BASF Mezőgazdasági Megoldások Magyarország
Mezőgazdaság

Osiris® - A kalászfuzárium elleni védelem szakértője

2020. ápr. 23.

A kalászfuzárium a tavalyi évben az ország több térségében, elsősorban az Alföld déli és keleti részén okozott komoly fertőzést, a betakarított terményben a DON (deoxinivalenol) tartalom sok esetben meghaladta a megengedett határértéket.

Természetes körülmények között a kalászfuzárium fertőzöttség mértéke és a kórokozó által termelt toxintartalom között nincs szoros összefüggés. Ezért fontos hangsúlyozni, hogy a betegség elleni védekezés során nem a fertőzöttség csökkentése, hanem a mikotoxintartalom minimalizálása a cél. Erre pedig a legalkalmasabb időpont a teljes virágzásban elvégzett védekezés. Ekkor elég nagy a magkezdemény felülete, több gombaölőszer képes felszívódni rajta, eredményesebb a toxincsökkentés.

A kalászfuzárium elleni védekezésre sok gombaölőszer áll rendelkezésre, de a toxintartalom 70% feletti csökkentésére csak kevés termék képes. E célra jelenleg az azolok a leghatékonyabb hatóanyagok. Az Osiris® mindkét hatóanyaga, a metkonazol és az epoxikonazol is a legerősebb azolok közé tartozik, együtt pedig kiemelkedőn hatékony párost alkot. A tavalyi fuzáriumos évjáratban is bizonyította ezt a képességét.

Kapcsolódó termékek

Top