BASF Agrodivízió Magyarország Főoldal

„A megbízható szerek bizalmával”

A Mátrai borvidéken 47 hektár szőlőterületen gazdálkodik Maróti Attila. 1995 óta foglalkozik szőlőtermeléssel és borászattal. A szőlő egészségét sosem kockáztatja, mindig biztonságos növényvédelemre törekszik, korszerű készítményekkel.

A szőlőterület döntő többsége a Visontai Hegyközség területén található, egy része a Sárhegyen, illetve a Mátra déli lankáin, egy öthektáros terület pedig Gyöngyöstől nyugatra.

Maróti Attila 2000 óta önálló gazdálkodó, korábban az egri szőlészeti és borászati kutatóintézet és a gyöngyösi főiskola pincevezetője volt. 2002 óta családi gazdálkodó. Agrármérnökként a termelést egyedül tartja kézben. 2003 óta minden évben telepít, amihez támogatást is igénybe vesz. A régi ültetvényekben 3×1 méter a térállás, a művelésmód zömmel Sylvoz-kordon, de van egyes függöny és egy hektáron GDC-művelés is. Az új telepítéseket 2,4×0,8 méter tenyészterületre telepítette, középmagas kordon és egy szálvesszős ernyőművelésre, 85-90 cm törzsmagassággal. Illatos, nagy testű fehérbort adó fajtákat ültet, amelyek kihangsúlyozzák a Mátrai borvidék kiváló adottságait. Összesen 17 fajtával dolgozik, ezek közül 13 fehér- és 4 kékszőlő. A termőhely biztonságos, fagytól nem kell tartani, 2011-ben sem volt fagykár.

A növényvédelmet február végi rügyhajtatás alapján indítja: ha talál kártevő atkát a rügyekben, már rügyfakadáskor permetez, egyébként 10-12 cm-es hajtáshossznál 0,7–0,8 százalékos kénnel kezel. Ként egyébként minden kezeléshez használ, 0,4–0,5 százalékos töménységben: ennek tudja be azt is, hogy nála semmi nyoma a strobilurinokkal szemben kialakuló rezisztenciának.


Általában hat-hét alkalommal kell permeteznie a szőlőt, a beavatkozásokról az addig összegyűlt hőösszeg, a lehullott csapadék és az előrejelzések ismeretében dönt. Nem spórol a növényvédő szeren, a lisztharmat ellen a BASF technológiájára alapoz. Tíz éve a Discus® DF-fel kezdte, amit akkoriban háromszor-négyszer is használtak lisztharmat, peronoszpóra és szürkepenész ellen. Hatáscsökkenést nem tapasztalt, valószínűleg a rendszeres kénhasználat miatt. A készítmény olyan jól védte a szőlőt, hogy még az Oportón is el lehetett hagyni azt az egykét plusz kezelést, amit addig mindig be kellett iktatni az érzékeny fajta védelmére.

A Collis® SC és a Vivando® bevezetése óta Maróti Attila ezt a két szert használja rotációban, hiszen rendkívül hatékonyak és kedvező az áruk.

A Cantus® kimagasló botritisz elleni hatásával először 2008-ban, a szőlőfelvásárlás során találkozott egyesfüggöny-művelésű, zöldmunkázatlan, rothadásérzékeny Szürkebarát fajtán. Amikor aztán 2010. július 19-én súlyos jégkár érte, ehhez a szerhez nyúlt. Három-négy nappal a jégeső után permetezte ki a Cantust az első termését érlelni kezdő Ottonel muskotály- és a zsendülni kezdő Irsai Olivér-táblákra. Maga is meglepődött, hogy a félbevágott bogyók is begyógyultak. Azóta csak Cantust használ szürkepenész ellen.

Az öreg, egyesfüggöny-művelésű Traminiültetvényt ugyanakkor folpet hatóanyaggal és kénnel permetezte meg, majd a zsendülés kezdetén Cantusszal kezelte. Ennek eredményeként a rendkívül csapadékos szeptemberi időjárás ellenére egészséges szőlőt szüretelt, csak a nyári jég nyomai látszódtak a bogyókon. Ez valóban a legmagasabb hektárköltségű megoldás, körülbelül egy mázsa szőlő árával drágább hektáronként, mint a többi szer, de ha olyan a helyzet, mindenképpen használni kell – hangsúlyozza Maróti Attila. Valóban megvédi a szőlőt, átlagos időjárási körülmények között 60, nagy fertőzési nyomásban 35-40 nap a hatástartama.


A Cantus másik rendkívül fontos tulajdonsága, hogy elpusztítja a lisztharmat áttelelő termőképleteit, így a következő évben tiszta lappal lehet indulni még erős lisztharmatos év után is. A lisztharmat elleni tartós védelmet is megalapozza a Cantus-kezelés.

Szőlőmoly elég sok van a vidéken, ellenük feromoncsapdás rajzásmegfigyelés alapján permetez, bár szeretett volna átállni a feromonos légtértelítésre. Sajnos nem sikerült bevonnia szomszédait, neki pedig egy 70 hektáros tábla nem egészen negyedén egyedül nem érdemes bevezetni ezt a környezetkímélő módszert.

A szőlő súlyos betegségeivel, az escával és a fitoplazmával csak elvétve találkozik, főleg az 1984-től indított telepítésekben. A régebbi ültetvényekben e betegségek ritkábban fordulnak elő. Saját ültetvényeiben mindent megtesz az elkerülésükre: szükség szerint háti permetezővel kezelik a gyanús tőkéket, illetve metszéskor figyelnek a higiéniára kétéves korig, amíg még a metszőeszközök fertőtlenítése nem megy a gyors munka rovására.

Maróti Attila a szőlőnek csak kisebb hányadát dolgozza föl abasári pincéjében; a bort palackozva értékesíti. Most vásárolt egy öreg parasztházat, ahol kóstolóhely és iroda mellett nagy feldolgozónak és pincének is jut hely. „Munka mellett 1995 óta építem a gazdaságot, először mindenképpen a kellő ültetvényfelületet akartam kialakítani. Három különböző pincetervem is van, meglátjuk, hogy a későbbiekben melyiket lehet megvalósítani” – avat be terveibe Maróti Attila.

Horváth Csilla

Magyar Mezőgazdaság

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt - különösen figyelmeztető mondatok és jelek tekintetében - mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!