BASF Agrodivízió Magyarország Főoldal

Szőlővédelem 2016 – Valóban nagy járványokra számíthatunk idén?

Az idei szőlővédelmi szezon már indulásakor is meglepetésekkel szolgált a szőlőtermesztőknek. Amellett, hogy az április végi – május eleji fagyok jelentős károkat okoztak egyes ültetvényekben, a lisztharmatfertőzés első tünetei is megjelentek a hajtásokon.

Figyelje előrejelzéseinket és kövesse kollégáink tanácsait a sikeres szőlőtermesztésért! Szaktanácsadóink

Hírek

Alakítsa át a weboldalt igényei szerint a „Saját oldalam” beállításainak módosításával. Élvezze a személyre szabott hírlevél előnyeit!

A kontakt készítmények fontossága szőlőben

A szőlő legfontosabb növényvédelmi feladata minden évben a gombabetegségek elleni védelem. Ennek alapvető eszközei manapság is az úgynevezett kontakt szerek. Kedvező áruk miatt ezeket használjuk önállóan a gazdasági kárral kevésbé fenyegető időszakokban, valamint nagy fertőzési nyomás esetén a felszívódó szerek mellett kísérő, támogató hatóanyagként.

A fagykár a szőlőben…és amit ellene tehetünk

Sokan a növényvédelem felhagyását tervezik a fagy sújtotta területen- mondván nem költenek ezekre a területekre. Véleményem szerint viszont épp ezekben az ültetvényekben nem engedhetünk meg semmiféle egyéb veszteséget, hiszen itt minden leendő fürtöt védenünk kell. Ezzel a kárt csökkenthetjük. Ráadásul a kevesebb fürt- és bogyószám nagyobb bogyóméretet fog eredményezni, mely kifejezett védelemre szorul majd.

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt - különösen figyelmeztető mondatok és jelek tekintetében - mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!