Limus® Perform ureáz inhibítor

Nitrogénmenedzsment

Limus® Perform ureáz inhibítor

Nitrogénmenedzsment


Előnyök

  • A Limus® Perform ureáz inhibítor elérhetővé teszi a nitrogént a növények növekedésének kritikus szakaszaiban, a kiszámíthatóbb és magasabb terméseredmény érdekében
  • Flexibilis fejtrágyázási időzítést tesz lehetővé az időjárási körülményektől függetlenül
  • Nagyban csökkenti karbamidtartalmú műtrágyák (UAN oldatok) ammóniaként légkörbe való elillanását, hozzájárulva ezzel a karbamidtartalmú műtrágyák környezetbarát felhasználásához

Termékleírás

Általános információ

Név LIMUS® Perform
Formuláció Folyékony
Hatóanyag NBPT [N-(n-butil)-tiofoszfor-triamid], NPPT [N-(n-propil)-tiofoszfor-triamid], adalékanyagok (stabilizátorok, oldószerek)

Hatásmód

A karbamid hidrolízisét katalizáló ureáz enzimek működését gátolja.

Eltarthatóság: 2 év

Felhasználási javaslat

Folyékony karbamidtartalmú nitrogén műtrágyák adalékanyagaként (UAN oldat), a karbamid hidrolízisét elősegítő ureáz enzim működésének lassítására, az ammónia- és szén-dioxid-veszteség csökkentésére.

Ajánlott dózisKijuttatási időszak
1 l /1000l UAN oldatUAN oldattrágya kijuttatásával egy menetben

Általános információ

Név LIMUS® Perform
Formuláció Folyékony
Hatóanyag NBPT [N-(n-butil)-tiofoszfor-triamid], NPPT [N-(n-propil)-tiofoszfor-triamid], adalékanyagok (stabilizátorok, oldószerek)

Hatásmód

A karbamid hidrolízisét katalizáló ureáz enzimek működését gátolja.

Eltarthatóság: 2 év

Felhasználási javaslat

Folyékony karbamidtartalmú nitrogén műtrágyák adalékanyagaként (UAN oldat), a karbamid hidrolízisét elősegítő ureáz enzim működésének lassítására, az ammónia- és szén-dioxid-veszteség csökkentésére.

Ajánlott dózisKijuttatási időszak
1 l /1000l UAN oldatUAN oldattrágya kijuttatásával egy menetben

Miért a(z) LIMUS® Perform?

Nitrogénmenedzsment

A termés mennyiségét leginkább a kultúrnövény rendelkezésére álló nitrogénellátás határozza meg. A növény nitrát- és ammóniumion formájában veszi fel a nitrogént a talajból. A talaj ásványi nitrogénkészletét számos tényező csökkentheti: a talajon keresztül elszivárog nitrát formájában a felszín alatti vizekbe, vagy elillan a levegőbe. A környezet megóvásán túl nagyon fontos, hogy a nitrogénveszteség jelentős negatív gazdasági következménnyel jár. Ez a veszteség megközelítheti a kijuttatott nitrogénmennyiség 55– 60%-át is.

A nitrogénveszteségek mérsékelhetők az ureázinhibitorok és nitrifikációinhibitorok alkalmazásáva

A nitrogénfelhasználás szabályozása, inhibitorok szerepe a támogatási rendszerekben

A világon számos országban, így Magyarországon is rendeletek szabályozzák a mezőgazdasági eredetű nitrátszennyezéssel szembeni vízvédelmi feladatokat. A nitrátérzékeny területeken korlátozott a nitrogénfelhasználás, ezért is fontos, hogy a kijuttatott nitrogénből minél többet hasznosíthassanak a növények.

Az Agro-ökológiai Program keretein belül „a karbamid környezetbarát felhasználása” című gyakorlatnak köszönhetően támogató környezetben is lehetőség van a karbamid-tartalmú műtrágyák okszerű felhasználására. 2024-től a gyakorlat keretein belül már lehetőség van minden kultúra fejtrágyázására abban az esetben, ha ureázinhibitort is alkalmaznak a kijuttatott folyékonykarbamid-tartalmú műtrágyával. Ehhez kiadásra került egy lista, amelyen a BASF Limus® Perform ureázinhibitora szerepel, így a számos, termelés szempontjából hasznos tulajdonsága mellett használata is támogatott.

