Mezőgazdaság

Mezőgazdaság

Kapcsolat

Kalászosok gyomirtása Arrat + Dash HC-vel

Általános leírás
Az Arrat® kétszikű gyomok ellen ható, szelektív levélherbicid, az őszi búza, az őszi árpa és a tavaszi árpa gazdaságos gyomirtó szere átlagos gyomviszonyok mellett. Két hatóanyag gyári kombinációja, alkotórészei a tritoszulfuron és a dikamba. A tritoszulfuron a szulfonilkarbamidok csoportjába tartozik, míg a dikamba a benzoesav-származékok közé. A tritoszulfuron kiváló szelektivitással rendelkezik a gabonafélékben, kukoricában, rizsben és fűfélékben.Hatását a magról kelő és évelő kétszikű gyomokra fejti ki. Széles hatásspektruma révén kiváló gyomirtó szer önállóan és kombinációban is. A dikamba ismert kombinációs partner a kétszikű gyomnövények ellen.
A hatóanyagok felvétele
A tritoszulfuron főleg a zöld leveleken keresztül jut be a növényekbe. A hatóanyag felvételét és a növényben való szállítódást a segédanyagként kijuttatott Dash HC meggyorsítja. A növénybe bejutott hatóanyag mind csúcsi, mind gyökérirányba gyorsan szállítódik. A dikamba szintén főleg a zöld növényi részeken keresztül jut be a gyomnövényekbe. A kikelt és a kelésben lévő gyomnövények egyaránt felveszik a hatóanyagot. A talaj felszínére jutó hatóanyag még 1-2 héten át bejuthat a kelő gyomnövényekbe, de az Arrat-kezelés során kijuttatott hatóanyag mennyisége kevés a hatástartamhoz. A dikamba szintén szállítódik gyökér- és csúcsi irányba is. Bizonyos idő elteltével mindkét hatóanyag lejut a gyökerekbe, föld alatti hajtásokba,ahol – főleg az évelő kétszikű gyomnövényeken – gátolja az újabb hajtások kialakulását. A tritoszulfuron és a dikamba nem gátolja egymás felvételét és hatásának kialakulását.
Hatásmód
A tritoszulfuron, a többi szulfonil-karbamid hatóanyaghoz hasonlóan, gátolja az acetolaktátszintetáz enzimek működését. Ezek az enzimek végzik a sejtekben a létfontosságú aminosavak közé tartozó valin, leucin és izoleucin szintézisét. Ezek termelésének elmaradása után – primer tünetként– leáll a sejtosztódás, növekedés, majda fogékony növények sárgulással, fehéredéssel reagálnak a kezelésre, s végül elpusztulnak. A dikamba a benzoesav-származékú herbicidekre jellemző auxin-tüneteket okoz, amire a sejtek koordinálatlan osztódással reagálnak, torz növekedés kezdődik, majd a fogékony gyomoknövekedése leáll, s a növények elhalnak.

Tünetek
Az Arrat kijuttatása után együttes tünetek jelennek meg a gyomnövényeken. A tritoszulfuron először leállítja a fogékony gyomnövények növekedését,majd sárgulást, fehéredést, esetleg antociánosodást okoz, míg a dikamba torzulást,szalagosodást, lankadást, majd pusztulást vált ki.

A hatást befolyásoló tényezők
  • Az Arrat optimális hatásának eléréséhez a permetlébe additív hatású adalékanyagot kell keverni. Jelen esetben ez a Dash HC, amely a hatóanyagok gyorsabb felszívódását és a növényben való szállítódását segíti.
  • Az ajánlott dózisban (Arrat 0,2 kg/ha + Dash HC 0,5 l/ha) a Dash HC csökkenti a permetcsepp párolgását, így a hatóanyagok jobb felszívódását még inkább segíti.
  • A jó gyomirtó hatás kialakulásához fontos, hogy a gyomnövények kettő-hat leveles állapotban legyenek.
  • Kora tavaszi kijuttatás esetén fontos, hogy a permetezés napján fagymentes időjárás legyen. A magasabb hőmérséklet segíti a hatóanyagok felvételét és a hatás kialakulását. Nem marad el a herbicid hatás, ha a permetezés után hűvös, csapadékos idő, esetleg 1-2 napos hóborítás következik. A permetezés után 4-5 órával lehulló csapadék nem befolyásolja a herbicid hatás kialakulását.

