Mezőgazdaság

Mezőgazdaság

Kapcsolat

Gombabetegségek elleni védekezés

 
Általános leírás
Juwel

  • A Juwel® a cukorrépa lombozatát támadó valamennyi gombás betegség ellen kimagasló hatékonyságú;
  • hatástartama 5-6 hét;
  • az etilénszintézis gátlása révén lassítja a lombozat öregedését, javítja káliumellátottságát így a répatestbe több cukor épül be;
  • az öregedési folyamatok késleltetése közvetve hozzájárul a nekrotróf kórokozók (Cercospora, Alternaria) elleni védelem hatékonyságának növekedéséhez;
  • a Juwel hatására a növények a napfényt eredményesebben hasznosítják
  • a Juwellel kezelt répában jobban hasznosul a talajban levő nitrogén is, ami intenzívebb cukorképződéshez, jobb cukorkinyeréshez vezet.

A Juwel egyaránt kiváló hatékonyságú a cerkospórás levélfoltosság, a lisztharmat, az alternáriás és fómás levélfoltosság, a réparozsda és a ramuláriás levélfoltosság ellen. A Juwel egyaránt rendelkezik preventív, kuratív és eradikatív hatással, de – mint minden gombaölôszer – preventív módon alkalmazva a leghatékonyabb.
A védekezés időzítése
Mivel évjárattól függően hol az egyik, hol a másik kórokozó – esetleg egy időben több kórokozó– fertőz, a kuratív beavatkozás hatékonysága pedig (különösen a cerkospóra ellen) kétséges, megelőző jellegű fungicides védekezésre kell törekedni. Preventív alkalmazással elejét vehetjük a cerkospórás levélragya felszaporodásának, a súlyos járvány kialakulásának.

A védekezés megindításának legvégső időpontja a betegségek tüneteinek megjelenése. Ez a módszer még nagyobb figyelmet igényel, és jelentős kockázattal is jár, főleg ha a cerkospóra elhárításáról van szó. A cerkospórának ugyanis nagyon hosszú a lappangási ideje,ezért a látens fertőzöttség már akkor is számottevő lehet, amikor a látható jelek száma csekély. Ilyenkor legfeljebb a készítmények kuratív hatásában bízhatunk.

A programozott lombvédelem általában hatékonyabb és gazdaságosabb, mint az első tünetek megjelenésekor indított permetezés. A prevenció érdekében az első védekezést a Juwellel július első felében végezzük el.

A július elején preventív módon kijuttatott Juwel 5-6 hétig megvédi a répát a leveleken károsító gombabetegségektől.

Megakadályozza a levélváltást, a lombozat idő előtti leszáradását, biztosítja a répatest zavartalan fejlődését, a cukor maradéktalan beépülését. A Juwellel kezelt répa – a készítmény élettani hatásának köszönhetően – könnyebben elviselheti a nyári szárazságot is.

Hogy a védettséget a tenyészidőszak végéig biztosítani tudjuk, szükség van még egy védekezésre. Ez a második védekezés augusztus elején-közepén történhet Juwellel vagy Tango Star®-ral.


Mivel a Juwel hosszabb ideig képes megvédeni a cukorrépa lombozatát a betegségektől és az élettani hatása is erősebb a Tango Star-énál, elsősorban a Juwel használatát ajánljuk a második kezelésre is. Tango Start csak akkor használjunk a második kezelésre, ha a kezeléstől a betakarításig várhatóan kevesebb, mint 6 hét telik el.
A Tango Star előnyei
  • Élettani hatás
  • Komplex védelmet nyújt a cukorrépát támadó gombabetegségek ellen
  • Gyors felszívódás: hatóanyagai 3-4 órán belül felszívódnak, és – a teljes lombozatot védve – a csúcsi részek irányába vándorolnak.
  • Hatástartama 4-5 hét.
A kétszeri Juwel-kezeléssel megduplázzuk az előnyöket
 
Top