Mezőgazdaság

Mezőgazdaság

Kapcsolat

Paradicsom védelmének technológiája

A paradicsom gyomirtása
A paradicsom számára gyomirtási szempontból a palánták kiültetését követő egy-másfél hónap a legkritikusabb, amíg a növények intenzív fejlődése meg nem indul, illetve a sorok záródása meg nem történik, ezért a gyomirtást hosszú hatástartammal rendelkező készítményekkel érdemes végezni. A palántázást megelőzően a területet kertszerűen kell előkészíteni, azaz rögmentes, apró morzsás talajállapotot szükséges elérni. Ez nemcsak a palánták jobb eredésének kedvez, hanem annak is feltétele, hogy a gyomirtó szerek hatása kialakuljon. A vegyszeres gyomirtás kiegészítéseként szükséges mechanikai gyomirtást is végezni, hogy a területet a betakarításig gyommentesen tarthassuk.

A Stomp Super a paradicsom alapgyomirtásában

A paradicsom kezdetben nem képes elnyomni a gyomokat, ezért olyan gyomirtó szert, illetve kombinációt tanácsos használni, amely mind az egyszikű, mind a kétszikű magról kelő gyomok ellen hatékony. A Stomp® Super bevált készítmény a paradicsom gyomirtásában, mivel talajon keresztüli megbízható hatása révén hosszú ideig tartó védelmet biztosít a magról kelő gyomok ellen. Széles körben (több kultúrában) használható, és könnyen elérhető. Hatóanyaga, a pendimetalin a bemosócsapadék hatására a talaj 13 cm-es felső rétegében marad, és ott fejti ki hatását. A pendimetalin minimálisan mozog a talajban lefelé a csapadék hatására, ezért hosszú ideig gátolja a gyomok újrakelését. A pendimetalin gátolja az osztódó szövetekben a sejtek osztódását és megnyúlását, így az érzékeny gyomfajok még kelésük előtt elpusztulnak. Amennyiben a gyomnövények a permetezést megelőzően már kikeltek, a Stomp Super akadályozza
a gyökérzet fejlődését. Az egyszikűeknél a sejtnövekedést leállítva a gyökérváltást teszi lehetetlenné, a kétszikűeknél a levelek torzulását, bőrszerűvé, törékennyé válását idézi elő. A Stomp Super mind az egyszikűek, mind a kétszikű gyomok ellen hatékony. Az egyszikűek közül jól irtja a muharfajokat, a kakaslábfüvet, az ecsetpázsitot és a széltippant, a kétszikű gyomok közül a disznóparéjféléket, a libatopféléket, a selyemmályvát, a pásztortáskát, a tyúkhúrt, az árvacsalánféléket, hogy csak a leggyakoribbakat említsük. A Stomp Super a már kikelt és négylevelesnél fejlettebb, valamint a mélyen gyökerező, illetve évelő gyomokat nem pusztítja el.
Javasolt technológia
A Stomp Super javasolt dózisa homokos, laza talaj esetén 4,0 l/ha, kötött, agyagos talajon 5,0 l/ha. Hatására az érzékeny gyomfajok nem kelnek ki, míg a permetezés előtt már kikelt, fejlődésük kezdetén lévő gyomok növekedése leáll, hervadás figyelhető meg. A gyomok fejlettségétől függően a pusztulás 3-10 nap alatt következik be. A szert a paradicsom kiültetése
előtt 7-10 nappal kell kijuttatni. A Stomp Supert apró morzsás, jól elmunkált talajra kell egyenletesen kipermetezni. A permetlé mennyisége 200-300 l/ha. Fontos, hogy a területen ne legyenek 2-3 cm-nél nagyobb rögök, amelyek a permetlé egyenletes bemosódását meg-akadályozzák. Az elvárt gyomirtó hatás kialakulásához 15-20 mm csapadék vagy ennek
megfelelő öntözés szükséges a kijuttatást követő két héten belül.

Keverhetőség

A kétszikűirtó hatás kiegészítésére a Stomp Super más, ebben az időszakban alkalmazható gyomirtó szerekkel keverhető.
A paradicsom betegségek elleni védelme
A vetésváltás, a növényhigiénia, a fertőzések elleni preventív védekezés és a tökéletes kijuttatástechnika együttesen vezet sikerre a kórokozók elleni harcban. A mechanikai munkák, mint például a talajművelés, a kacsolás és a szedés, mind sérülések forrásai, ezért utánuk ajánlatos a sebeket lezáró „higiéniás permetezés”.

A védekezés statégiája

A paradicsom gombás betegségeinek elhárításakor mindig teljes védekezési programban gondolkodjunk. Vegyük figyelembe, hogy az adott évben milyen ökológiai feltételek alakultak ki, illetve milyeneket alakítottunk ki, például az öntözéssel. A paradicsomra a legnagyobb veszélyt a paradicsomvész jelenti, így e betegség határozza meg a növényvédelmi technológiát. Fontos, hogy folyamatos védelemben részesítsük az állományt olyan gombaölő szerek használatával, amelyek nemcsak a levél felületén, hanem felszívódva a levél belsejében is hatnak.

