Mezőgazdasági megoldások
Mezőgazdasági megoldások

Kapcsolat

Technológiai ajánlás a gyomnövények ellen

A kalászosok gombabetegségek elleni védelme

A kalászosok betegségei közül a vörösrozsda (Puccinia triticina) régebben domináns betegsége volt az őszi búzának Magyarországon. A sárgarozsda hazánkban eddig csak 10–15 évente okozott járványt, az utóbbi 3-4 évben azonban a sárgarozsda idézett elő nagyobb károkat. A rozsdabetegségek akár a termés 75%-át is elvihetik. A pirenofórás és szeptóriás levélfoltosság (Pyrenophora tritici-repentis és Septoria tritici) mennyiségi kártétele együttesen elérheti a 30–40%-ot. A lisztharmat (Blumeria graminis) és a kalászfuzáriózis (Fusarium sp.) ritkán okoz számottevő termésveszteséget, bár éppen a 2015. évi kísérleteinkben dőlt meg a fuzáriózis okozta megbetegedés abszolút kártételi rekordja. A fuzáriumgomba kártétele – a szemekben felhalmozódó méreganyagok (leginkább a DON) miatt – elsősorban a termés minőségében jelentkezik.

Tango® Star: azol-kezeléssel elérhető maximális védettség

Az egyre szelsősegesebb időjarasi korülmenyek kozott sok esetben együttesen fellepő

betegsegekkel szemben csakis olyan gombaolő szer veheti fel a versenyt, amely:

• kurativ (gyogyito) es eradikativ (megszüntető) hatassal,

• hosszu hatastartammal,

• szeles hatasspektrummal es

• gyors hataskifejtessel rendelkezik

Tango® Star

Hatóanyag
84 g/l epoxikonazol,
250 g/l fenpropimorf
Forgalmazási kategória
I.
Kiszerelés
5 l
Kultúra
Károsító /
felhasználás
DózisKijuttatási idő szak /
fejlettség
É. v. i.
Őszi és
tavaszi búza
Lisztharmat, fahejbarna
(pirenoforas)
levelfoltossag,
szeptorias levelfoltossag,
hopenesz,
szartorő gomba
1,0 l/t*
Vetőmagcsavazas
N.k.

Legyen szó akár a bokrosodás időszakától fellépő korai fertőzésekről, akár későbbi lombvédelemről, a Tango® Star megbízható védelmet nyújt a lisztharmat, a rozsdák és a foltbetegségek ellen. Minden körülmények között jó hatékonysággal rendelkezik.

Priaxor®: a jövő gombaölő szere kalászosokban

A Priaxor® egy teljesen új hatóanyagból, a fluxapiroxadból (Xemium®) és a már jól ismert piraklostrobinból áll. A két hatóanyag eltérő módon fejti ki hatását, ami garantálja a
nagyfokú hatékonyságot a kalászosok gombabetegségei ellen. A fluxapiroxad/Xemium® egyszerre lipofil és hidrofil tulajdonságú. Ha a levelek viaszrétegében vagy a kórokozó gombák membránjain át mozog, lipofil (zsíroldható) tulajdonságát használja ki, ha pedig a növény sejtjeiben, a sejtfalon át, vagy a szállító edénynyalábokban, akkor hidrofil (vízoldható) módon viselkedik. A Xemium®-nak ez a tulajdonsága teljesen egyedi, nemcsak úgy általában a többi fungicidtől, hanem a saját csoportjába tartozó más karboxamidoktól is megkülönbözteti a molekulát.
E kettős tulajdonságának köszönhetően rendkívül mozgékony, a leveleket teljesen átjárja, és akropetálisan szállítódik a hajtások és a levelek csúcsa felé. Az optimális felszívódás és eloszlás mellett a Xemium®-molekula a gomba szervezetében is kifejezetten mobilis. Ez a kulcsa a kiemelkedő gyógyhatásnak és a gabonanövény teljes védelmének. A Priaxor® használatakor a piraklostrobinnak az Opera® New-ból már jól ismert előnyeire is számíthatunk. A piraklostrobin a kezelést követően hosszú időn keresztül meggátolja a kórokozó gombák megtelepedését a kalászosokon. Hatékony a búza és a többi kalászosok betegségeinek széles köre, mint például a rozsda- és lisztharmatbetegségek, a hálózatos, a szeptóriás, a sárga és a barna levélfoltosság ellen.

Emellett az AgCelence®-hatására is számíthatunk, melynek eredményeként lassulnak az öregedési folyamatok, nő a nitrogén-monoxid-, csökken az etiléntermelés. A nitrogénfelvétel és -beépülés felgyorsul, a fotoszintézis hatékonyabbá válik, zöldítő, juvenilizáló hatása szemmel látható. A gyökérfejlődés intenzívebb lesz, a kalászosok stressztűrése fokozódik. Ezen tulajdonságainak végeredménye a puszta kárelhárítást meghaladó hozamnövelő hatása.

A Priaxor® tulajdonságai

• Innovatív formuláció
• Kiemelkedő esőállóság
• Gyors felszívódás és eloszlás: szerteágazó védelem
• Magas szintű hatékonyság a búza rozsdabetegségei és levélfoltosságai ellen, ezen
belül is kiemelkedő a szeptóriás betegséggel szembeni aktivitása
• Hosszú hatástartam

Priaxor®

Hatóanyag75 g/l fluxapiroxad (Xemium®),
150 g/l piraklostrobin
Forgalmazási kategóriaII.
Kiszerelés5 l
Kultúra
Károsító /
felhasználás
Dózis
Kijuttatási időszak / fejlettségÉ. v. i.
Búza, rozs,
zab, tritikálé
Lisztharmat, rozsdabetegségek,
pirenofórás
és szeptóriás
betegség
0,75–1,5 l/ha
Bokrosodástól
virágzás végéig
(BBCH 25–69)
35 nap
Ajánlott dózis búzában: 0,8–1,0 l/ha
    

DON-stop!

Az Osiris® az epoxikonazol és metkonazol egyedülállóan erős kombinációja. Kimagasló és megbízható fuzárium elleni hatást és DON-csökkentést, valamint rozsda és levélbetegségek elleni hatást biztosít. Gyors és biztos hatása az egyedi formulációnak köszönhető. Használatával azt a pillanatot kell megragadnunk, amikor a szemek már elég fejlettek a kellő mennyiségű hatóanyag felvételéhez, de még nincs bennük sok gombatoxin. Ez a pillanat a teljes virágzás ideje. Amennyiben valamilyen oknál fogva csak megkésve (virágzás végén) lehetséges a védekezés,
akkor is erőteljesebb DON-szint-csökkentésre képes, mint sok egyéb – a fuzáriózis ellen egyébként jónak tartott – gombaölő szer optimálisan időzített kijuttatással.

Osiris®

Hatóanyag


37,5 g/l epoxikonazol,
27,5 g/l metkonazol
Forgalmazási kategóriaII.
Kiszerelés5 l
Kultúra
Károsító /
felhasználás
Dózis
Kijuttatási időszak
/
fejlettség
É. v. i.
Kalászosok
(őszi buza,
őszi es tavaszi
arpa, rozs, zab,
tritikale)
Kalaszfuzariozis,
lisztharmat, rozsda,
szeptorias leveles
pelyvabarnulas,
csikos, halozatos
es fahejbarna levelfoltossag
2,0–3,0 l/ha
A fertőzesveszely
időszakaban
preventiv
jelleggel, a szarbaindulastol
viragzas vegeig;
kalaszfuzariozis ellen,
illetve a DON-szint
minimalizalasa erdekeben
teljes viragzasban
35 nap
Top