Mezőgazdaság

Mezőgazdaság

Kapcsolat

Clio + Dash HC a magról kelő gyomok ellen

 
Általános leírás

A Clio olyan széles hatásspektrumú gyomirtó szer, amely levélen és talajon keresztül egyaránt hat a magról kelô egy- és kétszikû gyomnövények ellen. Magról kelô egyszikûek elleni hatása kifejezetten erôs. A kukorica gyomirtására kiválóan alkalmazható, teljes szelektivitású készítmény; a kukorica 1 és 8 leveles stádiuma között bármikor fel lehet használni.

A topramezon hatóanyagú Clio a pirazolok csoportjába tartozó gyomirtó szer. Hatása a karotinoidok bioszintézisének gátlása révén alakul ki. Ebből adódik jellegzetes tünete: a gyomnövények először sárgulni kezdenek, majd kifehérednek,egyes fajok lilás, antociános tünetet mutatnak, végül elpusztulnak. A topramezon levélbe juttatásához nedvesítőszert kell alkalmazni, amely segíti a gyomnövények viaszos felületén keresztüli hatást. Ilyen segédanyag a Dash® HC.

A topramezon levélen és talajon keresztül is felszívódik a gyomnövényekbe. Felszívódás utána hatóanyag elsősorban csúcsi irányba szállítódik, de gyökérirányú szállítódást is kimutattak. A hatóanyag felvétele független a hőmérséklettől és más környezeti feltételektől. Magas hőmérsékleten és erős napsütésben valamivel gyorsabban szállítódik, mint hűvös időben és sötétben. A hajtásokban a kezelés után két órával a hatóanyag 60-70 százaléka mutatható ki. Ez az alapja a szer kiváló esőállóságának.
Hatás
Hatékonysága levélen keresztül

A Clio kiválóan irtja a magról kelő egy- és kétszikű gyomnövényeket. A hatás erőssége a gyomnövények fejlettségétől alig függ: szikleveles és hatleveles kor között közel azonos. A magról kelő egyszikű gyomnövényeket is képes hatleveles korukig – optimális környezetben még később is – elpusztítani. A levélen keresztüli felvétellel a kezeléskor már kikelt gyomnövények pusztíthatók el.

Hatékonysága talajon keresztül

Hatástartam a talajra került hatóanyagtól várható. Ez magról kelő kétszikű gyomnövények ellen általában 30 nap, szulák-keserűfű ellen 10 nap. A fészkesvirágzatúak családjába tartozó gyomok elleni hatása savanyú talajokon gyengülhet. A Clio talajon keresztüli hatására egyszikű gyomnövények ellen 10 napig lehet számítani.

Hatásspektrum

A Clio + Dash HC magról kelő egyszikű gyomnövények elleni hatása kiemelkedő: a kakaslábfűtől a vadkölesig és a muharfajokig minden magról kelő egyszikű gyomfajt elpusztít. Ez különösen azért fontos, mert a magról kelő egyszikű gyomfajok az elmúlt 10-15 évben továbbterjedtek, a legutolsó országos gyomfelvételezés eredményei szerint borításuk tovább nőtt. A kombináció a magról kelő kétszikű gyomnövények sokaságát is képes önmagában kiirtani. Évelő kétszikű gyomnövények elleni hatása a levélfehéredéstől a levélszáradásig, illetve kevésbé fejlett gyomnövények esetében a teljes pusztulásig terjedhet; a mezei acat tőlevélrózsás fejlettségű alakjai például a kezelés után 10-14 nap alatt elpusztulnak.
Technológiai ajánlat
A Clio + Dash HC kombináció a kukorica kettő- és nyolcleveles állapota között bármikor kijuttatható, amikor a magról kelő gyomok tömegesen kettő-négy levelesek. A hatóanyagok gyomokba jutását nitrogéntartalmú műtrágyák (pl. 3-4 kg/ha ammónium-nitrát, 6-8 l/ha Nitrosol) permetlébe keverésével fokozhatjuk. A permetezést követően egy-két hétig enyhe perzselésnyomokat figyelhetünk meg a kukorica levelén.

A kultúrnövény érzékenysége

Kiváló szelektivitása révén a Clio + Dash HC minden kukoricatermesztési módban és fajtában,hibridben alkalmazható, beleértve a szemes, siló- és csemegekukoricát, valamint a vetőmag-előállítást is.

A Clio + Dash HC kombináció alkalmazásakor a nedvesítőszer miatt a legérzékenyebb vonalak,hibridek, illetve egyes csemegekukorica-fajták maximálisan 10-12 százalékos, rövid ideig tartó levélsárgulást, levélfehéredést mutatnak. Ezek a tünetek a kezelés után 10-14 napon belül nyomtalanul elmúlnak, anélkül hogy a növények növekedését és termését befolyásolnák.

Vetésváltás

A biztonságos vetésváltás érdekében egy tenyészidőszakon belül csak egyszer kezeljünk karotinoid-bioszintézist gátló hatóanyagot tartalmazó gyomirtó szerrel! A Clióval és kombinációival kezelt kukorica után korlátozás nélkül vethetők kalászosok és kukorica. Mélyszántást követően vethető napraforgó. A kezelés után 18 hónap elteltével vethető szója, a többi kultúra a kezeléstől eltelt 14 hónap után vethető. A Clio és kombinációi nem használhatók cirok,cirkos kukorica, köles, valamint szudánifű gyomirtására. Clio-kezelést követően extrém száraz körülmények között az utóveteményként vetett szója levélszéle kifehéredhet.

A permetezőgép tisztítása

A permetezőgépet, a csővezetékeket és a szórófejeket a permetezést követően lúgos mosószerrel alaposan ki kell mosni, majd az újabb permetezés előtt tiszta vízzel ki kell öblíteni.

Technológiai javaslat

Top