BASF Agrodivízió Magyarország Főoldal

„Csomagban meglepően kedvező”

A BASF kontaktszereiről, a kereskedelmi csomagok előnyeiről Kiss Attila szőlész-borász, a TÁPIÓ-VIN Kft. társtulajdonosa beszél.

A TÁPIÓ-VIN Kft. a Kunsági borvidék egyik legszebb részén, a Gödöllői-dombság területén, Bénye és Gomba határában közel 110 hektár szőlőterületet, valamint 50 hektár gyümölcsöst művel. A termesztett szőlőfajták zöme kiváló minőséget adó, ám betegségekre érzékeny világfajta. A cég tápiószentmártoni borászatában készült borok minden évben rangos borversenyek díjait nyerik el. Kiváló minőségű bor viszont csak kiválóan megvédett, egészséges szőlőből készíthető.


Beszélgetőtársam a TÁPIÓ-VIN Kft. háromgenerációs tulajdonosi körének (nagyapa, apa, fiú) középső tagja, Kiss Attila 54 éves kertészmérnök, szőlész-borász szakmérnök, akit arra kérek, árulja el a titkot, hogyan tud évjárattól függetlenül minden évben egészséges szőlőt, borversenydíj-esélyes bort előállítani.


  • Nincs ebben semmi titok, csak figyelem, fegyelem és jó készítmények megfelelő időpontban való alkalmazása! Én a klasszikus szőlővédelmi technológia híve vagyok. Peronoszpóra ellen kezdés kontakt-, úgynevezett rézpótló készítményekkel, fürtmegnyúlástól néhány felszívódó kezelés, majd réz. Lisztharmat ellen szintén kontakt-, felszívódó, majd újra kontaktkezelés. Virágzáskor és fürtzáródás előtt olyan készítményeket használok, amik botritisz ellen is hatékonyak. Speciális botritisz elleni készítményt akkor szoktam érés előtt alkalmazni, ha a várható időjárás és növényvédelmi helyzet ismeretében indokoltnak látom. Figyelem az ültetvényt és az előrejelzéseket, és szigorúan betartom a technológiai fegyelmet.
  • A BASF készítményeit a kezdetektől beépítettem a technológiámba, a lisztharmat elleni védelmemnek egyértelműen a gerincét alkotják évek óta. Peronoszpóra ellen a technológia elejére ajánlott kontaktszereket ( Delan 700 WG, Polyram® DF) és a vegetáció második felébe ajánlott rezet (Copac® Flow) kipróbáltam, hatásuk meggyőző volt, tetszett. A Delan 700 WG az én tapasztalataim szerint sem egy sima kontaktkészítmény, valóban beszélhetünk hatástartamról. A Polyram DF esetében is érzékeltem a védőhatás mellett a növekedésserkentő hatást, de bevallom, régebben kicsit magasnak találtam a hektárköltségüket.
  • A kontaktcsomagokra a cég területi képviselője hívta fel a figyelmemet pár évvel ezelőtt. Kértem a kereskedőmtől árajánlatot rájuk, és kiszámoltam a hektárköltséget. Meglepődve tapasztaltam, hogy csomagban vásárolva milyen kedvezőek. Így már nemcsak a szőlőmet, hanem a pénztárcámat is védik. Azóta a BASF kontakt kereskedelmi csomagok alapként szerepelnek a technológiámban, a Kumulus® S név nálunk már egyet jelent azzal, hogy kén.
  • A csomagok nagysága (25 ha) optimális a birtokméretünkhöz, de merem ajánlani a csomagokat 25 hektárnál kisebb területtel rendelkező termelőknek is, hiszen a készítmények többször is alkalmazhatók egy szezonban.
  • Hogy mennyire vagyok elégedett a BASF kontakt kereskedelmi ajánlataival? Elég annyi válasznak, hogy az első permetezésre a Delan 700 WG – Kumulus S csomagokat már megrendeltem?


Lejegyezte:

Mérai Imre

regionális értékesítő-szaktanácsadó

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt - különösen figyelmeztető mondatok és jelek tekintetében - mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!