Mezőgazdaság

Mezőgazdaság

Kapcsolat

Burgonya védelmének technológiája

A Stomp Super a burgonya alapgyomirtásában
A burgonya kezdeti gyommentessége, zavartalan fejlődése érdekében célszerű olyan gyomirtószert, illetve kombinációt használni, amely mind az egyszikű, mind a kétszikű magról kelőgyomok ellen hatékony. A Stomp Super® bevált készítmény a burgonya gyomirtásában, mivel talajon keresztüli megbízható hatása révén hosszú ideig tartó védelmet biztosít a magrólkelő gyomok ellen. Széles körben (több kultúrában) használható, és könnyen elérhető.

Hatóanyaga, a pendimetalin a bemosócsapadék hatására a talaj 1-3 cm-es felső rétegében marad, és ott fejti ki hatását. A pendimetalin a csapadék hatására csak minimális mértékben mozog lefelé a talajban, így hosszú ideig gátolja a gyomnövények kicsírázást. A pendimetalin gátolja az osztódó szövetekben a sejtek osztódását és megnyúlását, így az érzékeny gyomfajok még kelésük előtt elpusztulnak. Amennyiben a gyomnövények a permetezést megelőzően
már kikeltek, a Stomp Super akadályozza a gyökérzet fejlődését. Az egyszikűeknél a sejtnövekedést leállítva a gyökérváltást teszi lehetetlenné, a kétszikűeknél a levelek torzulását, bőrszerűvé, törékennyé válását idézi elő.

A Stomp Super mind az egyszikűek, mind a kétszikű gyomok ellen hatékony. Az egyszikűek közül jól irtja a vadkölest, a muharfajokat, az ecsetpázsitot és a széltippant, a kétszikű gyomok közül a libatopféléket, a selyemmályvát, a pásztortáskát, a tyúkhúrt, az árvacsalánféléket, hogy csak a leggyakoribbakat említsük. A Stomp Super a már kikelt és négylevelesnél
fejlettebb, valamint a mélyen gyökerező, illetve évelő gyomokat nem pusztítja el.
Javasolt technológia
A Stomp Super javasolt dózisa homokos, laza talaj esetén 4,0 l/ha, kötött, agyagos talajon 5,0 l/ha. Hatására az érzékeny gyomfajok nem kelnek ki, míg a permetezés előtt már kikelt, fejlődésük kezdetén lévő gyomok növekedése leáll, hervadás figyelhető meg. A gyomok fejlettségétől függően a pusztulás 3-10 nap alatt következik be. Megfelelő kombinációs
partnerrel kiegészítve a burgonya kelése előtt juttassuk ki a végleges bakhátra, a megnövekedett talajfelület miatt emelt dózissal. A Stomp Supert apró morzsás, jól elmunkált talajra kell egyenletesen kipermetezni. A permetlé mennyisége 200-300 l/ha. Fontos, hogy a területen ne legyenek 2-3 cm-nél nagyobb rögök, amelyek a permetlé egyenletes bemosódását megakadályozzák. Az elvárt gyomirtó hatás kialakulásához 15-20 mm csapadék vagy ennek megfelelő öntözés szükséges a kijuttatást követő két héten belül.

Keverhetőség

A kétszikűirtó hatás kiegészítése céljából a Stomp Super más, ebben az időszakban alkalmazható gyomirtó szerekkel keverhető.
A burgony fertőző betegségek elleni védelme
Újdonság a burgonya növényvédelmében
Az Orvego egy a BASF által a burgonya fitoftóra elleni védelmére kifejlesztett új, innovatív készítmény. Az Orvego két hatóanyagot tartalmaz, az új fejlesztésű Initium (300 g/l) és a jól ismert dimetomorf (225 g/l) kombinációja. A készítmény
kifejezetten a burgonyafitoftóra ellen lett engedélyezve.

