Mezőgazdaság

Mezőgazdaság

Kapcsolat

Juwel + Tango Star cukorrépában

Általános leírás
Juwel
  • A Juwel® a cukorrépa lombozatát támadó valamennyi gombás betegség ellen kimagasló hatékonyságú;
  • hatástartama 5-6 hét;
  • az etilénszintézis gátlása révén lassítja a lombozat öregedését, javítja káliumellátottságát így a répatestbe több cukor épül be;
  • az öregedési folyamatok késleltetése közvetve hozzájárul a nekrotróf kórokozók (Cercospora, Alternaria) elleni védelem hatékonyságának növekedéséhez;

A Juwel egyaránt kiváló hatékonyságú a cerkospórás levélfoltosság, a lisztharmat, az alternáriás és fómás levélfoltosság, a réparozsda és a ramuláriás levélfoltosság ellen. A Juwel egyaránt rendelkezik preventív, kuratív és eradikatív hatással, de – mint minden gombaölôszer – preventív módon alkalmazva a leghatékonyabb.

A Tango Star – kiváló gombaölő hatása mellett – kedvezően befolyásolja a cukorrépa élettani folyamatait. A zöldebb, egészségesebb levél hoszszabb ideig fotoszintetizál, így több cukrot épít be a gyökérbe. A Tango Star a lisztharmat és a cerkospórás levélfoltosság mellett az összes többi gombás levélbetegség ellen is hatékony: komplex védelmet nyújt. A hatóanyagok a zöld növényi részeken 3-4 órán belül felszívódnak, és – a teljes lombozatot védve – a csúcsi részek irányába vándorolnak.
A Tango Star 4-5 hétig hat, így a kezelés biztonsága kétszeri védekezés esetén nagy.

Liquibor
A Liquibor®2-t a jól ismert Solubor®2 DF helyett hozza forgalomba a BASF.
A Liquibor®2 az utolsó állománygyomirtással, illetve az első lombvédelmi kezeléssel egymenetben juttatható ki. Minél korábbi kipermetezést választunk, annál hatékonyabb a bórkezelés. A kora nyári forróságot, aszályt jobban viseli a bórral kezelt cukorrépa, illetve több szénhidrátot képes elraktározni és megőrizni a gyökérben. A Liquibor®2 folyékony formulációjú, könnyen felhasználható bórkészítmény, bórtartalma150 g/l. Bármelyik növényvédő szerrel egy menetben kijuttatható, 4,0–5,0 l/ha dózisban.
Felhasználás
Mivel évjárattól függően hol az egyik, hol a másik kórokozó – esetleg egy időben több kórokozó– fertőz, a kuratív beavatkozás hatékonysága pedig (különösen a cerkospóra ellen) kétséges, megelőző jellegű fungicides védekezésre kell törekedni. Preventív alkalmazással elejét vehetjük a cerkospórás levélragya felszaporodásának, a súlyos járvány kialakulásának.

A védekezés megindításának legvégső időpontja a betegségek tüneteinek megjelenése. Ez a módszer még nagyobb figyelmet igényel, és jelentős kockázattal is jár, főleg ha a cerkospóra elhárításáról van szó. A cerkospórának ugyanis nagyon hosszú a lappangási ideje,ezért a látens fertőzöttség már akkor is számottevő lehet, amikor a látható jelek száma csekély. Ilyenkor legfeljebb a készítmények kuratív hatásában bízhatunk.

A programozott lombvédelem általában hatékonyabb és gazdaságosabb, mint az első tünetek megjelenésekor indított permetezés. A prevenció érdekében az első védekezést a Juwellel július első felében végezzük el.
Javaslatok
  • A július elején preventív módon kijuttatott Juwel 5-6 hétig megvédi a répát a leveleken károsító gombabetegségektől.
  • Megakadályozza a levélváltást, a lombozat idő előtti leszáradását, biztosítja a répatest zavartalan fejlődését, a cukor maradéktalan beépülését. A Juwellel kezelt répa – a készítmény élettani hatásának köszönhetően – könnyebben elviselheti a nyári szárazságot is.
  • Hogy a védettséget a tenyészidőszak végéig biztosítani tudjuk, szükség van még egy védekezésre. Ez a második védekezés augusztus elején-közepén Tango Star®-ral történjen.
  • Ha a répát későn tervezzük betakarítani, a két védekezés sorrendje felcserélhető. Ilyenkor általában elônyösebb, ha az első időpontban juttatjuk ki a Tango Start, a másodikba pedig a Juwelt.
  • Járványos körülmények között a kétszeri Juwel ad jobb eredményt.
Top