BASF Mezőgazdasági Megoldások Magyarország
Mezőgazdaság

Kisiskolásoknak szóló oktatási programmal segítjük a magyar gazdákat

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon!

Ismeretlen hősök

Az emberek ritkán gondolnak bele, hogy a gazdáknak köszönhetően emelhetik le a friss gyümölcsöt az áruházi polcról vagy készíthetik el családjuknak a vasárnapi ebédet. Nem tudnak a hajnali kelésekről, a hétvégi munkákról és azokról az egyre sűrűsödő kihívásokról, amelyekkel a mezőgazdaságban dolgozóknak nap mint nap meg kell küzdeniük. Mi úgy gondoljuk, hogy ezen változtatni kell – meg kell mutatni a magyar társadalomnak, hogy a gazdákat valódi megbecsülés illeti! De hogyan érhetjük ezt el?

Kihívások kora

A BASF szoros kapcsolatot ápol a magyar gazdákkal, így első kézből láthatjuk, hogy milyen nehézségekkel szembesülnek naponta: kiszámíthatatlan időjárási körülmények között kell gazdálkodniuk, amelyek nap mint nap ismeretlen kihívások elé állítják őket. Az Európai Unió egyre szigorodó növény- és környezetvédelmi előírásokat vezet be, amely miatt a régi bevált termékek helyett újabb és újabb növényvédő szereket kell megismerniük. Évről évre, rohamosan változó technológiákat kell elsajátítaniuk - e mellett pedig sokszor érzik úgy, hogy a társadalom nem becsüli meg a munkájukat.

Hiszen mit lát ebből az átlagos, elvárosiasodott ember? Sajnos nem sok mindent. Hiszen amíg van élelmiszer a boltok polcain, addig nem gondolnak bele, hogyan is került az oda. Nem látják a komplex munkafolyamatokat, a folyamatosan fejlődő technikai újításokat, azt, hogy a mezőgazdaság milyen hatással van az ő jövőjükre is - mintha két világ élne egymás mellett. Egyszerűen hiányzik a híd, ami közelebb hozza az átlagembereket a mezőgazdaságban dolgozókkal, ami megismerteti velük akár csak a legegyszerűbb munkafolyamatokat.

Ezért gondoljuk úgy, hogy edukálnunk kell a magyar társadalmat, meg kell mutatnunk, hogy a gazdák milyen fontos munkát végeznek! Ennek a problémának a megoldására hívtuk életre a Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás elnevezésű kezdeményezést.

Szerintünk a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás

A kezdeményezéssel szeretnénk felhívni az emberek figyelmét a gazdák problémáira, emellett valódi, kézzelfogható segítséget is kívánunk nyújtani a mezőgazdaságban dolgozóknak. Ezért döntöttünk úgy, hogy azokhoz az emberekhez szólunk, akik még nem előítéletesek és nyitottak az új dolgok megismerésére: a gyermekekhez.

Úgy gondoljuk, hogy már egészen kis korban meg kell mutatnunk, hogy mennyi mindent köszönhetünk a gazdáknak, akik minden nap hajnalok hajnalán kelnek, hogy nekünk legyen mit az asztalra tenni. Ezt a gondolatot fogjuk bevinni az általános iskolákba, a Földigilisztától a műholdig, avagy a korszerű növénytermesztés című tananyaggal. 2022 nyara során lelkes tanároknak fogunk képzéseket tartani: meg fogják ismerni a legfontosabb mezőgazdasági eljárásokat, a talaj titkait, és hogy hogyan lesz a magból végül friss kenyér az asztalon. Ezt a tudást aztán az iskolai órák keretein belül, a tananyagba építve fogják átadni az 5. és 6. osztályos gyerekeknek, kik így már tisztában lesznek azzal, hogy mennyi mindent köszönhetnek a mezőgazdaságban dolgozóknak.

A következő generáció?

Az év végén pedig egy tanulmányi versenyt is rendezünk az osztályok között, amely után a győztesek ellátogathatnak egy igazi gazdaságba, és saját szemükkel bizonyosodhatnak meg a gazdák ember feletti erőfeszítéseiről. Itt az amúgy a mobiltelefonok világában élő gyerekek megtanulhatják értékelni a kétkezi, kemény munkát – sőt, lehet, hogy kedvet kapnak ahhoz, hogy felnőttként ők is a mezőgazdaságban helyezkedjenek el!

Reméljük, hogy a Földigilisztától a műholdig, avagy a korszerű növénytermesztés hiánypótló szerepet fog betölteni, nem csak a magyar általános iskolai oktatásban, hanem a társadalom érzékenyítésében egyaránt. Mi hisszük, hogy a mezőgazdaság a legfontosabb hivatás a világon. Szeretnénk, ha a kezdeményezésünk hatására Magyarországon is többen így gondolnák.

Top