Mezőgazdaság

Mezőgazdaság

Kapcsolat

Borsó gyomirtási technológia

Általános leírás

A magról kelő egyés kétszikű gyomnövények legnagyobb része így kiiktatható. Szelektivitása kiváló. Az állománykezelések teljes gyomspektrumra kiterjedő gyomirtást biztosítanak. Alkalmazásuk elsősorban a vetőmag-előállításban, illetve a szárazborsó-termesztésben indokolt. A keresztesvirágú gyomok megjelenése esetén javasoljuk a Stomp 330 preemergens kijuttatását követően az állománykezelést Basagran használatával.
Hatás

A borsóval együtt kelnek a korábban csírázó egy- és kétszikű gyomnövények: a vadrepce, a repcsényretek, a libatopfélék, a keserűfűfélék, a vadzab stb. Preemergens gyomírtásra javasoljuk a Stomp 330 4,0-5,0 l/ha adagját, amely a borsó korai vetése után a talaj felszínére kijuttatva 6 hétig fejti ki hatását. A posztban alkalmazott Basagrannak utóvetemény-hatása nincs, a vetésforgóba cukorrépa, napraforgó, repce problémamentesen kerülhet.
Felhasználás

Gyakorlati tapasztalat, hogy a Basagran alkalmazásakor a borsó összevirágzik. Ez különösen a zöldborsó termesztésben jelentős előnyöket biztosít (egyszerre történő érés és betakarítás).
Javaslatok
  • Ha a borsó kissé fejlettebb az optimálisnál, esetleg virágbimbók is megjelentek, csak Basagran használható. Önmagában alkalmazva nem veszélyezteti a virágokat.
  • Az egyszikű gyomok megjelenése esetén szelektív egyszikűirtó készítményekkel lehet védekezni, de csak a Basagran-kezelés után 4-6 nappal.
  • A gyomok száradása a gyors kontakt hatás miatt napfényes időben már 24-48 óra után megindul. Hűvös, csapadékos, borult időben leáll a gyomok fejlődése, de a sárgulás és száradás már néhány napfényes óra után jelentkezik.
  • Hormonhatású szerrel együtt a bentazon gyorsabb és tartósabb hatású, mint önmagában kijuttatva, de fontos, hogy a borsó fajtája és fejlettsége elviselje ezt a kezelést. Ezért csak ismert reakciójú borsófajtában alkalmazzuk a kezelést, és csak akkor, amikor a levélzet viaszrétege ép.
  • Eső után legalább 48-72 óra száraz időt kell várni a viaszréteg képződésére!

Technológiai javaslat

Top