BASF Mezőgazdasági Megoldások Magyarország
Mezőgazdaság

Nitrogén műtrágyázás igazán hatékonyan

2020. jan. 16.

Nitrogén műtrágyázás igazán hatékonyan

A gazdaságos mezőgazdasági termelés kétségkívül egyik legfontosabb sarokköve a tápanyag visszapótlás kérdése, hiszen azon túlmenően, hogy jelentős részt képvisel a termesztési költségekből, alapvetően határozza meg a várható termés maximális mennyiségét és minőségét is. Érthető tehát, hogy a gazdálkodók többsége igyekszik a lehető leghatékonyabban megvalósítani a tápanyag utánpótlás kérdését. Egyre többen használják a precíziós eszközök nyújtotta lehetőségeket, a távérzékelési technológiákat, a modern tápanyag-gazdálkodási szaktanácsadási rendszereket és így tovább.

Van azonban a kezünkben még egy nagyon hathatós eszköz az igazán hatékony nitrogén trágyázás megvalósításához, ez pedig nem más, mint a nitrogén inhibitorok használata. Fontos tudni, hogy a nitrogén inhibitoroknak alapvetően két csoportját különítjük el, az egyik csoportba tartoznak az úgy nevezett ureáz inhibitorok, melyek a karbamid hidrolízisét szabályozzák ilyen a BASF palettáján megtalálható Limus termék. A másik nagy csoportot pedig a nitrifikációs inhibitorok alkotják, ahova a Vizura is tartozik és a nitrifikáció folyamatát szabályozzák.

Karbamid tartalmú műtrágyák esetében, legyen szó akár szilárd karbamidról, vagy karbamid tartalmú oldat trágyákról, mint a Nitrosol (DAM), nem kétséges, hogy a Limus, mint ureáz inhibitor használata a legjobb választás. Hiszen a Limus alkalmazásával már rögtön a karbamid feltáródás folyamatának az első lépcsőfokán a karbamid hidrolízisét tudjuk szabályozni, ráadásul két hatóanyag kombinációjával a lehető leghatékonyabban tehetjük meg mindezt (1. ábra).

1.ábra. A karbamid feltáródás folyamata, a különböző típusú inhibitorok hatáshelyeivel, valamint a lehetséges veszteség forrásokkal.

Amint az az ábrán is jól látszik a feltáródás folyamata során a Limus használata nélkül jelentős nitrogén veszteséggel kell számolnunk, amely veszteségek kedvezőtlen körülmények között akár az összes nitrogén hatóanyag 70-80%-át is kiteheti. Ez a veszteség természetesen komoly gazdasági kárt jelent a gazdálkodóknak, hiszen a nitrogén műtrágyára költött pénznek egy jelentős része elveszhet ilyen formán. Ezen túlmenően pedig komoly terhelést is ró a környezetre, elég csak az ammónia gáz okozta légszennyezésre, vagy a felszín alatti vizekbe jutó nitrát szennyezésre gondolni.

A Limus használatával ezek a veszteségek nagy mértékben csökkenthetők, bizonyos szituációkban az összes veszteség akár 80-90%-a is megmenthető és a hatása 6-8 hétig kitart (2. ábra).

2.ábra. Ammónia gáz formájában történő veszteség mértéke (BASF szabadföldi kisparcellás kísérlet Németország)

Az igazán hatékony nitrogén trágyázás másik nagyon fontos sarokköve a veszteségek csökkentésén túl, a műtrágya feltáródásának időbeni folyamata. Hiszen a műtrágyázás alapvető célja, hogy a növényeink számára megfelelő mennyiségű, felvehető formában jelen lévő tápanyagot biztosítsunk akkor, amikor a növénynek arra a leginkább szüksége van. Ezt kimondani könnyű, szabadföldi körülmények között a megvalósítása azonban már korántsem ilyen egyszerű.

A kijuttatott műtrágyáknak ugyanis át kell esni a feltáródás folyamatán, ahhoz, hogy a növények fel tudják venni a megfelelő tápanyag formákat, a nitrogén esetében a növényeink az ammónium (NH4), valamint a nitrát (NO3) nitrogén formákat tudják közvetlenül felvenni. Ennek az átalakulási folyamatnak a pontos időtartamát a talajban, lehetetlen pontosan kiszámítani, hiszen az nagyban függ a körülményektől, mint pl. talajnedvesség, hőmérséklet, talaj mikrobiális élete, stb. Továbbá a műtrágya kijuttatás időpontja is korlátozott, hiszen a kapásnövények esetében vetés előtt tudunk csak nagyadagú nitrogén műtrágyát kiszórni. A tél végi – kora tavaszi fejtrágyázás esetében is elmondható, hogy a nitrogén műtrágyák feltáródásának maximuma és a növények nitrogén igényének maximuma nehezen hozható összhangba (3. ábra).

3.ábra Az őszi búza nitrogén felvétele és a különböző időpontokban kijuttatott N műtrágyák feltáródása inhibitor nélkül.

Ebben is nagy segítségünkre van a Limus, hiszen a karbamid tartalmú nitrogén műtrágyák teljes feltáródásának idejét mintegy hat- nyolc héttel meghosszabbítva lényegesen közelebb hozza egymáshoz a növény nitrogén igényét, valamint a műtrágyák nitrogén feltáródási dinamikáját (4. ábra).

4.ábra Az őszi búza nitrogén felvétele és a különböző időpontokban kijuttatott N műtrágyák feltáródása Limus-al.

Összességében elmondhatjuk, hogy a Limus használata azáltal, hogy hatékonyan csökkenti a nitrogén veszteségeket, valamint a nitrogén műtrágya feltáródását szabályozva, lényegesen közelebb hozza a feltáródás maximumát a növény igényéhez, segít megvalósítani az igazán hatékony nitrogén trágyázást, segítve ezáltal a jobb minőségű és magasabb termés elérését, valamint a termesztés biztonságát javítva, segít a nitrogén műtrágyákba fektetett pénzünk, minél biztosabb megtérülését (5. ábra).

5.ábra A Limus használatával elért terméstöbblet repce esetében (BASF kisparcellás kísérlet, 2018, Kimle).

A Limus kiváló hatékonyságával, valamint két hatóanyagot magában foglaló kiváló formulációjával, könnyű felhasználhatóságával, kétségkívül kiváló megoldás a lehető leghatékonyabb nitrogén utánpótlás megvalósításához.

Németh Balázs

Fejlesztőmérnök

BASF Hungária Kft.

Top