Mezőgazdaság

Mezőgazdaság

Kapcsolat

Tango Star: Biztos kalász- és lombvédelem

Általános leírás
 
A Tango Start két hatóanyag, egy azol (epoxikonazol) és egy morfolin alkotja. A kombinációnak köszönhetően a Tango Star kiemelkedően hatékony a gombabetegségek ellen. Növényélettani (zöldítő) hatása az azoltartalmú gombaölő szerek és gombaölő szer kombinációk csoportjában egyedülálló. A Tango Star hatékonyságának kulcsa a készítményt alkotó két hatóanyag szinergizmusa.

A morfolinok a levelek viaszrétegéhez kötődnek és gyorsan felszívódnak. Az azolok felvétele lassúbb, ugyanakkor hatásuk tartósabb, mint a morfolinoké. A kétféle hatóanyag (azol +morfolin) előnyösen egészíti ki egymást, kombinációjuk gyors, tartós és biztos hatást eredményez még hűvös idő esetén is. A Tango Star értékét tovább növeli, hogy nemcsak az azolja (epoxikonazol), de morfolinja (fenpropimorf) is hosszú hatástartamú. Ehhez járul még különleges– szuszpoemulzió – formulációja is, ami azt jelenti, hogy a készítmény epoxikonazol hatóanyaga részben szilárd formában, részben pedig a morfolinban oldva van jelen. Ez a különleges formuláció a Tango Star számára gyors, ugyanakkor tartós hatást biztosít.

A Tango Star a levelekben egyenletesen oszlik el, így a betegségek elleni védelem a növény minden pontján azonos. A fertőzés pillanatában a hatóanyag gyorsan, egy pontra összpontosítva tudja kifejteni hatását, meggátolva a kórokozó további károsítását.

A Tango Star hatóanyagai gombaölő hatásukat több ponton fejtik ki, így a rezisztencia fellépésénekesélye csekély.
Hosszú ideig tartó, 4-6 hetes védelem
A Tango Star hatóanyagainak lassú lebomlása hosszú hatástartamot, ezáltal biztonságosabb védelmet nyújt a kórokozókkal szemben. Így lehetőség adódik a minél korábbi védekezésre,a fellépő betegségek együttes elhárítására.

A kalászoláskor 1,0 l/ha-os adagban kijuttatott Tango Star biztosítja előbb a fehérje, később a keményítő zavartalan beépülését a szemekbe, így a megnövekedett termés mellé kiváló minőségi mutatók társulhatnak.
Teljes védelem
Magyarországon a kalászosok állományvédelme többnyire egyszeri kezelésre összpontosul. Az együttesen fellépő betegségekkel szemben csakis olyan gombaölő szer veheti fel a versenyt, amelyik
  • kuratív (gyógyító) és eradikatív ( • megszüntető) hatással, hosszú hatástartammal,
  • széles hatásspektrummal,
  • gyors hatáskifejtéssel és
  • minden körülmények közepette jó hatékonysággal rendelkezik.

Időzítés
A védekezés időzítése alapvetően három módon történhet:
  • előrejelzésre alapozva,
  • rendszeres megfigyelések segítségével a kórokozók járványdinamikájához igazodva,
  • programszerűen, a növényfejlettséghez kapcsolódva.
Ha az utóbbi megoldást választjuk, a Tango Star esetében – az eddigi tapasztalatok alapján– a kalászolás eleji időpont (BBCH 51–55) az optimális.
Megéri-e védekezni?
A mai kor embere a járványos növénybetegségekkel szemben szerencsére már nincs kiszolgáltatva, hiszen jobbnál jobb gombaölő szerek állnak rendelkezésére. Ilyenek az azolokat (triazolokat) tartalmazó nagy hatékonyságú készítmények. Területegységre vetítve ezek közel azonos költséget jelentenek, és kétségtelen, hogy járványhelyzetekben felhasználásuk busásan megtérül. De nem azonos módon! Az egyik csak háromszorosan, a másik négyszeresen, a harmadik akár ötszörösen is ugyanabban a járványhelyzetben. Az eltérő megtérülés abból adódik, hogy hatékonyságuk és hatástartamuk nem azonos. Ha a legnagyobb hasznot hozót
akarjuk választani, pontosan kell ismernünk az egyes készítmények tulajdonságait.

Az azolok csoportjába tartozó gombaölő szerek gyakorlatilag teljes hatásspektrumúnak tekinthetők, mert az őszi búza valamennyi fontos betegsége (rozsdák, levélfoltosságok, lisztharmat, kalászfuzáriózis) ellen hatékonyak. Ez a hatékonyság azonban eltérő mértékű, és nem ugyanannyi ideig tart. Általában a kijuttatás után 3-4 hétig tekinthető maximálisnak, utána folyamatosan romlik. A hatástartamra úgy következtethetünk, hogy a maximális hatékonyságot összevetjük a hanyatló szakaszban (5-6 héttel a kijuttatás után) mért értékkel. Minél kisebb az eltérés a védekezés után három és fél, négy héttel, valamint az ötödik-hatodik héten
mért értékek között, annál hosszabb az adott készítmény hatástartama.
Páratlanul hosszú hatástartamú azol
A Tango Star hatékonyságban is, de hatástartamban még inkább fölé emelkedik valamennyi hasonló összetételű gombaölő szernek. A védekezés után 5-6 héttel is, amikor a rövidebb hatástartamú készítmények védőhatása már csak 35–65%-os, a Tango Star még mindig 75% fölött teljesít. Mindez a terméshozamban is egyértelműen megnyilvánul!
Mit hozhat a Tango Star?
A gombaölő szer megválasztásakor a kórokozók elleni hatékonyság csak az egyik szempont. Figyelembe kell venni a növényélettani hatást is, ami ugyancsak jelentősen befolyásolhatja a termés alakulását.
Törekedjünk a megelőzésre, de ha kell, gyógyítsunk!
A gombabetegségek elleni sikeres föllépés alapja a megelőzés. Előfordul azonban, hogy ilyen vagy olyan okok miatt megkésünk a védekezéssel, és csak a fertőzés bekövetkezte után kerítünk rá sort. Ilyenkor legföljebb abban bízhatunk, hogy gombaölő szerünk képes megállítani a betegség terjedését, s így az – egyébként veszendőbe menő – termés egy részét még megmenthetjük.

A Tango Star nemcsak a megelőzésben, a gyógyításban is élen jár: egyedülálló gyógyító hatására akár „tűzoltásszerű” helyzetekben is számíthatunk.
Top