Mezőgazdaság

Mezőgazdaság

Kapcsolat

Bellisszel tárolás alatt is egészséges marad az alma

A piac elismeri a termelők többlet-erőfeszítéseit és befektetéseit, megfizeti a jó minőségű betárolt gyümölcsöt. Aki első osztályú tárolt gyümölccsel szolgálja ki vevőit, javítja vállalkozása jövedelmezőségét, egyenletesebbé tudja tenni bevételeit.

A gyümölcsök fogyasztásának fontossága egyre nyilvánvalóbbá vált az elmúlt évtizedekben. Nyáron széles választék áll rendelkezésre friss, hazai termésű gyümölcsökből, azonban az októbertől tavasz végéig tartó időszakban hazai forrásból csak a betárolt alma és körte áll a vevők rendelkezésére. Ezért nagyon fontos, hogy a gyümölcs a tárolás alatt ne veszítsen minőségéből. A hosszú időre betárolt alma és körte esetében fokozott kihívást jelentenek a tárolási betegségek, hiszen akár a teljes termést megsemmisíthetik. A minőségi kár megelőzése alapvető fontosságú a fogyasztók elégedettsége szempontjából. A megfelelő tárolás és manipuláció mellett nélkülözhetetlen, hogy olyan növényvédelmi technológiát használjunk, amellyel a tárolási betegségek ellen is meg tudjuk védeni a termést.

Az alma tárolási betegségei a Penicillium expansum, a Botrytis cinerea, a Monilia fructigena, az Alternaria alternata, a Gloeosporium album (1. kép), a Trichotecium spp., a Cylindrocarpon spp., és a Stemphyllium spp.

A betegségek tünetei akár már a vegetáció során is, de főként a leszüretelt, tárolt gyümölcsön jelentkeznek. A tárolási betegségek kialakulásához nagyban hozzájárulnak a tárolási körülmények, fizikai sérülések, illetve a betakarításkori fertőzőanyag mennyisége. Amennyiben mind a három hajlamosító tényező jelen van, a korozók súlyos károkat tudnak okozni.

A Monilia fructigena (2. kép) akár már vegetáció során megjelenhet. A tárolás kezdetén sokszor még nincsen tünete, de később a gyümölcs barnulni kezd, majd feketedik és ruganyossá válik.

Az alma leggyakoribb tárolási betegségét a Botrytis cinerea (3. kép), azaz a szürkerothadás okozza. A gomba viszonylag rövid időn belül átszövi a gyümölcshúst, majd ezt követően rothadásnak indul.

A Penicillium expansum (4. kép) sérüléseken, kocsányon hatol be a gyümölcsbe, majd lágyrothadás jön létre.

Magyarországon ez idáig nem volt kifejezetten az alma és körte tárolási betegségei ellen engedélyezett növényvédő szer a piacon. A BASF jó hírrel tud szolgálni a termelőknek: az idei évtől forgalmazza Bellis nevű készítményét, amelyet kifejezetten az almástermésűek tárolási betegségei ellen fejlesztett ki. Alkalmazásával nagymértékben csökkenthető a tárolási betegségek által okozott kár. A termés minősége nem romlik, mennyisége nem csökken, a betárolt gyümölccsel elérhető jövedelem nő (1. ábra).

Habár a Bellis hatástartama rendkívül hosszú, az előírt élelmezés-egészségügyi várakozási idő mindössze 7 napos, így a termést röviddel a betakarítás előtt is lehet kezelni. A készítményt 800 g/ha-os dózisban, a fajtára jellemző termésszíneződés kezdetén (BBCH 85), érés előtti zárópermetezésre javasoljuk. A Bellis nem okoz pöttyöket, foltokat a termésen, így nem rontja az eladhatóságot.

Összefoglalva a Bellis olyan újdonság az alma és körte növényvédelmében, amely hasznos eszköz lehet a termelők kezében ahhoz, hogy még hosszabb ideig szolgálhassák ki a piacot szép, egészséges gyümölccsel. A Bellis használatával nő a termés keresettsége, elismertsége, javul a jövedelmezőség.

Top