Mezőgazdaság

Mezőgazdaság

Kapcsolat

Pictor repcében

A szár- és becőbetegségek elhárításának leghatékonyabb módja az állományvédelem. Ha olyan gombaölő szert használunk, amely kiemelkedő hatékonyságú a gombabetegségek ellen, és erős élettani hatása is van, jelentős hozamtöbbletet érhetünk el.
Ilyen készítmény a Pictor®.

A Pictor valamennyi gombabetegség ellen hatékony
A Pictor két hatóanyag, a boscalid és a dimoxistrobin kombinációja. Mindkét hatóanyag a kórokozó gombák mitokondriumainak működését gátolja, de eltérő módon és helyeken. A rothadást és foltosodást okozó betegségek ellen rendkívül hatékonyak, hatástartamuk egyedülállóan hosszú.

Termésnövelés betegségek hiányában is
A dimoxistrobinnak és a boscalidnak is jelentős élettani hatása van: csökkentik a repce etilénképződését, ezáltal nő a levelek és a becők klorofill- és nitrogéntartalma. A növények zöldebbek lesznek, fotoszintézisük fokozódik, lassulnak az öregedési folyamatok. A két hatóanyag összegződő élettani hatása biztosítja a szemek jobb kitelését, a termés így betegségmentes
környezetben is nagyobb lesz.
A vetésváltás is a védelem része
A gombabetegségek elleni védekezés nélkülözhetetlen eleme – ugyanúgy, mint a napraforgónál – a vetésváltás, ami elsősorban a fehérpenészes rothadás és a fómás betegség megelőzését szolgálja. Mivel a fehérpenészes rothadás kórokozója számos kultúrnövényen (napraforgó, repce, szója) és gyomnövényeken is fennmarad és szaporodik, továbbá a szkleróciumok
a talajban éveken keresztül fertőzőképesek maradnak, a repcét önmaga, illetve a Sclerotinia más gazdanövényei után 5-6 évnél korábban kockázatos ugyanarra a területre vetni.
 
A Pictor-kezelés időzítése
 
Virágzáskor védekezzünk
A repce virágzása hetekig elhúzódik. Egyes becők már érnek, amikor még mindig vannak nyíló virágok. Mivel a fertőzés veszélye a virágzás és a becőfejlődés időszakában végig fönnáll, az egyszeri védekezés időpontjául a fővirágzást ajánlatos választani.
Rugalmas alkalmazhatóság
Ha az időjárás nedves, csapadékos a virágzás kezdetén, fokozódik a szklerotíniafertőzés veszélye. Ilyenkor indokolt lehet már a virágzás elején permetezni, és a virágzás végén (az első kezelés után kb. 4 héttel) megismételni a védekezést. Ha virágzáskor száraz idő van, inkább a becőfertőzés elhárítására összpontosítsunk egy olyan kezeléssel, amit a fővirágzásban vagy a virágzás végén végzünk el. A virágzás végén végzett Pictor-kezelések gátolják a vegetáció vége felé jelentkező lisztharmatfertőzést is.

A készítmény adagja hektáronként 0,4–0,5 liter. Méhekre veszélytelen, piretroidokkal együtt is kijuttatható. Adalékanyag használata nem szükséges.

Repce technológiai ajánlás

Top