Kisiskolásoknak szóló oktatási programmal segítjük a magyar gazdákat

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon!

Ismeretlen hősök

Az emberek ritkán gondolnak bele, hogy a gazdáknak köszönhetően emelhetik le a friss gyümölcsöt az áruházi polcról vagy készíthetik el családjuknak a vasárnapi ebédet. Nem tudnak a hajnali kelésekről, a hétvégi munkákról és azokról az egyre sűrűsödő kihívásokról, amelyekkel a mezőgazdaságban dolgozóknak nap mint nap meg kell küzdeniük. Mi úgy gondoljuk, hogy ezen változtatni kell – meg kell mutatni a magyar társadalomnak, hogy a gazdákat valódi megbecsülés illeti! De hogyan érhetjük ezt el?

Kihívások kora

A BASF szoros kapcsolatot ápol a magyar gazdákkal, így első kézből láthatjuk, hogy milyen nehézségekkel szembesülnek naponta: kiszámíthatatlan időjárási körülmények között kell gazdálkodniuk, amelyek nap mint nap ismeretlen kihívások elé állítják őket. Az Európai Unió egyre szigorodó növény- és környezetvédelmi előírásokat vezet be, amely miatt a régi bevált termékek helyett újabb és újabb növényvédő szereket kell megismerniük. Évről évre, rohamosan változó technológiákat kell elsajátítaniuk - e mellett pedig sokszor érzik úgy, hogy a társadalom nem becsüli meg a munkájukat.

Hiszen mit lát ebből az átlagos, elvárosiasodott ember? Sajnos nem sok mindent. Hiszen amíg van élelmiszer a boltok polcain, addig nem gondolnak bele, hogyan is került az oda. Nem látják a komplex munkafolyamatokat, a folyamatosan fejlődő technikai újításokat, azt, hogy a mezőgazdaság milyen hatással van az ő jövőjükre is - mintha két világ élne egymás mellett. Egyszerűen hiányzik a híd, ami közelebb hozza az átlagembereket a mezőgazdaságban dolgozókkal, ami megismerteti velük akár csak a legegyszerűbb munkafolyamatokat.

Ezért gondoljuk úgy, hogy edukálnunk kell a magyar társadalmat, meg kell mutatnunk, hogy a gazdák milyen fontos munkát végeznek! Ennek a problémának a megoldására hívtuk életre a Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás elnevezésű kezdeményezést.

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás

A kezdeményezéssel szeretnénk felhívni az emberek figyelmét a gazdák problémáira, emellett valódi, kézzelfogható segítséget is kívánunk nyújtani a mezőgazdaságban dolgozóknak. Ezért döntöttünk úgy, hogy azokhoz az emberekhez szólunk, akik még nem előítéletesek és nyitottak az új dolgok megismerésére: a gyermekekhez.

Úgy gondoljuk, hogy már egészen kis korban meg kell mutatnunk, hogy mennyi mindent köszönhetünk a gazdáknak, akik minden nap hajnalok hajnalán kelnek, hogy nekünk legyen mit az asztalra tenni. Ezt a gondolatot fogjuk bevinni az általános iskolákba, a Földigilisztától a műholdig, avagy a korszerű növénytermesztés című tananyaggal. Örömünkre szolgál, hogy 2022 nyara során két csoport is elvégezte akkreditált, három alkalmas, online megrendezett pedagógus-továbbképzési programunkat! Az ingyenes kurzuson részt vevő tanárok megismerkedtek a modern mezőgazdasági termelés legfontosabb folyamataival, a tudást pedig szeptembertől általános iskolai tanórák keretein belül fogják átadni az 5. és 6. osztályos gyermekeknek szerte az országban. Reméljük, hogy így már ők is tisztában lesznek azzal, hogy mennyi mindent köszönhetnek a mezőgazdaságban dolgozóknak.

A következő generáció? Irány a gazdaság!

