Technológiánk már bizonyított


Dr. Füzi István, a BASF fejlesztőmérnöke előadásában kifejtette, hogy az idei évre tervezett technológia már bizonyított az elmúlt év kísérletei során, és szélsőséges körülmények között is jól teljesített. Az előadó tudományos alapossággal, több éves tapasztalattal és profi adatbázisokkal trendelemzéseket és prognózisokat is készített. Véleménye szerint a rendkívül csapadékos ősz miatt elmaradhat idén a lisztharmatjárvány. Ezt a megállapítást az évjáratelemzések is alátámasztják. 2010 különleges év volt, mert a rendszeres és sok csapadék hatására több betegség együttesen jelent meg.


A peronoszpórajárvány előfeltételei rendre teljesültek – előző évi levélfertőzés (10%), bőséges csapadék novembertől áprilisig (30%), sok csapadék májusban és júniusban (60%). A súlyos primer fertőzés 2010 május közepén már elővetítette ezen betegség járványszerű kialakulását. A fertőzés messze felülmúlta az elődöket, amely korrelációban volt a lehullott csapadékmennyiséggel. Három hullámban támadott a peronoszpóra. Azok jártak rosszul, akik az elején nem reagáltak a fertőzések megjelenésére. Ha állandóan esik, a leghosszabb hatástartalmú szerek is csak 10-12 napig védenek. Gyógyítani legfeljebb kétnapos fertőzést lehet. Ugyanakkor elmondható, hogy a részleges védelem is jobb, mint a semmilyen. A botritiszjárványok kitörése a fürtfertőzési időszak (zsendülés-érés) időjárásától függ. A 2010 augusztus végétől október elejéig folyamatosan fennálló nedvesség (eső, köd, harmat, pára), kevés napsütés ennek szintén kedvezett. Mindamellett a már említett lisztharmat és peronoszpóra segített a botritisznek. A szürkerothadást a Kékfrankos és a Cabernet tűrte a legjobban, a Kadarka a legkevésbé. Szükség volt a speciális botritiszölő-szerekre, amelyek a spóracsírázást és a micéliumnövekedést is gátolták. Létfontosságú volt a zsendülés eleji permetezés.


A BASF szerei közül a Vivando® és a Collis® SC már bizonyított lisztharmat ellen. Az Acrobat® Mz WG és Forum® R a peronoszpóra ellen, kritikus helyzetekben is helytáll. Az AgCelence- csoportba tartozó Cantus egyedülálló hatásmechanizmusa nemcsak a szürkepenész elleni hatékonyságban kimagasló, hanem csökkentheti a lisztharmat áttelelő képleteinek kialakulását is. A prezentáció során bemutatásra kerültek a BASF integrált szőlővédelmi technológiái is, amit az idei évre javasolnak.

Kérjük, hallgassa meg előadásunkat!

Dr. Füzi István előadása


További információkat a Szaktanácsok fejezetben olvashat.

Letöltés MP3-ban (fájl méret: 10 MB)

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt - különösen figyelmeztető mondatok és jelek tekintetében - mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!