Corum® – gyengéd a szójához, kíméletlen a gyomokhoz

A szója az egyik legértékesebb szántóföldi növényünk, köszönhetően a magjában található olajnak, a magas fehérjetartalomnak és az értékes vitaminoknak. A Magyarországon termelt szójamennyiség messze alatta marad a hazai állattenyésztés és élelmiszeripar szükségleteinek, így jelentős importra szorulunk.

  • A termesztés eredményességét számos tényező befolyásolja, amelyek közül kiemelendő a gyomirtás. A szója gyomirtására használható herbicidek köre szűk. A preemergens kezelések, amennyiben kipermetezésüket megfelelő mennyiségű csapadék követi, hatékonyak vagy gyérítik az apró magvú, sekély talajmélységből csírázó gyomokat. A gond akkor jelentkezik, ha elmarad az eső, és nincs lehetőség öntözésre, illetve a szójatábla nehezen irtható gyomokkal fertőzött.

  • A Corum® új lehetőség a szója állománykezelésére. A herbicid 22,4 g/l imazamoxot és 480 g/l bentazont tartalmaz, amelyek levélen keresztül felszívódva pusztítják el a gyomnövényeket. A két ismert hatóanyag kombinálása jó ötletnek bizonyult, a Corum® 2015-ben az ország különböző térségeiben bizonyított eredményesen kísérleteinkben. Szekszárdon a szójaterület 3,5 l/ha Wing®-P preemergens permetezést követően 1,9 l/ha Corum®+1,0 l/ha Dash® HC-kezelést kapott. A szója a permetezéskor 2-4 leveles, a gyomok (csattanó maszlag, szerbtövis, fehér libatop, szőrös disznóparéj) szintén 2-4 leveles fenológiai állapotban voltak. A hatékonyság eredményességét bizonyítja, hogy a terület röviddel a betakarítás előtt is gyakorlatilag gyommentes volt (1. kép). A szójatáblán fertőző fenyércirok ellen 3,0 l/ ha Focus® Ultra-t permeteztünk ki.

  • Eredményes volt a gyomirtás Táplánszentkereszten is, ahol a Corum®+Dash® HC kiemelkedő hatékonysággal pusztította a selyemmályvát (2. kép), valamint a fiatal kakaslábfüvet (3. kép). Csátalján a csattanó maszlag ellen bizonyított a kezelés (4. kép). Érsekvadkerten a parlagfű és a szerbtövis ellen dolgozott eredményesen a Corum®+Dash® HC (5. és 6. kép).

  • A Corum®-ot 1,9 l/ha dózisban, 1,0 l/ha Dash® HC adjuvánssal, tankkombinációban széles időintervallumban használhatjuk a szójaállományban. A herbicidet a szója 2- és 8-leveles fejlettsége között permetezhetjük ki biztonságosan. A kezelést a magról szaporodó gyomnövények érzékeny fenológiai állapotához időzítsük! Amennyiben a parlagfű vagy a fehér libatop jelenti a gondot a szójatáblán, a gyomnövények 2-4 valódi leveles állapotában végezzük el a permetezést! A Corum® az egyre elterjedtebb – nagyméretű magjának és viaszos levelének köszönhetően nehezen irtható – varjúmák ellen is jó hatékonyságú. Fontos megemlíteni a Dash® HC szerepét. A Dash® HC-nek köszönhetően egyenletes lesz a permetlécseppek eloszlása a gyomnövények levelein, segíti a herbicid hatóanyagok gyors bejutását a hatás helyére, növelve ezzel a kezelés esőállóságát. A Dash® HC alacsony levegő-páratartalom esetén is biztosítja a herbicidkezelés eredményességét. A perzselésveszély elkerülése érdekében 25 °C felett ne permetezzünk!

1. kép. Corum-mal kezelt szójaterület

Kezeletlen kontroll a bal sarokban.

Szekszárd, 2015.10.18.

2. kép. Elpusztult 4 leveles selyemmályva

3. kép. Elpusztult kakaslábfű

4. kép. Kiváló hatékonyság a csattanó maszlag ellen

5. kép. Pusztuló parlagfű

6. kép. Elpusztult csúcshajtás a szerbtövisen

A növényvédő szereket biztonságosan kell használni. Használat előtt - különösen figyelmeztető mondatok és jelek tekintetében - mindig olvassa el a címkét és a használati útmutatót!