XII. Szőlészeti és Borászati Konferencia Szőlővédelem, bormarketing, ember, gép, előrejelzés…

Rendkívüli érdeklődéssel fogadták a szőlőtermesztők és borászok a BASF Herceghalmon rendezett XII. Szőlészeti és Borászati Konferenciáját. Az Abacus Hotel rendezvényterme csordulásig megtelt meghívottakkal február 16-án.

A rendezvényen nemcsak a növényvédelemről hallhattak a résztvevő új tudnivalókat, hanem ezúttal osztrák vendégelőadók mutatták be a helyi borágazat jellegzetességeit:

  • Dr. Rudolf Schmid, az osztrák Mezőgazdasági, Erdészeti, Környezet- és Vízgazdálkodási Minisztérium szakreferense az osztrák borágazat sikerességének titkáról, jelenéről és jövőjéről beszélt.
  • Wolfgang Reisner burgenlandi Hans Igler borászat történetét, helyi kapcsolatrendszerének működését és piaci munkáját mutatta be a vendégeknek.

Az idén került forgalomba a BASF új gombaölő szere, az Enervin®. A készítmény erényeiről többen is beszámoltak:

  • Dr. Brózik Sándor (BASF AGRO, szaktanácsadó) bemutatta az új Initium® (ametoktradin) hatóanyag teljesen új módon hatásmódját a peronoszpórafélék ellen illetve az Enervin előnyeit.
  • Mérai Imre (BASF AGRO, szaktanácsadó) a tavaly 20 borvidéken, 63 szőlőtermesztőnél, összesen 100 hektáron lebonyolított premarketing-kísérlet eredményeit ismertette.
  • Kökény Benő (szőlész-borász) Cegléden, Gál József (növényvédős szaktanácsadó) a Mátraalján több termesztőnél is kipróbálta az Enervint. Mindketten késői szüretelésű Hárslevelűben elért kiváló eredményekről beszéltek. A lomb és a fürtök is egészségesek voltak a novemberi szüretkor.

A szünet után dr. Füzi István (BASF AGRO, fejlesztőmérnök) előadása azt a kérdést taglalta, hogy az emberi megfigyelés vagy a meteorológia adatgyűjtésre alapozott számítógépes rendszer a fontosabb a növényvédelmi előrejelzés során.


Najat Attila kultúrafelelős röviden ismertette a BASF új szolgáltatását, a 12 borvidékre kialakított növényvédelmi előrejelző rendszert, amit április 1-től lehet elérni a www.szoloelorejelzes.basf.hu honlapon. A meteorológiai állomások adataira és helyi megfigyelésekre támaszkodva dr. Brózik Sándor (Északkelet-Magyarország), Mérai Imre (Kunság, Hajós), dr. Füzi István (Szekszárd, Tolna), Hoffmann Péter (Villány) és dr. Mikóczy Nárcisz (Északnyugat-Magyarország) készíti a szöveges előrejelzést.

A szakmai rész záró-előadójaként az idei évre vonatkozó előrejelzésre - 2011 tanulságai alapján - Hoffmann Péter (BASF Agro fejlesztőmérnök) vállalkozott. A BASF 2012-re 8 permetezési fordulót javasol, és mindenképpen érdemes Cantus®-szal zárni a sort augusztus közepén, mert ez a készítmény igen hatékony a botritisz ellen, és nagyon megbízhatóan csökkenti a lisztharmat termőtestképződését. Ahol használták, a következő évben sokkal kevesebb volt az elsődleges lisztharmatfertőzés, mint másutt.


A előadások szüneteiben a résztvevők csoportos szakmai kvízjátékban vehettek részt, a legjobbakat az „Év ifjú magyar borászainak” boraival jutalmazták.


Az esti szórakoztató program szintén a szőlő-bor téma köré épült: a vacsora előtti táncbemutató során a táncosok különféle borfajtákat és –típusokat személyesítettek meg, a vacsorát Vida Péter, a 2011-es „Év borásza” nyitotta meg, majd az étkek elfogyasztása után a vendégek egymás legjobb boraiból tartottak csoportos borkóstolót.

 
 
 

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt - különösen figyelmeztető mondatok és jelek tekintetében - mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!