Mezőgazdaság

Mezőgazdaság

Kapcsolat

Hagyma károsítók elleni technológia

A hagyma betegségek elleni védelme
A hagyma gombás betegségeinek elhárításakor mindig teljes védekezési programban gondolkodjunk. Vegyük figyelembe, hogy az adott évben milyen ökológiai feltételek alakultak ki, illetve milyeneket alakítottunk ki, például az öntözéssel. A termesztés során a gombabetegségek közül a legnagyobb kárt a hagymaperonoszpóra okozhatja. Éppen ezért fontos, hogy folyamatos védelemben részesítsük az állományt olyan gombaölő szerek használatával, amelyek nemcsak a levél felületén, hanem felszívódva a levél belsejében is hatnak.
Acrobat MZ WG és Forum R
Az Acrobat® MZ WG és a Forum® R kombinált hatóanyagú készítmények. Felszívódó hatóanyaguk, a dimetomorf a levél belsejében, míg a kontakt módon ható mankoceb (Acrobat MZ WG), illetve rézoxiklorid (Forum R) a levél felületén fejti ki hatását.

A BASF 2010-ben újította meg a dimetomorf és a mankoceb kombinációját. Az Acrobat MZ WG egy új, mikrogranulátumos formuláció. Nem porzik, jobban tárolható, kezelhető, adagolása egyszerűbb. Mindeközben megőrizte elődje minden előnyös tulajdonságát.

A dimetomorf hatékonysága a peronoszpórafélékkel szemben egyedülálló. Hosszú hatástartam, gyors felszívódás és csúcsirányba történő szállítódás jellemzi. A kórokozó gomba életciklusának több szakaszában is hat. Gátolja a gombasejtfal kialakulását, aminek következtében a gombasejtek elhalnak.

A kezeléseket átlagos körülmények között 10-12 naponta célszerű elvégezni. Járványveszélyes időszakban 7-9 napos időközök indokoltak. Elsőként az Acrobat MZ WG-t juttassuk ki 2,0 kg/ha-os dózisban, majd a permetezési programot a Forum R-rel folytassuk, mivel a réz hatóanyag elősegíti a fellevelek „páncélosodását”, valamint a fej „záródását”. A Forum R adagja 3,0 kg/ha. A dimetomorf hatóanyagú készítményeket egy vegetációban legfeljebb három alkalommal használjuk, majd váltsunk más hatásmechanizmusú szerre.

A Copac Flow a hagyma növényvédelmében
A Copac Flow® korszerű, folyékony formulációjú rézkészítmény. Hatóanyaga, a rézhidroxid a hagyományos rézvegyületeknél kíméletesebb a növénnyel. A korszerű formuláció miatt a réz koncentrációja alacsonyabb, az egy hektárra jutó növényvédő szer- és rézmennyiség csökkenthető, nagyobb hatékonyság mellett.

A Copac Flow a peronoszpóra és a baktériumos betegségek ellen is hatékony. A réz erősíti a növény epidermiszét, és „lezárja” a növényápolási munkák során keletkezett sérüléseket, ezzel is akadályozva a meggyengült epidermiszen keresztül fertőző gombák és baktériumok megtelepedését.
Rovral Aquaflow
A hagyma botritiszes betegsége ellen megelőző jelleggel, a szedés előtti harmadiknegyedik héten permetezzünk
a Rovral® Aquaflow 1,0 l/ha dózisával. A Rovral Aquaflowval való védekezéssel az állomány alternária elleni védelmét is biztosítjuk.

A folyékony formulációjú Rovral Aquaflow hatóanyaga, az iprodion mély hatású; megelőző jelleggel alkalmazva az általa nyújtott védelem hosszú: 10-12 nap. Botritiszes betegség ellen preventíven alkalmazva a betegség fejen belüli megtelepedését, felszaporodását gátolja meg, és csapadékos évben is lehetővé teszi a biztonságos tárolást.

A permetlé kijuttatását apró cseppekkel, 400-600 l/ha vízmennyiséggel javasoljuk. A levél erős viaszosodása csökkentheti a hatáskifejtést, ezért nedvesítőszer alkalmazása indokolt.

A készítmények keverhetők a BASF összes olyan termékével, amelyet az adott időszakban kell alkalmazni.
 

Védekezési technológia

Top