Idén áprilisban egy online tanulmányi versenyt is rendezünk általános iskolák csapatai között, amely után a győztesek májusban ellátogathatnak egy igazi gazdaságba, és saját szemükkel bizonyosodhatnak meg a gazdák emberfeletti erőfeszítéseiről. Itt az amúgy a mobiltelefonok világában élő gyerekek megtanulhatják értékelni a kétkezi, kemény munkát – sőt, lehet, hogy kedvet kapnak ahhoz, hogy felnőttként ők is a mezőgazdaságban helyezkedjenek el!

A gyerekek és a kísérő tanárok kényelme érdekében olyan gazdaságot fogunk kiválasztani a program helyszínéül, amely a győztes csapat számára könnyedén és gyorsan megközelíthető. Így biztosítjuk azt, hogy az idő ne utazással, hanem élményekkel teljen! A verseny hamarosan kezdődik, amelyre a vállalkozó szellemű csapatok tanárai az alábbi e-mail címen jelentkezhetnek április 14-ig: meszaros.nora@hellorepublic.hu

Jelentkezzen Ön is továbbképzési programunkba!

Ne maradjon le továbbképzési programunk utolsó kurzusáról!

A programban eddig 49 település 52 iskolájának 70 tanára vett részt, akik több mint 7000 diáknak adták át a tudást a mezőgazdaság csodáiról! A pozitív visszajelzéseknek köszönhetően még mindig várjuk olyan vállalkozó kedvű általános iskolai tanárok jelentkezését, akik szívesen részt vennének ebben az egyedülálló kezdeményezésben! Vegye fel velünk a kapcsolatot minél hamarabb, hiszen a közeljövőben már csak következő, három napos kurzusunkat fogjuk megrendezni! A kurzust 2023. január 3-án, 5-én és 7-én, online fogjuk megtartani. Jelentkezzen most, erről nem érdemes lemaradni!

Tovább

Szakmai Ártalom / 11. rész – Exkluzív adás Winkler Róberttel, és egy nap a mezőgazdaságban

A Szakmai Ártalom 11. részében a BASF Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon elnevezésű kampányáról beszélgetett exkluzív vendégünk, Winkler Róbert újságíró-youtuber Benkő András termékmenedzserrel és Polgárné Balogh Eszter agrár-mérnöktanárral, a kampány oktatási programjának akkreditált oktatójával. Többek között szó volt arról, hogy napjainkban a gazdáknak milyen kihívásokkal kell szembenézniük a hétköznapok során, és arról is szó esett, hogy a BASF hogyan szeretne segíteni a mezőgazdaságban dolgozóknak a kampánnyal

Ezek után Winkler Róbert eltöltött egy napot egy családi gazdaságban, ahol testközelből tapasztalhatta meg a mezőgazdasági munka nehézségeit és szépségeit.

Kampányunkat egy különleges sajtótájékoztatón is bemutattuk

2022. szeptember 29-én különleges módon, egy pékségben megrendezett sajtótájékoztató keretein belül mutattuk be kampányunkat a hazai médiumoknak. Hajnal Gábor, a BASF Hungária Kft. marketing vezetőjének köszöntőjét követően Korda Gabriella, a BASF Hungária Kft. marketing-kampánymenedzsment csoportvezetője tartott rövid prezentációt, amely során ismertette a kampány hátterét és célkitűzéseit. Utána egy kerekasztal beszélgetés következett, amely moderátorának a kampányból már jól ismert Winkler Róbertet kértük fel. Winkler Benkő Andrással, a BASF termékmenedzserével és Polgárné Balogh Eszter agrármérnök-mérnöktanárral beszélgetett, akiknek köszönhetően az újságírók részletesebb betekintést kaphattak a kampányba.

A sajtótájékoztatóval az volt a célunk, hogy a kampány híre a sajtóban is megjelenjen, és még több emberhez eljusson, hogy Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon!"

Top