Az Initium a BASF legújabb gombaölőszer-hatóanyag fejlesztése, egy új csoportba tartozó, új hatásmechanizmusú hatóanyag. Hatásmódja, a vaxdinamikus hatásmód is új. Az Initium a növény epidermiszének viaszrétegébe, annak felszíne alá épül be, nagyfokú esőállóságot biztosítva a hatóanyagnak. A növény növekedésével összhangban, nedvesség
hatására hatóanyag szabadul fel, és a viaszrétegben újrarendeződve védi az új növekményeket is. Az Initium a peronoszpórafélék mitokondriális légzését gátolja a citokróm bc1 rendszerben. Az Initium hatására leáll a zoospórák csírázása, kirajzása és a gombafonalak növekedése. Az Initium engedélyeztetési profilja kiváló, így az Orvego
III. kategóriás, szabad felhasználású készítmény.

A dimetomorf hatékonysága a peronoszpórafélékkel szemben (ide tartozik a burgonyavész kórokozója is) egyedülálló. Hosszú hatástartam, gyors felszívódás és csúcsirányba történő szállítódás jellemzi. A kórokozó gomba életciklusának több szakaszában is hat. Gátolja a gombasejtfal kialakulását, aminek következtében a gombasejtek elhalnak. A két
hatóanyag kombinációja eredményeként az Orvego mind preventív, mind kuratív, mind eradikatív hatással is rendelkezik, így hatékonyan védi a burgonyát a fitotftóra-fertőzés ellen.

Az Orvego dózisa 0,8 l/ha, egy szezonban legfeljebb háromszor ajánlott használni.
Acrobat MZ WG és Forum R
Az Acrobat® MZ WG és a Forum® R kombinált hatóanyagú készítmények. Felszívódó hatóanyaguk, a dimetomorf a levél belsejében, míg a kontakt módon ható mankoceb (Acrobat MZ WG), illetve rézoxiklorid (Forum R) a levél felületén fejti ki hatását.

A BASF 2010-ben újította meg a dimetomorf és a mankoceb kombinációját. Az Acrobat MZ WG egy új, mikrogranulátumos formuláció. Nem porzik, jobban tárolható, kezelhető, adagolása egyszerűbb. Mindeközben megőrizte elődje minden előnyös tulajdonságát.

A védekezés stratégiája

A burgonya gombás betegségeinek elhárításakor mindig teljes védekezési programban gondolkodjunk. Vegyük figyelembe, hogy az adott évben milyen ökológiai feltételek alakultak ki, illetve milyeneket alakítottunk ki, például az öntözéssel. A burgonyára a sorok záródásától egészen a virágzás végéig a burgonyavész jelenti a legnagyobb veszélyt.
Ebben az időszakban van nagy jelentősége annak, hogy folyamatos védelemben részesítsük az állományt olyan gombaölő szerek használatával, amelyek nemcsak a levél felületén, hanem felszívódva a levél belsejében is hatnak. Emellett előnyös, ha a választott készítmény az alternáriás betegségek ellen is hatásos.

A technológia összeállítása

A kezeléseket átlagos körülmények között 10-12 naponta célszerű elvégezni. Öntözött burgonyában vagy járványveszélyes időszakban 7-9 napos időközök indokoltak. Elsőként az Orvego-t 0,8 l/ha-os dózisban jutassuk ki, már a virágbimbók megjelenésekor. A permetezési programot a Forum R-rel folytassuk, ennek adagja 3,0–3,5 kg/ha. A dimetomorf
hatóanyagú készítményeket összesen három alkalommal használjuk, majd váltsunk más hatásmechanizmusú
szerre. A virágzás végétől áttérhetünk a kontakt módon ható készítmények alkalmazására. Használatuk megelőző jelleggel javasolható. Erőteljes alternáriás fertőzés fellépése esetén az Acrobat MZ WG 2,0 kg-os dózisa ajánlott, amely mind a fitoftóra, mind az alternária ellen különösen hatékony. A Forum R az alternária elleni hatása mellett
baktériumos betegségek fellépését is gátolja.

