Architect®

Védelem növekedésszabályozással már napraforgóban is!

Tovább

Duo System®

Speciális megoldás a kukorica gyomirtásában

A Duo System®, ahogy a neve is sugallja, két részből álló gyomirtási rendszer, melynek egyik eleme a Focus® Ultra ellenálló kukorica hibrid, a másik pedig a szuperszelektív egyszikűirtó szer a Focus® Ultra.

A cikloxidim hatóanyagú Focus® Ultra gyomirtó szerrel valamennyi olyan fűféle gyom ellen eredményesen védekezhetünk, mely a kukoricában előfordul. Fő előnye, hogy hatékony a szulfonil-karbamidokra rezisztens fenyércirokkal, valamint a nehezen írtható parti- és cérnakölessel, csillagpázsittal és tarackbúzával szemben is. A permetezést követően a növekedésben lévő fűféle gyomok fejlődése leáll - a néhány óra alatt végbemenő felszívódás és szállítódás után - és a pusztulás megindul.

Focus® Ultra-ellenálló Duo System® kukoricahibrid

A megkülönböztethetőség érdekében a Focus® Ultra (cikloxidim)-ellenálló hibrideket tartalmazó vetőmagos zsákokat mindig Duo System® jelzéssel látják el. A cikloxidim-ellenálló kukoricák más szuperszelektív egyszikűirtóval szemben nem ellenállók, azokkal nem kezelhetők, mert maradandó károsodást szenvednek. Ugyanakkor a Focus® Ultra gyomirtószer kukoricában csak cikloxidim-ellenálló hibridekkel vetett területen alkalmazható. A rendszer fontos tulajdonsága, hogy a cikloxidimre toleráns kukorica hibridek szuperszelektívek a Focus® Ultra kezelésre, így a permetezés - a józan ész határain belül - a kultúrnövény bármilyen fejlődési állapotában elvégezhető. Míg a szulfonilkarbamidok esetében legkésőbb a kukorica 7 leveles fenológiai állapotában el kell végezni a kezelést, hogy elkerülhessük a fitotoxicitás kockázatát.

A Focus® Ultra mindaddig hatékony, amíg hosszanti növekedés, vagyis sejtképződés van a gyomnövényekben. Ez a tény azonban senkit ne ösztönözzön a védekezés halogatására. A cél, hogy optimális időben, a termést befolyásoló kártétel előtt iktassuk ki a gyomkonkurenciát.

Technológiai javaslat

A Focus® Ultra dózisa cikloxidim-ellenálló kukoricahibridekben, magról kelő egyszikűek esetében 1,0-1,5 l/ha, évelők ellen pedig 3,0-4,0 l/ha. Az optimális hatás eléréséhez a Focus® Ultra-t minden esetben Dash® HC -vel együtt kell kijuttatni. A Dash® HC segíti a cikloxidim hatóanyag megtapadását, bejutását a fűfélék felálló levelein, így a cikloxidim gyorsabban és nagyobb mennyiségben tud a fűfélék nedvkeringésébe jutni. Évelő egyszikű gyomoknál, pl. a fenyércirok esetében nagyon gyakori az elhúzódó gyomkelés, a rhizomáról való kihajtás. Ebben az esetben az osztott kezelés adja a legjobb eredményt. Az első kezelést 2,0 l/ha Focus® Ultra + 1,0 l/ha Dash® HC-vel a fenyércirok 20-30 centiméteres állapotában végezzük el, majd a fenyércirok újabb egyedeinek megjelenésekor ismételjük meg a permetezést 2,0 l/ha Focus® Ultra + 1,0 l/ha Dash® HC-vel. A két kezelés között legfejlebb 7-10 nap teljen el. Az egyszerre kihajtó évelő egyszikű gyomnövények ellen (tarackbúza, csillagpázsit) a gyomnövények 20 cm-es állapotában elvégzett 3,0 - 4,0 l/ha Focus® Ultra + 1,0 l/ha Dash® HC a leghatásosabb.

A kukorica kétszikű gyomflórája ellen a Focus® Ultra kombinációs partnereként tankkombinációban a Callam®-ot ajánljuk, amely a magról kelő és évelő kétszikű gyomokat egyaránt kiváló hatékonysággal írtja. A Callam® a Focus® Ultra-val jól keverhető, együttesen kijuttatható, ilyenkor a tankkeverékhez is csak 1,0 l/ha Dash® HC szükséges. Amennyiben a tankkombináció mellet döntünk a permetezést a kukorica 6 leveles fejlettségéig végezzük el.

Ha további információra van szüksége a cikkben megjelent növényvédő szerekre vonatkozóan, kérjük, keresse területileg illetékes szaktanácsadó kollégáinkat , vagy látogasson el a www.agro.basf.hu weboldalra. A növényvédő szereket biztonságosan kell használni.

Használat előtt mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!

Top