Mezőgazdaság

Mezőgazdaság

Kapcsolat

Pictor teljes védelem – egészséges napraforgó

Általános leírás
A Pictor® hatékonyságát két hatóanyagának, a boscalidnak (200 g/l) és a dimoxistrobinnak(200 g/l) köszönheti. A levélre került Pictor transzlamináris úton átjut a levél fonákjára, de az edénynyalábokban csúcsi irányban is szállítódik. A permetezéssel így a teljes növényfelület szisztemikus védelemben részesül. A Pictor hatóanyagainak egyenként, de együttesen még inkább, figyelemre méltó élettani hatásuk is van.

A Pictor hatásmódja

A Pictor preventív, kuratív és eradikatív hatással egyaránt rendelkezik. A készítmény hatástartama egyedülállóan hosszú.
Védelem valamennyi állománybetegséggel szemben
A jelenleg termesztésben lévő napraforgóhibridek fogékonysága nagyon eltérő a különféle kórokozókkal szemben. A napraforgó-állományokat ráadásul gyakran egyszerre több, négy-öt kórokozó is fertőzheti. Ezért teljes biztonságot nyújtó védelem csak olyan gombaölőszerrel érhető el, amelynek a hatásspektruma valamennyi fontosabb gombabetegségre (fehér- és szürkepenészes rothadás, diaportés és fómás szárfoltosság, lisztharmat, rozsda, szeptóriáslevélfoltosság, alternáriásbetegség) kiterjed, s a rothadások és szárfoltosságok ellen kiemelkedő a hatékonysága. Ilyen készítmény a Pictor.

Szártő-szklerotínia elleni mellékhatás

Köztudott, hogy a gombaölő szeres állománykezelés csak a föld feletti fertőzésektől védi meg a napraforgót, a talajon keresztül támadó kórokozókra nincs hatással. A Pictor ebben is kivétel, hiszen a talajból jövő szklerotíniafertőzést is csökkenti, a szártő megbetegedését mérsékli.
A Pictor időzítése
Fertőzési időszakok

A napraforgótáblákon a kórokozók támadása korán kezdődik. A szklerotínia és a diaporte márhat-nyolc levélpáros állapottól fertőzhet. Ezek a korai megbetegedések nagyon veszélyesek, jelentős termésveszteséggel járhatnak. Virágzástól léphet föl a botritisz, a fóma és a lisztharmat, majd többnyire virágzás után a rozsda és az alternária. A június még elsősorban a levél- és szárfertőzés időszaka, júliusban és augusztusban a tányérfertőzés is fokozatosan erősödik.

Nagy biztonságot csak a kétszeri védekezés nyújt

Mivel a fertőzési időszak nagyon hosszú (két-három hónap), a betegségek biztonságos elhárításához mindenképpen két védekezésre van szükség. Az elsőre a növények hat-nyolc levélpáros állapotánál (BBCH 16–18) kerüljön sor, majd ezt kövesse a második védekezés a virágzás kezdetén (BBCH 61–65). A Pictor ajánlott dózisa 0,4–0,5 l/ha.
Kijuttatás
Az első permetezést földi géppel, 300-500 l/ha permetlé felhasználásával, a továbbiakat helikopterrel vagy hidas traktorral kell végrehajtani. Légi védekezésnél legalább 70-80 l/ha permetlevet kell felhasználni. Merev szárnyú repülőgéppel permetezéstechnikai okok miatt hatásos védelmet nem lehet elérni.

  • Munka-egészségügyi várakozási idő: 0 nap.
  • Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: 35 nap.
Liquibor®2: a jobb terméskötődésért
Bórhiány esetén a napraforgó torzulása, levélvastagodása, súlyosabb esetben a növény törpülése következhet be. A virágzat rosszul termékenyül, a félig érett tányérok letöredeznek. A Liquibor®2-kezelés hatására a termékenyülés jobb lesz, csökken a tányérban a léha kaszatok száma, növekszik a termés olajtartalma.

A Liquibor®2 a napraforgó nyolcleveles és csillagbimbós fejlettségénél alkalmazandó. Kijuttatásáta gombaölő szeres kezelésekkel egy menetben javasoljuk.

Technológiai javaslat

Top