BASF mezőgazdasági megoldások Magyarország
BASF mezőgazdasági megoldások Magyarország

Kapcsolat

LIMUS® CL

Ureázgátló

A Limus® CL a BASF ureázgátlója

A Limus® CL a BASF által kifejlesztett, formuláció-stabilitását és hatáskifejtését tekintve is kiváló hatékonyságú ureázgátló.

A Limus® CL a karbamid hidrolízisét katalizáló ureáz-enzimek működését gátolja, ezzel lassítja a hidrolízist és jelentősen csökkenti az ammóniaképződést és -veszteséget.

A különféle talajoknak különbözik az ureáz-enzim összetétele és aktivitása. A talajban élő szervezetek széles köre termel egymástól kissé eltérő ureáz-enzimeket, és a különböző ureáz-enzimeket más-más ureázgátlók képesek blokkolni.

A Limus® CL két hatóanyag (az NBPT és az NPPT) kombinációja, ezért az ureáz-enzimek nagyobb csoportját képes működésében gátolni, mint a csak egy hatóanyagot tartalmazó termékek.

Az ammóniaveszteség hozamcsökkenéshez vezethet. Ha csökkentjük az ammóniaképződést, akkor a kijuttatott karbamid jobban hasznosul, a növények több nitrogénhez jutnak, végeredményként pedig magasabb hozamot érhetünk el, kisebb környezetterhelés mellett.

Felhasználási javaslat:

Folyékony nitrogén műtrágyák adalékanyagaként, a karbamid hidrolízisét elősegítő ureázenzim működésének lassítására, az ammónia- és széndioxid-veszteség csökkentésére. Limus® CL nélkül a karbamidtartalmú fejtrágyákat célszerű a várható eső előtt kijuttatni az ammóniaveszteség mérséklése céljából. A Limus® CL -lel stabilizált oldattrágyák hosszabb ideig maradnak stabilak száraz körülmények között is. Védett új formulációja rugalmasabb keverhetőséget, tárolást és alkalmazást tesz lehetővé.

Fejtrágya-kijuttatás időzítése Limus® CL kezelés nélkül és Limus® CL kezeléssel
HatóanyagNBPT 18,94 m/m% NPPT 6,25% m/m%
Kiszerelés5 l, 10 l
Dózis1,0 l/1000 l oldattrágya (0,02–0,3 m/m% a folyékony műtrágyában jelenlévő karbamid-nitrogén karbamidban kifejezett tömegszázalékához viszonyítva).
Kijuttatási időszakoldattrágya kijuttatásával egy menetben
Top