A permetlé kijuttatását apró cseppekkel, fejlett állományban légbefúvásos permetezőgéppel, géptípustól függően 400-600 l/ha vízmennyiséggel javasoljuk.

A készítmények keverhetők a BASF összes olyan termékével, amelyet az adott időszakban kell alkalmazni.
Védekezés Polyram DF-fel
A zöldségnövények védelmének egyik alapkészítménye a Polyram® DF. Hatóanyaga a metiram (70%); számos betegség ellen fő- vagy mellékhatással rendelkezik. A Polyram DF-nek jelentős fiziológiai hatása is van a kémiai kötésben szereplő cink miatt, amely a zöldségnövények egyik fontos tápeleme.

A Polyram DF hatóanyaga, a metiram hatását kontakt módon, a levelek felületén fejti ki. Megelőző jelleggel alkalmazva az általa nyújtott védelem hosszú, 7-10 nap. Burgonyában fitoftóra és alternária ellen hatásos. Preventív alkalmazása meggátolja e betegségek kórokozóinak megtelepedését, felszaporodását.

A Polyram DF-et a burgonya fejlődésének kezdeti szakaszában, egészen a sorzáródásig, majd a szisztemikus blokk befejezése után, a virágzást követően érdemes alkalmazni. Megelőző jelleggel már a fertőzés feltételeinek meglétekor végezzük el a permetezést 1,5–1,8 kg/ha-os dózissal.

A permetezést apró cseppekkel, fejlett állományban légbefúvásos permetezőgéppel, géptípustól függően 400-600 l/ha vízmennyiséggel javasoljuk.

A készítmény keverhető a BASF összes olyan termékével, amelyet az adott időszakban kell alkalmazni
A Copac Flow a burgonya növényvédelmében
A Copac Flow® korszerű, folyékony formulációjú részkészítmény. Hatóanyaga, a rézhidroxid a hagyományos rézvegyületeknél kíméletesebb a növénnyel. A korszerű formuláció miatt a réz koncentrációja alacsonyabb, az egy hektárra jutó rézmennyiség csökkenthető, nagyobb hatékonyság mellett. A Copac Flow az alternária és a baktériumos betegségek
ellen is hatékony.

A réz erősíti a növény epidermiszét, és „lezárja” a munkák keletkezett sérüléseket, ezzel is akadályozva a meggyengült epidermiszen keresztül fertőző gombák és baktériumok megtelepedését. Élelmezés-egészségügyi várakozási ideje rövid, 7 napos.
Rovarkártevők elleni védekezés
Az Alverde

Az Alverde® egy új hatásmechanizmusú, új hatóanyagcsoportba (szemikarbazonok) tartozó rovarölő készítmény. Hatóanyaga, a metaflumizon gyomor- és érintőméreg, az axonok Na-csatornáinak gátlásával az idegingerület vezetését blokkolja. Az Alverde hatására 4 órán belül leáll a burgonyabogár táplálkozása, majd a metaflumizon a rovar bénulását és 12 órán belüli pusztulását okozza. A készítmény a fiatal lárvákat és az imágókat egyaránt nagy hatékonysággal
pusztítja.

A metaflumizon és más rovarölő hatóanyagok közötti kereszttolerancia nem ismert. A készítmény minden hőmérsékleten hatékony, hatásfokát a magas hőmérséklet sem csökkenti. Esőállósága igen jó. Az Alverde alkalmazása nem jelent veszélyt a hasznos ízeltlábúakra. Javasolt dózisa 0,25 l/ha. Egy évben kétszer ajánlatos kijuttatni.

Javaslat

Figyeljük a betelepedő bogarak mennyiségét és a tojásrakást! Érdemes megjelölni az első megtalált tojáscsomót annak érdekében, hogy megfigyelhessük a tojások fejlődését és megítélhessük a lárvák kelését. A védekezés fiatal lárvák ellen a legkönnyebb és leghatékonyabb.

Védekezési technológia

Top