Acrobat MZ WG és Forum R

Az Acrobat® MZ WG és a Forum® R kombinált hatóanyagú készítmények. Felszívódó hatóanyaguk, a dimetomorf a levél belsejében, míg a kontakt módon ható mankoceb (Acrobat MZ WG), illetve rézoxiklorid (Forum R) a levél felületén fejti ki hatását.

A BASF 2010-ben újította meg a dimetomorf és a mankoceb kombinációját. Az Acrobat MZ WG
egy új, mikrogranulátumos formuláció. Nem porzik, jobban tárolható, kezelhető, adagolása egyszerűbb. Mindeközben megőrizte elődje minden előnyös tulajdonságát.

A dimetomorf hatékonysága a peronoszpórafélékkel szemben (ide tartozik a paradicsomvész kórokozója is) egyedülálló. Hosszú hatástartam, gyors felszívódás és csúcsirányba történő szállítódás jellemzi. A kórokozó gomba életciklusának több szakaszában is hat. Gátolja a gombasejtfal kialakulását, aminek következtében a gombasejtek elhalnak.

A kezeléseket átlagos körülmények között 10-12 naponta célszerű elvégezni. Járványveszélyes időszakban 7-9 napos időközök indokoltak. Elsőként az Acrobat MZ WG-t juttassuk ki 2,0 kg/ha-os dózisban, már a virágbimbók megjelenésekor. A permetezési programot a Forum R-rel folytassuk, melynek adagja 3,0 kg/ha. A dimetomorf hatóanyagú készítményeket
összesen három alkalommal használjuk, majd váltsunk más hatásmechanizmusú szerre. A virágzás végétől áttérhetünk a kontakt módon ható készítmények alkalmazására, mint például a Copac Flow. Használatuk megelőző jelleggel javasolható. Vegyük figyelembe, hogy az Acrobat MZ WG egyidejűleg védelmet nyújt az alternáriás betegség ellen is,
míg a Forum R a baktériumos betegségek fellépését gátolja. Először az Acrobat MZ WG-t használjuk, a Forum R-t pedig csak a tenyészidőszak vége felé, mivel a benne levő réz a virágok kötődését gátolhatja.

Polyram DF

A zöldségnövények védelmének egyik alapkészítménye a Polyram® DF. Hatóanyaga a metiram (70%); számos betegség ellen fő- vagy mellékhatással rendelkezik. A Polyram DF-nek jelentős fiziológiai hatása is van a benne levő cink miatt, amely a zöldségnövények egyik fontos tápeleme.

A Polyram DF hatóanyaga, a metiram, hatását kontakt módon, a levelek felületén fejti ki. Megelőző jelleggel alkalmazva az általa nyújtott védelem hosszú, 7-10 nap. Paradicsomban fitoftóra és alternária ellen hatásos. Preventív alkalmazása meggátolja e betegségek kórokozóinak megtelepedését, felszaporodását.

A Polyram DF-et a paradicsom fejlődésének kezdeti szakaszában, majd a szisztemikus készítmények
alkalmazása után érdemes alkalmazni. Megelőző jelleggel már a fertőzés feltételeinek létrejöttekor végezzük el a permetezést 2,0 kg/ha-os dózissal.

Copac Flow

A Copac Flow® egy korszerű, folyékony formulációjú rézkészítmény. Hatóanyaga, a rézhidroxid kíméletes a növénnyel, ugyanakkor hatékony az alternária és a baktériumos betegségek ellen. A réz erősíti a növény epidermiszét, és lezárja a növénygondozási munkák keletkezett sérüléseket, ezzel is akadályozva a kórokozó gombák és baktériumok megtelepedését. Rövid, 7 napos élelmezés-egészségügyi várakozási ideje lehetővé teszi használatát
a betakarítási időszakban is. A réz használata – virágkötődést gátló hatása miatt a virágzás időszakán kívül ajánlott.

Rovral Aquaflow

A Rovral® Aquaflow alternária és botritisz ellen is hatékony készítmény. A Rovral Aquaflow-t 1,0 l/ha-os adagban elsősorban a paradicsom botritiszes betegségének megelőzésére, a szedés előtt 3-4 héttel permetezzük ki. Szakaszos kézi szüret esetén a sebek kezelésére is alkalmazható. A készítmény hatóanyaga, az iprodion mély hatású,
de megelőző módon alkalmazva az általa nyújtott védelem hosszú, 10-12 nap. Botritiszes betegség ellen preventíven alkalmazva meggátolja a betegséget okozó gomba megtelepedését, felszaporodását, ezzel csapadékos években is nagymértékben javítja a termény tárolhatóságát. Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje rendkívül rövid, 4 nap.

A permetlé kijuttatását apró cseppekkel, fejlett állományban légbefúvásos permetezőgéppel, 400-800 l/ha vízmennyiséggel javasoljuk.

A készítmények keverhetők a BASF összes olyan termékével, amelyet az adott időszakban kell alkalmazni.
 

Technológiai javaslat

Top