha + Dash HC 0,5 l/ha) egy menetben ajánlatos kijuttatni.

A betegségek korai föllépésének megakadályozását szolgálja a Tango Star, amelyet 0,8 l/ha-os adagban, két szárcsomós állapotnál vagy a zászlós levél megjelenésekor (BBCH 32–37) kell alkalmazni. A kalász és a legintenzívebben asszimiláló fölső levelek (a zászlós levél és az alatta levő levél) védelmére, illetve juvenilizálására szolgál a Juwel TT 1,2 l/ha adagban. A kalászolás közepétôl a fővirágzásig terjedő időszakban (BBCH 55–65) használjuk, kb. három héttel a Tango Star-kezelés után.

Technológiai javaslat

Eredmény fotó

Kísérleti eredmény

Top