Mezőgazdaság

Mezőgazdaság

Kapcsolat

Csonthéjasok gombabetegségek elleni védelme

Általános leírás
A Signum® WG két hatóanyagot tartalmaz: boscalidot és piraklostrobint.

Boscalid
Az anilidek csoportjába tartozik. Hatásmódja és hatáshelye egészen egyedi.
- A növényben szisztemikus és transzlamináris módon oszlik szét.
- A gombák mitokondriális elektrontranszportját gátolja (II komplex, TCA-ciklus).
- Számos gombabetegség ellen hatékony.

Piraklostrobin
A strobilurinok új generációjába tartozik.
- Szisztemikus és kvázi-szisztemikus hatású.
- A gombák légzését gátolja (citokróm bc-1 komplex).
- Kimagasló hatékonyságú.
- Hatásspektruma rendkívül széles.
- Növényélettani hatása látványos (zöldebb, ellenállóbb lombozat).

A Signum WG alkalmazásának előnyei
- Nagy biztonság a monília és a blumeriella ellen.
- Egyedülállóan hosszú hatástartam.
- Kiemelkedő esőállóság.
- Korszerű formuláció (vízben oldható mikrogranulátum).
Védekezés monília és lisztharmat ellen
Mivel az őszibarack az intenzív koronaalakítású növénykultúrák közé tartozik, a sok metszés
nyomán kialakult sebfelületek utat engedhetnek a monília kórokozóinak. Éppen ezért
zárjuk le a sebeket, és ameddig lehetséges, kezeljük a fákat a Copac Flow 2,0 l/ha-os dózisával.

A moníliafertőzés a virágok kinyílása után következhet be. A Signum WG-t ezért a virágzás kezdetén kell először kijuttatni, és a védekezést fővirágzásban (kb. 5-7 nappal az első kezelésután) meg kell ismételni.

Ha hűvös, csapadékos az időjárás, s ezért a virágzás nagyon elhúzódik, a virágzás végén egyharmadik védekezésre is szükség lehet. A virágzás végi kezelésre a blumeriellás betegség biztonságos elhárítása érdekében is sor kerülhet.

A Signum WG javasolt dózisa 1,0 kg/ha.

A moníliafertőzés második hulláma már a fejlődő, érő gyümölcsöt károsítja. A bőrszövet sérülésein keresztül behatoló kórokozó ellen fontos, hogy mély hatású gombaölő szert válasszunk.

A gyümölcsrothadás elhárítására Rovral® Aquaflow-t használjunk a gyümölcsszíneződés kezdetén, 1,0 l/ha-os adagban. A Rovral Aquaflow hatóanyaga, az iprodion felszívódva a gyümölcs mélyebb sejtsoraiba is bejut, így védve azt a moníliával szemben. A Rovral Aquaflow élelmezésügyi várakozási ideje a monília ellenes szerek között egyedülállóan rövid, 7 napos, így kiválóan alkalmas a veszélyeztetett termés megmentésére.

Lisztharmat ellen a Kumulus® S alkalmazható 3,0–4,0 kg/ha-os dózisban.
Védekezés tafrina és a levéllikasztó betegség ellen
A hűvös, csapadékos időben támadó tafrinás levélfodrosodás ellen csak megelőző jelleggel lehet sikeresen védekezni. Mivel ezen időszakban a levelek fejlődése igen intenzív, a kezeléseket 5-7 naponként célszerű megismételni, mindaddig, amíg a levegő hőmérséklete tartósan el nem éri a 15-20 °C-ot, ami mellett a dérgombák már nem fertőznek.

A levélfodrosodást okozó tafrinagomba nagy tömegben telel át a beteg fákon. A fertőzőanyag gyérítésének hatékony módja az ősszel, lombhullás után és tavasszal, rügypattanás előtt a korszerű, a növénnyel szemben kíméletes, a kórokozókkal szemben rendkívül hatékony 2,0 l/ha Copac Flow®-val végzett lemosópermetezés. A kezelések tavasszal egészen a szirombimbós állapotig folytathatók. A szirombimbós állapot végén (virágzás előtt) váltsunk Delan 700 WG-re, 0,75 kg/ha javasolt dózissal.


A rügyfakadástól ajánlott Delan® 700 WG nemcsak a tafrinás levélfodrosodás ellen, hanem a virágzáskori monília és a levéllikacsosodás ellen is védelmet nyújt. A Delan 700 WG granulátum típusú (WG) formulációja révén könnyen használható, jól keverhető. Mivel tapadóképessége igen jó, csapadékos időjárás esetén is a levél felületén marad, s védelmet nyújt a kórokozókkal szemben.

Technológiai javaslat

Top