Folyékony karbamidtartalmú műtrágyák - fontosságuk és kihívásaik

A folyékony karbamidtartalmú műtrágyák (Pl UAN oldatok) rendkívül értékes, hatásos, és fontos elemei a tápanyagutánpótlásnak. Azonban ki kell emelni, hogy az ilyen típusú műtrágyák használata során nagy mértékű nitrogén hatóanyagot veszíthetünk el ammónia (NH3) elillanásként. A karbamid önmagában a növények számára csak részben felvehető nitrogén forma, ahhoz, hogy a növények hasznosítani tudják először át kell alakulnia ammóniummá és nitráttá. Ezt a karbamidból ammóniummá való szükséges átalakulási folyamatot a minden talajban jelen lévő úgynevezett ureáz enzimek katalizálják. Az elillanásból eredő veszteség mértéke, nagymértékben függ a talajtípustól és a klimatikus viszonyoktól, épp ezért a veszteség mértéke 20-80%-ig változhat.

A BASF Limus® Perform ureáz inhibítora a leghatékonyabb eszköz az ammónia elillanás csökkentésére

És a karbamidtartalmú műtrágyák hatékonyságának a növelésére, különösképpen akkor amikor nincs lehetőség a fejtrágya legalább 10 cm mélységbe való bedolgozására (pl: nem kapás kultúrák, repce, kalászosok). A Limus® Performmal megvédhetjük, bebiztosíthatjuk a mára legköltségesebbé vált elemét a mezőgazdaságnak: a nitrogén utánpótlást

Mitől olyan hatékony a Limus® Perform?

Az eltérő talajkörülmények között, eltérő ureáz enzimek képződnek, amelyekre az egy hatóanyagú ureáz inhibiítorok csak egy részére tudnak hatni. A Limus® Perform az egyetlen két hatóanyagú ureáz inhibítor így átlagosan 40%-al jobb a hatékonyság az egy hatóanyagú készítményekkel szemben.

De hogyan is valósul meg a Limus® segítségével a még hatékonyabb N trágyázás?

Egyrészről a Limus® ureáz inhibítor használatával a karbamid-nitrogén feltáródása szabályozott keretek között, nagy kilengésektől mentesen, elhúzódóan megy végbe, ezáltal a növény igénye és a műtrágyából feltáródó, a növény számára közvetlenül felvehető formában lévő nitrogén jelenléte közelebb kerül egymáshoz, ahogy ez a lenti ábrán is látszik az őszi búza példáján szemléltetve.

Másrészről pedig, rugalmasabban időzíthető a fejtrágyázás, mivel az UAN oldatunkban található karbamid-nitrogén a Limus® Performnak köszönhetően tovább, akár 2-3 hétig is stabil állapotban marad, „úgymond bevárja az esőt”. Ráadásul a kísérleteink alapján a Limus® Perform használata mellett lehetőség van a teljes fejtrágyázásra szánt Nitrogén mennyiséget egyszerre kijuttatni, nincs szükség ebben az esetben az osztott kijuttatásra, ami nagyban megkönnyíti a munkaszervezést.

Összességében tehát elmondható, hogy a Limus® alkalmazásával a nitrogén műtrágyázás eredményessége jóval biztosabb, így végső soron használatával a termésbiztonság javul, segítségével magasabb minőségű és mennyiségű termést takaríthatunk be.

Szakmai Ártalom Podcast

A Szakmai Ártalom 2024-es első adásában a mezőgazdaságban használt inhibítorok kérdéskörét veséztük ki. Ha érdekel, hogyan teheted hatékonyabbá, kiszámíthatóbbá a fejtrágyázásodat, ráadásul mindeközben jóval környezetbarátabbá is, akkor mindenképpen hallgasd meg a legújabb adást!

Limus® ureázinhibítor - Nitrogénmenedzsment a BASF-től

A Limus® ureáz inhibítor a kiszámíthatóbb és magasabb terméseredmények érdekében elérhetővé teszi a nitrogént a növények számára növekedésük kritikus szakaszaiban. Használatával rugalmasabban időzíthető a fejtrágyázás, ráadásul hozzájárul a karbamidtartalmú műtrágyák környezetbarát felhasználásához!

Top