Hatástartam
Az Arrat csak a kikelt vagy kelőfélben lévő gyomnövényeken fejti ki hatását. A kezelést követően kikelő gyomnövényekkel szemben gyomirtó hatása nem kielégítő. Normál felhasználás mellett a soron következő kultúrára a kijuttatott hatóanyagok nincsenek hatással. Ha röviddel a kezelés után mégis más kultúrát kell vetni a területre,talajművelés nélkül tavaszi gabona vagy kukorica minden kockázat nélkül vethető.
Javaslatok
  • Az Arrat + Dash HC kombinációt 0,2 kg/ha + 0,5 l/ha adagban kell kipermetezni az őszi gabonafélék háromleveles korától a bokrosodás végéig. Tavaszi árpában a kezelést a bokrosodás közepéig be kell fejezni.
  • A kombináció az őszi búza, őszi árpa és tavaszi árpa minden fajtájában alkalmazható.
  • A permetezést finomporlasztással, 200-300 l/ha permetlé felhasználásával ajánljuk elvégezni.

Keverhetőség
Az Arrat + Dash HC kombináció magról kelő és évelő kétszikű gyomok ellen hatásos. Egyszikű gyomokkal fertőzött területen Athosszal®2 javasoljuk kijuttatni, tankkombinációban. Az Arrat + Dash HC kombináció keverhető regulátorokkal (pl. Cycocel 460-nal), fungicidekkel, inszekticidekkel vagy folyékony műtrágyával, illetve lombtrágyával. Ilyen esetben a kombinációs partnerre vonatkozó előírásokat is figyelembe kell venni.

Egyszerre nem ajánlatos két növényvédőszernél, illetve egy növényvédőszer, egy levéltrágya és egy additív anyag kombinációjánál többet összekeverni, mert a többszörös kombináció fizikai paraméterei megváltoznak, és károsodást okozhatunk a kultúrnövényen!

Az Arrat + Dash HC permetlé előkészítése során ügyelni kell a helyes keverési sorrendre: előbb az Arrat adagját kell kevés vízben feloldani (1-2 perc előáztatás után), amit folyamatos keverés mellett a permetezőgéptartályába kell önteni, majda Dash HC adagját vékony sugárban kell belejuttatni a folyamatosan kevert vízbe.Túl gyors öntés esetén „túrósodás” léphet fel. Túl hideg permetezővíz esetén is előfordulhat kicsapódás, ami folyamatos keveréssel elmúlik.
A gyomirtás optimális időpontja
Az előző oldali technológiai ábrából és leírásból egyértelműen kiderül, hogyan érdemes az Arrat + Dash HC kombináció használatát időzíteni. A gyomirtó szeres kezeléseket a gabona bokrosodásának befejeződésekor optimális elvégezni, ennek időpontját azonban nem mindig könnyű megállapítani.

Ősz és tél
Ha kedvező az őszi időjárás, és október végéig kicsírázik a mag, amit nem követ kemény korai fagy, a gabona bokrosodása általában már ősszel megindul. Enyhe teleken az oldalhajtások megmaradnak, néha még fejlődnek is. Máskor a friss vetésnek kedvezőtlen feltételekkel kell szembenéznie. Ha száraz az ősz, a gabonafélék (őszi búza, őszi árpa, rozs,tritikálé) jó esetben kikelnek, kicsíráznak, de bokrosodni már nem tudnak. Száraz, hidegteleken az oldalhajtások egy része el is pusztulhat.

Korai gyomirtás – bővebb termés
A bokrosodás folyamata tavasszal időjárástól függően hosszabb-rövidebb ideig folytatódik,s általában április első,második dekádjában zárul. Csapadékos, meleg időben korábban,már április 5. körül lehet szárba indult növényt látni. Ha az idő hűvös, esős, a bokrosodás elhúzódik: 2006-ban például – fajtától függően– április 15-20. körül fejeződött be.A gyomirtás optimális időpontja a bokrosodás vége, hiszen a gyomnövények még fiatalok,érzékenyek, de már rendelkeznek zöld levélfelülettel.

A bokrosodás vége
A bokrosodás végi állapot (BBCH 31) azt jelenti, hogy a gabona szárba indult, az első nódusz (szárcsomó) kitapintható a főszáron. A mellékhajtások később jutnak el ide. A fejlettségről úgy győződhetünk meg, hogy a táblán néhány helyen (de nem a táblaszélen vagy a taposott részeken, mert ott a növények előrébb tarthatnak) kiveszünk fél marék növényt,és megvizsgáljuk. A növénymagasság ilyenkor 20-30 cm körül lehet.

Az első nódusz kitapintása után már tilos hormonhatású vegyszerrel permetezni, hiszen a gabona a kalászdifferenciálódás szakaszába lépett. Ez azt jelenti, hogy a szár végén (a levélhüvelyben) kialakulnak azok a sejtcsoportok, amelyekből a kalász kifejlődik. A gabonais felveszi a hormonhatású vegyszereket, de alapesetben 24 óra alatt le is bontjaőket, így a szer nem okoz tüneteket. A kalászdifferenciálódás szakaszában azonban ezek a hatóanyagok (mesterséges auxinok és egyéb olyan anyagok, amelyek növekedési rendellenességet okozhatnak) megzavarják az intenzív sejtosztódás érzékeny folyamatát, és kalásztorzulást, terméketlenséget válthatnak ki.
 
Top